ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ToggleΟ εκτινασσόμενος δάκτυλος ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα αποτελεί μια συχνή κλινική οντότητα η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνο ‘κλείδωμα’ του δακτύλου.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο στο χέρι αλλά συχνότερα συμβαίνει στον αντίχειρα (30% – 60%), και ακολουθεί ο δείκτης, ο μέσος δάκτυλος και περιστασιακά ο μικρός δάκτυλος.
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να είναι επίκτητη ή συγγενής κλινική οντότητα.
Επίκτητος Εκτινασσόμενος δάκτυλος
Ο επίκτητος εκτινασσόμενος δάκτυλος συνήθως συμβαίνει στην 5η και πάνω δεκαετία της ζωής του ανθρώπου. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα τη νόσο με αναλογία 6:1 σε σχέση με τους άντρες. Συνήθως εμφανίζεται με δυσκολία στην κίνηση του δακτύλου έως και πλήρη εμπλοκή αυτού ειδικά τις πρωινές ώρες.
Ο ασθενής παραπονείται για πόνο στην βάση του δακτύλου που επιδεινώνεται με την άσκηση πίεσης πάνω σε αυτήν. Το δάκτυλο μπορεί να μπλοκάρει ενώ είναι σε κάμψη δίχως να υπάρχει δυνατότητα ενεργητικής έκτασης αυτού.
Εναλλακτικά μπορεί να ‘κλειδώσει’ σε έκταση δίχως να μπορεί το δάκτυλο να έρθει ενεργητικά σε κάμψη. Το τελευταίο είναι σπάνιο και συμβαίνει συνήθως στον αντίχειρα.
Συντηρητική Θεραπεία
Η μη χειρουργική αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου δάκτυλου περιλαμβάνει:
- αλλαγή των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν τη φλεγμονή του δακτύλου
- μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- τοπική έγχυση κορτιζόνης
- εφαρμογή νάρθηκα
Η συντηρητική αγωγή τις περισσότερες φορές δεν λύνει το πρόβλημα του ασθενούς και η χειρουργική λύση αποτελεί και οριστική θεραπεία.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει ουσιαστική και οριστική θεραπεία του προβλήματος.
Η απόφαση για το πότε θα γίνει η επέμβαση αποτελεί προσωπική επιλογή του ασθενούς αλλά κυρίως εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το αν η συντηρητική αγωγή έδωσε τα αναμενόμενα οφέλη. Αν το δάκτυλο εγκλωβιστεί σε θέση κάμψης και δεν έχει τη δυνατότητα έκτασης τότε ο Ορθοπεδικός θα συστήσει άμεση αντιμετώπιση για την πρόληψη μόνιμων παραμορφώσεων.
Ο στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι να διανοίξει το περίβλημα του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου ώστε να μπορεί αυτός να κινείται φυσιολογικά δίχως εμπόδια.
Η επέμβαση διενεργείται βάσει των αρχών της μικροχειρουργικής με ειδικό χειρουργικό μικροσκόπιο ώστε να εκμηδενιστούν με τον τρόπο αυτό πιθανά χειρουργικά λάθη.
Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για δύο ώρες μετά την επέμβαση και μετά λαμβάνει το εξιτήριο με σαφής οδηγίες για τη μετεγχειρητική του αγωγή. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 15-20 λεπτά.
Τα ράμματα αφαιρούνται σε 8-10 ημέρες.
Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger);
Είναι μια μορφή στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας, όπου ο τένοντας μπλοκάρει στη βάση του δακτύλου, προκαλώντας εμπλοκή και «κλείδωμα» της κίνησης του πάσχοντος δακτύλου.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι τα παρακάτω:
- Δυσκαμψία
- Πόνος ή ευαισθησία στη βάση του δακτύλου
- Αίσθημα «σκαλώματος» του δακτύλου
- Απότομη εκτίναξη του πάσχοντος δακτύλου κατά την κίνηση
Πώς γίνεται η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου;
Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση, όπου ο ιατρός αξιολογεί την κίνηση του δακτύλου και την παρουσία ευαισθησίας ή "σκαλώματος" στη βάση του δακτύλου.
Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία για το εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, αποφυγή επιβαρυντικών κινήσεων και χρήση τοπικής έγχυσης με στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται, όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει ή τα συμπτώματα είναι έντονα. Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στη βάση του δακτύλου και έχει ως στόχο της την απελευθέρωση του τένοντα.
Τι να περιμένει ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση, η κίνηση του δακτύλου αποκαθίσταται σταδιακά και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του μετά από λίγες ημέρες. Εκτός από την προσωρινή ευαισθησία στο σημείο της τομής, η πρόγνωση είναι εξαιρετική στις περισσότερες περιπτώσεις.