Αρθροσκόπηση Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αρθροσκόπηση γόνατος έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ορθοπεδικής αποκατάστασης των βλαβών του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, μια μικρή κάμερα που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών, εισάγεται στην άρθρωση και επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό να δει στο εσωτερικό της, χωρίς να κάνει χειρουργική τομή. Το γόνατο είναι η πρώτη άρθρωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε το αρθροσκόπιο, τόσο για διαγνωστικούς λόγους, όσο και για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.

   

  Ανατομία γόνατος

  Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Επιγονατίδα λέγεται το σησαμοειδές οστό που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της άρθρωσης και παίζει σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό έκτασης του γόνατος. Η επιγονατίδα κυλάει στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος κατά την κάμψη/έκταση. Στον μηχανισμό της κάμψης/έκτασης εμπλέκονται τα εξής τμήματα:

  • Οι μύες του μηρού
  • Ο τένοντας του τετρακέφαλου
  • Η επιγονατίδα
  • Ο τένοντας της επιγονατίδας

  Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από ένα στεγανό θύλακο που ονομάζεται αρθρική κάψα. Αυτός ο θύλακος σχηματίζεται από τους συνδέσμους του γόνατος, τον συνδετικό ιστό και τον αρθρικό υμένα. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης η αρθρική κάψα, γεμίζει με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, διαστέλλεται και ο χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης όλα τα μέρη που τη συνθέτουν, δηλαδή τις αρθρικές επιφάνειες του μηριαίου οστού, της κνήμης και της επιγονατίδας, τους δύο μηνίσκους και τους δύο χιαστούς συνδέσμους πρόσθιο και οπίσθιο.

  Σε κάθε πλευρά της άρθρωσης του γόνατος βρίσκεται ένας μηνίσκος. Ο έσω μηνίσκος βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του γόνατος και ο έξω μηνίσκος στην εξωτερική. Έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και μεταξύ άλλων προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας λείος, ελαστικός ιστός ο οποίος καλύπτει τα άκρα των οστών που συνθέτουν την άρθρωση και αποτρέπει τους τραυματισμούς που δημιουργούνται λόγω τριβής. Οι σύνδεσμοι είναι ανθεκτικές ίνες κολλαγόνου οι οποίες συνδέουν τα οστά μεταξύ τους.

  Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περνάει μέσα από μια εγκοπή στο πίσω μέρος του μηριαίου οστού που ονομάζεται μεσοκονδύλια εντομή και καταλήγει στην κνημιαία άκανθα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κνήμης. Έτσι, συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη και σταθεροποιεί την άρθρωση. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος περιορίζει την κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με τον μηρό. Εάν υπάρξει υπερβολική πρόσθια κίνηση, υπάρχει περίπτωση ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Επίσης είναι ο πρώτος που επηρεάζεται κατα την έκταση και βιαία στροφή του γόνατος, οπότε αν για οποιοδήποτε λόγο το γόνατο υπερεκταθεί μπορεί και πάλι να προκληθεί ρήξη.

  Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης πίσω από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο και ενώνει τον έσω μηριαίο κόνδυλο με το πίσω μέρος της κνήμης. Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος ελέγχει την οπίσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό. Εάν η κνήμη κινηθεί πολύ προς τα πίσω, ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί ρήξη.

   

  Πότε επιλέγεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

  Οι βλάβες του γόνατος που μπορούν να θεραπευτούν με την αρθροσκοπική χειρουργική, μπορεί να είναι:

  Οι κυριότερες ενδείξεις πραγματοποίησης της αρθροσκόπησης είναι:

  • Διάγνωση ενδαρθρικών προβλημάτων του γόνατος
  • Ρήξη των μηνίσκων του γόνατος
  • Συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου
  • Συνδεσμοπλαστική του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Απομάκρυνση ελεύθερων σωμάτων
  • Οστεοχόνδρινες βλάβες
  • Αρθρίτιδα
  • Υμενικές παθήσεις
  • Επιλεγμένα κατάγματα κνημιαίων κονδύλων
  • Σηπτική αρθρίτιδα

   

  Προετοιμασία για την Αρθροσκόπηση γόνατος

  Ο ασθενής σε συνεργασία με τον γιατρό θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην αρθροσκοπική επέμβαση. Ο ασθενής θα πρέπει να καταλάβει όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και αν έχει ερωτήσεις ή απορίες θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

  Μόλις παρθεί η απόφαση για την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένα βήματα. Αρχικά ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν μια σειρά από εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής είναι σε θέση να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (πολλές φορές αυτές οι εξετάσεις γίνονται την ημέρα της επέμβασης, κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο).

  Η επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή που θα αναλάβει το πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να γίνει πριν ή μετά το χειρουργείο. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι η ενημέρωση του ασθενούς για το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί αλλά και για να ελέγξει ο φυσικοθεραπευτής τα επίπεδα πόνου (πριν την επέμβαση), τη δυνατότητα του ασθενούς να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες του, να ελέγξει την κίνηση και τη δύναμη του κάθε γόνατος.

  Ο φυσικοθεραπευτής εκτός από το πρόγραμμα αποκατάστασης, θα πρέπει να δείξει στον ασθενή πώς να περπατάει με πατερίτσες, όπως και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα πρέπει να κάνει μόνος του κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την επέμβαση.

  Τη μέρα του χειρουργείου ασθενής θα εισαχθεί στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί, θα πρέπει να μην έχει φάει ή πιει τίποτα από το βράδυ της προηγούμενης (προετοιμασία για χειρουργείο).

   

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726

   

  Η διαδικασία κατά την Αρθροσκόπηση Γόνατος

  Πριν ξεκινήσει η χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα λάβει κάποιου είδους νάρκωση, μπορεί να είναι ολική, τοπική ή επισκληρίδιος αναισθησία, σε απλές περιπτώσεις η τοπική αναισθησία αρκεί. Πριν αρχίσει η επέμβαση, ειδικά στηρίγματα προσαρμόζονται στο χειρουργικό τραπέζι, ώστε ο γιατρός να μπορεί να μετακινεί το πόδι και να λυγίζει το γόνατο του ασθενούς καθώς χειρουργεί, με ασφάλεια. Το χειρουργικό τραπέζι περιβάλλεται από τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να εκτελεστεί η επέμβαση.

  Ο χειρουργός ξεκινάει την επέμβαση κάνοντας δυο με τρεις μικρές τομές στο γόνατο, αυτές οι τομές λέγονται πύλες. Μέσω αυτών των πυλών εισέρχονται στην άρθρωση του γόνατος τα χειρουργικά εργαλεία και το αρθροσκόπιο, ενώ πάντα δίνεται προσοχή στην προστασία των γύρω νεύρων και αιμοφόρων αγγείων. Έπειτα ένα πλαστικό ή μεταλλικό σωληνάκι θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό της άρθρωσης, για την παροχή αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού ώστε να διογκωθεί η άρθρωση του γόνατος.

  Το αρθροσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας από οπτικές ίνες, που χρησιμοποιείται από τον χειρουργό για να βλέπει και να χειρουργεί στο εσωτερικό της άρθρωσης, έχει διάμετρο περίπου μισό (0,5) εκατοστό και μήκος δεκαοκτώ (18) εκατοστά. Η κάμερα προβάλλει την εικόνα που καταγράφει στο εσωτερικού του γόνατος σε μία οθόνη την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός για να εκτελέσει την επέμβαση. Ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει το αρθροσκόπιο σε διάφορα σημεία μέσα στην άρθρωση.

  Η εξέλιξη της αρθροσκοπικής χειρουργικής οδήγησε στη χρήση νέων πιο εξειδικευμένων εργαλείων για την εκτέλεση των αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων. Πολλές από τις επεμβάσεις που παλαιότερα γίνονταν μέσω μεγάλων τομών, σήμερα γίνονται με τη χρήση αυτής της ελάχιστα επεμβατικής τεχνολογίας, με πολύ μικρότερες τομές, π.χ. η αφαίρεση ενός μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη μπορεί να γίνει μέσω δυο τομών μισού εκατοστού. Οι πιο περίπλοκες επεμβάσεις όπως η ανακατασκευή συνδέσμου μπορεί να χρειαστούν λίγο μεγαλύτερες τομές.

   

  Μετά την χειρουργική επέμβαση

  Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια επέμβαση μετά την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Σε πιο σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούν μεγαλύτερες τομές όπως μετά από ρήξη συνδέσμων ή επεμβάσεις που τροποποιούν το οστό, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά ο πόνος και να μπορεί να έχει ο ασθενής σωστή παρακολούθηση. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης στο νοσοκομείο.

  Οι πύλες καλύπτονται με χειρουργική ταινία, οι μεγαλύτερες τομές κλείνονται με χειρουργικά συρραπτικά ή ράμματα και το γόνατο τυλίγεται με ελαστικό επίδεσμο. Μετά από την αρθροσκόπηση γόνατος ο ασθενής θα βαδίζει με πατερίτσες για όσο χρονικό διάστημα ορίσει ο χειρουργός. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πιο πολύπλοκες επανορθωτικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν κάποιο ορθοπεδικό βοήθημα για μερικές εβδομάδες, ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία των ιστών που επουλώνονται στο εσωτερικό της άρθρωσης. Ο ασθενής θα μπορεί να βγάζει το βοήθημα αυτό για να κάνει τις φυσιοθεραπείες το μπάνιο του.

  Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δοθούν από τον χειρουργό, για το πόσο θα επιβαρύνει το πόδι του όταν στέκεται ή περπατάει. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόζει πάγο στο γόνατο και να τοποθετεί το πόδι του υψωμένο σε κάποιο στήριγμα όταν ξαπλώνει ή κάθεται.

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος

  Η Αποκατάσταση μετά την Αρθροσκόπηση Γόνατος

  Η αποκατάσταση θα εξαρτηθεί από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Μετά από απλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να μη χρειαστεί κανονικό πρόγραμμα αποκατάστασης, παρά μόνο μερικές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι του ασθενούς μετά από τη λήψη οδηγιών.

  Αρκετοί γιατροί προτείνουν στους ασθενής του να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ανεξαρτήτως της επέμβασης που έχει γίνει. Γενικά όσο δυσκολότερη είναι η επέμβαση τόσο πιο εξειδικευμένο και παρατεταμένο θα είναι το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Κατά τις πρώτες συνεδρίες, ο στόχος είναι η μείωση του πόνου και του οιδήματος μετά την επέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής θα δείξει επίσης στον ασθενή ποια είναι η σωστή επιβάρυνση για το πόδι του.

  Σήμερα, το αρθροσκόπιο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αρκετά περίπλοκων επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας πολύ μικρές τομές. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι επειδή οι τομές είναι μικρές, δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της άρθρωσης ισχύει το ίδιο. Αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μια μεγάλη επανορθωτική επέμβαση, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναρρώσει πλήρως θα είναι αρκετοί μήνες.

  Ο στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να κρατήσει τον πόνο υπό έλεγχο, να βελτιώσει το εύρος της κίνησης και να γίνει ενδυνάμωση του ποδιού.

  Όταν η κατάσταση του ασθενούς βελτιωθεί αρκετά θα σταματήσει τις συχνές επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

   

  Αρθροσκόπηση Γόνατος: Επιπλοκές

  Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να συμβούν:

  • Επιπλοκές από την αναισθησία
  • Θρομβοφλεβίτιδα
  • Λοίμωξη
  • Βλάβη στον εξοπλισμό
  • Αργή ανάκαμψη

  Η αρθροσκοπική χειρουργική έχει πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών 0,01% σε σχέση με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους 1%.

  Περιστατικό

  Ασθενής 36 Ετών προσήλθε με ρήξη έσω μηνίσκου και πρόσθιου χιαστού μετά από πτώση εξ ίδιου ύψους.

  Αντιμετωπίστηκε με Αρθροσκόπηση Αρ γόνατος , Μερική έσω Μηνισκεκτομή και Συνδεσμοπλαστικη πρόσθιου χιαστού.

  ✅ Άμεση αποκατάσταση

  Η αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος είναι πολύ σημαντική, καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του ασθενή. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

   

  αρθροσκόπηση γόνατος αρθροσκόπηση γόνατος

   

  Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με την Αρθροσκόπηση Γόνατος

  Πως γίνεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

  Η αρθροσκόπηση γίνεται συνήθως χωρίς τη παραμονή του αρρώστου στο Νοσοκομείο. Ο τύπος της νάρκωσης διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης τη γενική κατάσταση και την ηλικία του αρρώστου. Ο αναισθησιολόγος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στη γενική, την επισκληρίδιο, τη περιοχική ή ακόμα και τη τοπική νάρκωση. Συνήθως, έχουμε τουλάχιστον 2 πύλες εισόδου με τομές 4-5mm, μέσω των οποίων διενεργείται η αρθροσκόπηση. Σε μία από αυτές εισέρχεται η κάμερα και από την άλλη τα εργαλεία μέσω των οποίων γίνονται οι διορθωτικές και θεραπευτικές πράξεις. Σε μερικές περιπτώσεις έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετούμε ένα κυλινδρικό σωλήνα στη 2η πύλη (cannula) μέσω του οποίου γίνεται η χρήση πολλαπλών εργαλείων χωρίς να τραυματίζουν τους ιστούς. Με το πέρας της επέμβασης τοποθετούνται αυτοκόλλητες ταινίες (sterile strips) στις πύλες εισόδου και γίνεται επίδεση.

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

  Η αρθροσκόπηση γίνεται με ευκολότερη νάρκωση ή ακόμη και με τοπική, δεν υπάρχει σοβαρός ή και καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, δεν είναι αιματηρό χειρουργείο, επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του αρρώστου και την επιστροφή την ίδια μέρα στο σπίτι του. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να επισκοπεί όλη την άρθρωση και να μην εστιάζει σε μία και μόνο βλάβη που θα επιχειρούσε στο «ανοικτό» χειρουργείο.

  Ποια είναι τα μειονεκτήματα στην αρθροσκόπηση γόνατος;

  Η αρθροσκόπηση έχει λίγα μειονεκτήματα αλλά πολλά πλεονεκτήματα. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι ο μικρός τραυματισμός της άρθρωσης, η μικρή νοσηρότητα, ο χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών, το μικρό τραύμα, η βραχυχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο, ο ελάχιστος ή ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος και η καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

  Προϋπόθεση επιτυχίας είναι όμως η εμπειρία και η ειδική εκπαίδευση του χειρουργού, η ακριβής προεγχειρητική διάγνωση, η καλή χειρουργική τεχνική και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

  Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

  Συνήθως εφαρμόζεται συνδυασμός περιοχικής αναισθησίας μαζί με γενική αναισθησία με λαρυγγική μάσκα. フε την αναισθησία αυτή ο ασθενής εισπνέει ένα αναισθητικό αέριο και κοιμάται κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς όμως να καταστέλλεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το κέντρο της αναπνοής. Χορηγούνται ελάχιστα φάρμακα σε σχέση με τη γενική αναισθησία και ο ασθενής αναπνέει μόνος του χωρίς να εξαρτάται από τον αναπνευστήρα. Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ασφαλής αναισθησία, η μετεγχειρητική αναλγησία, η δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης και η ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο.

  Σε ποιες παθήσεις μπορεί να φανεί χρήσιμη η αρθροσκόπηση του γόνατος;

  Η αρθροσκότηση έχει ένδειξη σ’ ένα μεγάλο φάσμα από αρθρίτιδες, μικροβιακές, φλεγμονώδεις (ρευματοειδής) και μη φλεγμονώδεις (οροαρνητικές), όπου χρησιμεύει τόσο στη ταυτοποίηση και ταξινόμηση της νόσου, όσο και στη θεραπεία (υμενεκτομή, εκπλύσεις, arthroscopic lavage και χονδροπλαστική). Πιο ειδικά, έχει απόλυτη θέση σ ένα μεγάλο φάσμα τραυματικών παθήσεων, (ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αστάθεια επιγονατίδας, μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, επεμβάσεις ανακατασκευής συνδέσμων κ.ά).

  Ποια είναι η προετοιμασία του αρρώστου για την αρθροσκόπηση;

  Ο ασθενής υποβάλλεται σ ένα προεγχειρητικό έλεγχο ρουτίνας, που αφορά α/φία θώρακος, καρδιογράφημα, γενική εξέταση αίματος και βιοχημικό έλεγχο. Αυτά μπορούν να γίνουν με την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο, ή και νωρίτερα σαν εξωτερικός ασθενής. Ο διαβήτης και η υπέρταση λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη. Οποιαδήποτε κλινική εικόνα φλεγμονής της άρθρωσης τοπικά, δύναται να αναβάλει την αρθροσκόπηση για αργότερα, εκτός εάν αυτή γίνεται για το συγκεκριμένο σκοπό (βιοψία, έκπλυση κ.ά).

