Νευροπάθεια του έξω μηροδερματικού – Παραισθητική μηραλγία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα νεύρα στο σώμα μας μεταφέρουν αφενός πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με το περιβάλλον (αισθητικά νεύρα) και αφετέρου μηνύματα από τον εγκέφαλο για την ενεργοποίηση των μυών (κινητικά νεύρα). Για να λειτουργήσουν καθ’αυτόν τον τρόπο πρέπει να φτάσουν σε όλα τα μέρη του σώματος και διαπερνούν ανατομικές δομές όπως αρθρώσεις, οστά και μυς. Φυσιολογικά, υπάρχει αρκετός χώρος που επιτρέπει την εύκολη διέλευση των νεύρων.

  Σε περιπτώσεις τραύματος, οιδήματος ή οποιασδήποτε συμπίεσης, περιορίζεται ο χώρος από τον οποίο καλείται να περάσει ένα νεύρο και μπορεί να προκληθεί πόνος, υπαισθησία, παράλυση ή άλλες δυσλειτουργίες.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  Το επώδυνο αίσθημα καύσου στην εξωτερική πλευρά του μηρού μπορεί να σημαίνει ότι ένα από τα μεγάλα αισθητικά νεύρα των κάτω άκρων – το έξω δερματικό του μηρού ή αλλιώς έξω μηροδερματικό – παγιδεύεται και συμπιέζεται. Αυτή η παθολογική κατάσταση είναι γνωστή ως νευροπάθεια του έξω μηροδερματικού νεύρου ή παραισθητική Μηραλγία.

  • Πόνος στην εξωτερική πλευρά του μηρού, που περιστασιακά εκτείνεται προς την εξωτερική πλευρά του γόνατος.
  • Αίσθημα καύσου, υπαισθησία, μούδιασμα στην εν λόγω περιοχή.
  • Περιστασιακά, πόνος στην βουβωνική χώρα που ορισμένες φορές μπορεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή των γλουτών.
  • Συνήθως αφορά μόνο μια πλευρά του σώματος.
  • Μεγαλύτερη ευαισθησία στο ελαφρύ άγγιγμα απ’ότι σε σταθερή πίεση.

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ο Ορθοπαιδικός ρωτάει σχετικά με τις πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμό στο ισχίο ή δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το νεύρο. Επιπλέον, ελέγχει για τυχόν αισθητικές διαφορές μεταξύ του προσβεβλημένου και του υγιούς άκρου. Για να επαληθεύσει τα ευρήματα, ο ιατρός εφαρμόζει πίεση στο νεύρο για την αναπαραγωγή της αίσθησης που προαναφέρθηκε. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί μια λεπτομερής εξέταση της κοιλιακής χώρας για να αποκλειστούν οποιαδήποτε συνοδά προβλήματα.

  Οι ακτινογραφίες μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών στα οστά που ασκούν πίεση στο νεύρο. Στη περίπτωση υποψίας ενός όγκου ως πηγής πίεσης του νεύρου μπορεί να συσταθεί μια μαγνητική (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT). Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί μια μελέτη αγωγιμότητας των νεύρων των κάτω άκρων.

  Τα στενά είδη ένδυσης και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι δύο συνήθεις λόγοι πίεσης του νεύρου. Είναι χρήσιμες οι πληροφορίες εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί βαριές ή σφιχτές ζώνες και εργαλειοθήκες στην εργασία ή εάν ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σπανίως, μπορεί να προκληθεί από την ζώνη ασφαλείας των αυτοκινήτων μετά από τραυματισμό.

  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  Οι τρόποι αντιμετώπισης ποικίλουν, ανάλογα με την αιτιολογία της πίεσης. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ύφεση των συμπτωμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις το μούδιασμα μπορεί να επιμείνει. Στόχος της θεραπείας είναι η άρση των αιτίων συμπίεσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια βάρους, διακοπή έντονων και επιβαρυντικών δραστηριοτήτων ή ένδυση με πιο φαρδιά ρούχα. Σε εμμένουσες και πιο σοβαρές μορφές μπορεί να βοηθήσει η έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη), η οποία είναι σε θέση να ανακουφίσει από τα συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση του νεύρου.

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος