Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου

Τι είναι το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου;

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχύου (FAI), συμβαίνει όταν η κεφαλή του μηριαίου οστού (η σφαίρα του ισχίου) προσκρούει στην αγκύλη του ισχίου (το κύπελλο του ισχίου). Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο χείλος (χόνδρος που περιβάλλει το ακετάλιο), προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο στο ισχίο και μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

 

Τύποι του συνδρόμου

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου. Ο πρώτος προκαλείται από παραμόρφωση της κεφαλής του μηριαίου οστού. Σε αυτόν τον τύπο πρόσκρουσης, η σφαίρα έχει περισσότερο οβάλ παρά στρογγυλή εμφάνιση. Αυτό το σχήμα δημιουργεί τριβή όταν η σφαίρα προσκρούει στην άκρη του κυπέλλου. Ο δεύτερος τύπος πρόσκρουσης εμφανίζεται όταν το κύπελλο έχει ανώμαλο σχήμα. Δηλαδή, μπορεί να καλύπτει υπερβολικά την κεφαλή του μηριαίου οστού, δημιουργώντας τριβή όταν η άκρη του κυπέλλου προσκρούει στην κεφαλή του μηριαίου οστού. Είναι επίσης δυνατόν να υπάρχει συνδυασμός αυτών των δύο τύπων.

 

Αίτια που το προκαλούν

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου εμφανίζεται επειδή τα οστά του ισχίου δεν σχηματίζονται κανονικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για την παραμόρφωση ενός έκκεντρου οστού, ενός οστού της πινέζας ή και των δύο, που οδηγεί σε βλάβη της άρθρωσης και πόνο. Όταν τα οστά του ισχίου διαμορφώνονται ανώμαλα, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την πρόληψη του FAI.

Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν FAI. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ζουν μακρά, δραστήρια ζωή με FAI και να μην έχουν ποτέ προβλήματα. Ωστόσο, όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει βλάβη στον χόνδρο ή στο χείλος και η νόσος είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Επειδή οι αθλητικοί άνθρωποι μπορεί να εργάζονται πιο έντονα στην άρθρωση του ισχίου, μπορεί να αρχίσουν να βιώνουν πόνο νωρίτερα από εκείνους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Ωστόσο, η άσκηση δεν προκαλεί FAI.

Συμπτώματα που εμφανίζει

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχύου περιλαμβάνουν:

  • Πόνος
  • δυσκαμψία
  • Δυσκολία στην βάδιση

Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, αν και μπορεί να εμφανιστεί προς το εξωτερικό του ισχίου. Η στροφή, η συστροφή και το κάθισμα μπορεί να προκαλέσουν οξύ, διαπεραστικό πόνο. Ενώ, μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να είναι απλώς αμβλύς.

 

Θεραπεία συνδρόμου μηροκοτιλιαίας πρόσκρουσης ισχίου

Μη χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί αρχικά να συστήσει συντηρητική θεραπεία, όπως ξεκούραση, τροποποίηση της δραστηριότητας, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μερικές φορές φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, εάν ο πόνος σας δεν βελτιωθεί με αυτές τις παρεμβάσεις, μπορεί ο ασθενής να είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν δύο κύριοι στόχοι της χειρουργικής θεραπείας του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπιστεί το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποκατάσταση ή την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Ο δεύτερος είναι η διόρθωση ή η βελτίωση του μη φυσιολογικού σχήματος της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό συχνά γίνεται αρθροσκοπικά με την αφαίρεση μέρους του επιπλέον οστού. Αυτό περιλαμβάνει μικρές τομές και στενά εργαλεία, και ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μια κάμερα για να κοιτάξει στο εσωτερικό του ισχίου. Ωστόσο, εάν ο χειρουργός σας κρίνει ότι χρειάζεστε μια πιο εκτεταμένη, ανοικτή επέμβαση, αυτή θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες τομές, παραμονή στο νοσοκομείο δύο έως τεσσάρων ημερών και πατερίτσες για έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπεδικού προβλήματος αφορά την άρθρωση του ισχίου. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.








Ο πρώτος αφορά την παραμόρφωση της κεφαλής του μηριαίου οστού  και ο δεύτερος την παραμόρφωση του σχήματος της αγκύλης του ισχίου.





Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου εμφανίζεται επειδή τα οστά του ισχίου δεν σχηματίζονται κανονικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όταν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή σημαίνου πως ο επιχείλιος χόνδρος έχει υποστεί βλάβη.





Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ισχίου είναι πόνος, δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση.





Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Συνήθως ο γιατρός θα προτείνει μια συντηρητική μέθοδο για αρχή και αν αυτή δεν έχει αποτελέσματα, τότε θα προτείνει την χειρουργική αντιμετώπιση.