  Πόσο χρόνο διαρκεί η παραμονή στο νοσοκομείο;

  H παραμονή στο νοσοκομείο μετά από μηνισκεκτομή είναι περίπου 3 ώρες ενώ μετά από συνδεσμοπλαστική 1 ημέρα.

  Πως γίνεται η αποθεραπεία μετά τη αρθροσκόπηση;

  Συνήθως, μετά το χειρουργείο ο ασθενής έχει λίγο υπνηλία, ιδίως εάν έχει λάβει γενική νάρκωση. Θεαματική είναι η εικόνα του αρρώστου 1-2 ώρες μετά την επέμβαση εάν έχει γίνει περιοχικό block, όπου ο ασθενής λόγω της αναλγησίας, αμφιβάλλει εάν πράγματι έχει χειρουργηθεί. Κάποια υπαισθησία και μουδιάσματα υποχωρούν μετά από μερικές ώρες. Η κινητοποίηση είναι άμεση και ο άρρωστος είναι περιπατητικός από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο. Πάντως, ανάλογα με τη βλάβη που επιδιορθώθηκε, το πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικεύεται στις ανάγκες του συγκεκριμένου αρρώστου.

  Πόσο θα πονέσω την ημέρα μετά την επέμβαση;

  Η αρθροσκόπηση του γόνατος για την αντιμετώπιση ιδίως ρήξεων μηνίσκων είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει με βακτηρίες και να κάμψει το γόνατο σε μεγάλο βαθμό άμεσα.

  Υπάρχουν επιπλοκές στην αρθροσκόπηση;

  Επιπλοκές δυνητικά υπάρχουν ακόμη και στην πιο απλή επέμβαση, ακόμη και στον πλέον ικανό χειρουργό. Πρακτικά όμως, στην αρθροσκοπική χειρουργική, τέτοιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν, είτε διεγχειρητικά που αφορούν συγκεκριμένη χρήση εργαλείων, είτε μετεγχειρητικά που αφορούν συνηθέστερα τη φλεγμονή, τη θρομβοφλεβίτιδα, ή το μετεγχειρητικό οίδημα. Σε γενικές γραμμές το ποσοστό αυτών κυμαίνεται πλέον, κάτω του 1% και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

  Πότε αρχίζει η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση;

  Η αποκατάσταση αρχίζει από την στιγμή που τελειώνει το χειρουργείο στο χώρο της ανάνηψης όπου ζητείται από τον ασθενή να αρχίσει την κίνηση των μελών του ενώ θα ενθαρρυνθεί για να κινητοποιηθεί πλήρως όταν επιστρέψει στο δωμάτιό του. Το πλήρες πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αρχίζει την επομένη.

  • Ρήξη μηνίσκων
  • Πρώιμη αρθρίτιδα
  • Βλάβες αρθρικού υμένα
  • Ρήξη συνδέσμων
  • Ασταθής επιγονατίδα
  • Απομάκρυνση ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
  • Οστεοχόνδρινες παθήσεις

  Ναι. Είναι απαραίτητος ο προ-εγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις. Επίσης είναι απαραίτητη η καταγραφή ιστορικού και η ενημέρωση του ιατρού και του αναισθησιολόγου σχετικά με το αν λαμβάνει ο ασθενής κάποια φαρμακευτική αγωγή.

  Όπως και σε κάθε επέμβαση έτσι και στην αρθροσκόπηση υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές, αλλά είναι πολύ σπάνιο. Αυτές είναι οι εξής:

  • Επιπλοκές από την αναισθησία
  • Θρομβοφλεβίτιδα
  • Λοίμωξη
  • Βλάβη στον εξοπλισμό
  • Αργή αποκατάσταση

  Ναι, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα σπίτι του. Ωστόσο, υπάρχουν πιο περίπλοκα περιστατικά, όπου είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο, για μεγαλύτερη προσοχή και γρηγορότερη ίαση.

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος