Νευρίνωμα Morton

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το Νευρίνωμα Morton περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1876 ως περινευρική ίνωση- εκφύλιση του κοινού δακτυλικού νεύρου του άκρου ποδός. Συχνότερα συναντάται στο 3ο μεσοδακτύλιο διάστημα του ποδός. Χαρακτηριστικός είναι ο νευροπαθητικός τύπος του πόνου που οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό του νεύρου. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 20- 50 ετών με λεπτά πόδια που φορούν συνήθως στενά και ψηλοτάκουνα υποδήματα.

  nevrinoma-morton

  Οι ασθενείς περιγράφουν αίσθημα καύσου στην πελματιαία επιφάνεια του ποδός στο 3ο συνήθως μεσοδακτύλιο διάστημα, υπαισθησία στα αντίστοιχα δάκτυλα, συμπτώματα που επιδεινώνονται με χρήση στενών υποδημάτων με ψηλό τακούνι.

  Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και την λεπτομερή κλινική εξέταση. Στην διαφορική διάγνωση θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να σκεφτεί την μεταταρσαλγία (πτώση των μεταταρσίων), το κάταγμα εκ κοπώσεως του αντίστοιχου μεταταρσίου, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεονέκρωσητης κεφαλής του μεταταρσίου οστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

  Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή και χειρουργική. Στη συντηρητική θεραπεία ανήκουν η κρυοθεραπεία, τα υπέρηχα, οι διατατικές ασκήσεις, η χρήση ορθοπεδικών πάτων ανύψωσης της εγκάρσιας ποδικής καμάρας. Σε περίπτωση αποτυχίας της ανωτέρω θεραπείας έχει ένδειξη η τοπική έγχυση κορτιζόνης. Εάν ο ασθενής εξακολουθεί να υποφέρει τότε η χειρουργική θεραπεία με την αφαίρεση του νευρώματος Morton δίνει την τελική λύση του προβλήματος.

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος