Αποφυσίτιδα (Οστεοχονδρίτιδα) του κνημιαίου κυρτώματος – Νόσος του Osgood-Schlatter

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο των εφήβων. Πρόκειται για φλεγμονή της περιοχής ακριβώς κάτω από το γόνατο, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσφύεται στο οστό της κνήμης.

  Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια έντονης ανάπτυξης, όταν τα οστά, μύες και τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Επειδή οι αθλητικές δραστηριότητες καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτές (τρέξιμο, άλματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα. Ωστόσο, ακόμη και οι έφηβοι που δεν αθλούνται μπορεί να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπαυση, τα απλά παυσίπονα και αργότερα οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ανακουφίζουν από τον πόνο και επιτρέπουν την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Αποφυσίτιδα

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  Τα οστά των παιδιών και των εφήβων έχουν μια ειδική περιοχή όπου το οστό αναπτύσεται και ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης ή επιφυσιακή πλάκα. Με απλά λόγια, οι πλάκες ανάπτυξης αποτελούνται από χόνδρο και ευρίσκονται μεταξύ της μετάφυσης και της επίφυσης. Κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης οι επιφυσιακές πλάκες οστεοποιούνται.

  Το κνημιαίο κύρτωμα είναι ένας δευτερεύον πυρήνας οστεοποίησης, και αποτελεί συγχρόνως σημείο πρόσφυσης του τένοντα της επιγονατίδας. Όταν ένα παιδί δραστηριοποιείται ή αθλείται, ο τετρακέφαλος ασκεί πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας, που με τη σειρά του ασκεί τάση («τραβάει») το κνημιαίο κύρτωμα. Σε μερικά παιδιά, αυτή η επαναλαμβανόμενη έλξη στο κύρτωμα οδηγεί σε διαταραχή της ενδοχόνδριας οστεοποίησης και συνεπώς σε πόνο τοπικά. Ταυτόχρονα, το κνημιαίο κύρτωμα εξογκώνεται και μεγαλώνει σε μέγεθος.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  Τα επώδυνα συμπτώματα αναπαράγονται κατά τη διάρκεια τρεξίματος, άλματος και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν και τα δύο γόνατα, παρ’όλο που συνήθως το ένα γόνατο έχει εντονότερη συμπτωματολογία από το άλλο.

  Τα συνηθέστερα συμπτώματα:

  • Πόνος στο γόνατο και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα
  • Οίδημα στο κνημιαίο κύρτωμα
  • Σύσπαση μυών στο πρόσθιο ή οπίσθιο μέρος του μηρού

  ΕΞΕΤΑΣΗ

  Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο Ορθοπαιδικός οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά τα συμπτώματα του μικρού ασθενή. Μέσα από μια λεπτομερή κλινική εξέταση προσδιορίζεται το ακριβές σημείο του πόνου. Με την πίεση στο κνημιαίο κύρτωμα επιβεβαιώνεται η διάγνωση της αποφυσίτιδας. Επιπλέον ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από το παιδί να γονατίσει ή να πραγματοποιήσει κάποια άλματα. Τέλος ο απεικονιστικός έλγχος με μια ακτινογραφία αποκλείει οποιαδήποτε παθολογία.

  Αποφυσίτιδα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η αντιμετώπιση της αποφυσίτιδας οφείλει να εστιάσει τον μετριασμό του πόνου και του οιδήματος. Αυτό συνήθως απαιτεί τον άμεσο περιορισμό των δραστηριοτήτων έως ότου το παιδί αισθάνεται σε θέση να επιστρέψει σε αυτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει εώς και αρκετούς μήνες ακολουθούμενη από ένα εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Στην περίπτωση που το παιδί δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο, η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι απόλυτα ασφαλής.

  Επικουρικά, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει:

  • Ασκήσεις διατάσεων (τετρακεφάλου του μηριαίου και δικεφάλου του μηριαίου)
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιμπουπροφαίνη)

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΓΝΩΣΗ

  Τα περισσότερα συμπτώματα υφίενται κατά την σκελετική ωρίμανση, γύρω στα 14 για τα κορίτσια και 16 για τα αγόρια. Γι’αυτό το λόγο η χειρουργική επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερη θέση στην περίπτωση της αποφυσίτιδας του κνημιαίου κυρτώματος.

   

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος