Tενοντίτιδα καρπού

Τι είναι η τενοντίτιδα καρπού;

Η τενοντίτιδα καρπού αποτελεί φλεγμονώδη πάθηση των τενόντων στην περιοχή του καρπού. Οι τένοντες συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρές δομές, οι οποίες ενώνουν τους μύες με τα οστά. Συγκεκριμένα, στην άρθρωση του καρπού εντοπίζονται 24 τένοντες, οι οποίοι βοηθούν στην κίνηση του καρπού και των δακτύλων. Πολλές φορές, οι δομές αυτές ενδέχεται να υποστούν ερεθισμό, και να παρουσιάσουν φλεγμονή. Η τενοντίτιδα του καρπού συνιστά μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης πόνου στην περιοχή του χεριού.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, μια νευρολογική βλάβη του καρπού η οποία προκαλεί εξίσου πόνο και δυσκαμψία, αλλά διαθέτει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Υπάρχουν συνολικά επτά (7) διακριτοί τύποι τενοντίτιδας του καρπού, οι οποίοι λαμβάνουν την ονομασία τους αναλόγως με την εκάστοτε περιοχή της φλεγμονής. Συγκεκριμένα:

  • Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain
  • Στενωτική τενοντοελητρίτιδα του δεύτερου ραχιαίου διαμερίσματος
  • Τενοντοελυτρίτιδα του ωλενίου εκτίνοντος
  • Τενοντοελυτρίτιδα του μακρού εκτίνοντος του αντίχειρα
  • Τενοντίτιδα του κερκιδικού καμπτήρα του καρπού
  • Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων του αντίχειρα
  • Τενοντίτιδα του ωλένιου καμπτήρα του καρπού

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει τενοντίτιδα στην περιοχή του καρπού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι είναι πιο επιρρεπής στην δημιουργία των συγκεκριμένων φλεγμονών. Αυτοί είναι κυρίως άτομα που περνούν πολλές ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και εκείνοι οι οποίοι ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα. Μουσικοί και αθλητές των οποίων το άθλημα απαιτεί παρατεταμένη χρήση του καρπού αποτελούν εξίσου συχνούς ασθενής. Αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί σύνδρομο υπέρχρησης, δηλαδή δημιουργείται από συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στους τένοντες της πηχεοκαρπικής άρθρωσης, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία φλεγμονής.

Το προαναφερθέν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να ευθύνεται για την εκδήλωση φλεγμονών στους τένοντες της άρθρωσης. Τέλος, η τενοντίτιδα του καρπού μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας διαφόρων προδιαθεσικών παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Μικροβιακές φλεγμονές
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Διαταραχές του θυροειδούς
  • Συγγενείς ανωμαλίες στην περιοχή του καρπού

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η τενοντίτιδα καρπού;

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας δεν εμφανίζονται πάντοτε αμέσως. Η τενοντίτιδα του καρπού ενδέχεται να περάσει απαρατήρητη το πρώτο διάστημα, εξαιτίας της μη εμφάνισης επαρκών ενδείξεων. Κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό, ο οποίος ξεκινά ως ενόχληση κι εξελίσσεται ως έντονος και μη υποφερτός. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων οι οποίες απαιτούν συνεχιζόμενη καρπιαία κίνηση. Σε προχωρημένα στάδια, ωστόσο, ο πόνος γίνεται αισθητός και σε καταστάσεις ηρεμίας. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι η δυσκαμψία, καθώς και η δυσκολία εκτέλεσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Ασθενείς με τενοντίτιδα ενδέχεται να παρουσιάσουν οίδημα στην περιοχή, καθώς και απώλεια δύναμης του άκρου.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Πρώτο βήμα στη διάγνωση της τενοντίτιδας του καρπού αποτελεί η κλινική εξέταση και η λήψη πλήρους ατομικού ιστορικού του ασθενούς. Η εξέταση περιλαμβάνει ψηλάφηση των σημείων του αντιβραχίου, του καρπού και των δακτύλων. Ενδέχεται να ζητηθεί από τον ασθενή να πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις, όπως το σφίξιμο του χεριού και η περιστροφή του καρπού. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να ζητηθεί η διενέργεια κάποιων απεικονιστικών εξετάσεων, για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα. Τέτοιες είναι η αρθρίτιδα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το εκτινασσόμενο δάκτυλο (trigger finger) αλλά και διάφορα κατάγματα.

Τενοντίτιδα καρπού: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του καρπού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω χειρουργικής είτε συντηρητικής αντιμετώπισης. Τα αρχικά στάδια βασίζονται στη συντηρητική θεραπεία, μέσω ακινητοποίησης του καρπού με ειδικούς νάρθηκες. Συνοδεύεται από χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για διάστημα 10 ημερών. Εάν αυτό δεν αποβεί αποτελεσματικό, ο ιατρός ενδέχεται να συστήσει ενέσιμες εκχύσεις κορτικοστεροειδών ή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων στον πάσχοντα τένοντα.

Σε περίπτωση όπου τα παραπάνω μέτρα δεν φέρουν ανακούφιση στον ασθενή, το επόμενο βήμα βασίζεται στη χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση δεν είναι συχνή, αλλά εφαρμόζεται σε περιπτώσεις παραμελημένης τενοντίτιδας ή δημιουργίας πιεστικών φαινομένων στο σημείο του καρπού.

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Ορθοπεδικός Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην παροχή ορθοπεδικών θεραπειών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Αποτελεί διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθώς και ιδρυτής του Orthopedia. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα τενοντίτιδας του καρπού, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντοτε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας είναι ο πόνος στην περιοχή του καρπού. Αυτός μπορεί να ξεκινήσει ως απλή ενόχληση, και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ανυπόφορο άλγος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκαμψία, τη δυσκολία πραγματοποίησης ορισμένων κινήσεων, το οίδημα και την απώλεια δύναμης στο άκρο.

Η τενοντίτιδα του καρπού αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η ακινητοποίηση του καρπού μέσω ειδικών ναρθήκων παίζουν κύριο ρόλο στη θεραπεία. Ενδέχεται να χορηγηθούν ενέσιμα κορτικοστεροειδή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες.

Η πλήρης ανάρρωση από φλεγμονή των τενόντων του καρπού μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, αναλόγως με τον βαθμό εκφύλισης.

Αν και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα δεν επηρεάζει τους τένοντες. Πρόκειται για νευρολογική βλάβη, η οποία αφορά πίεση του μέσου νεύρου του καρπού.