Οσφυαλγία

Οσφυαλγία ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η λειτουργία των μυών της πλάτης είναι περιορισμένη, συνήθως στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συμβαίνει συχνά με καθημερινές κινήσεις όπως άρση βαρών, κάμψη ή απότομο σήκωμα από καθιστή θέση. Η οσφυαλγία, ή αλλιώς λουμπάγκο,  είναι μια αντανακλαστική απόκριση όπου οι μύες της μέσης τεντώνονται. Αυτό προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και τις νευρικές ίνες από τραυματισμούς. Η αυξημένη ένταση προκαλεί τα συνήθη συμπτώματα περιορισμένης κίνησης και πόνου, αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία στην πίεση στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οσφυαλγία συχνά κατηγοριοποιείται ως μη συγκεκριμένος πόνος στην πλάτη. Δηλαδή η αιτία εμφάνισης οσφυαλγίας κατά μεγάλο ποσοστό είναι άγνωστη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι συμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες γενικά δεν αποκαλύπτουν μυϊκό σφίξιμο, συμφύσεις περιτονίας και μυοπεριτονιακές ανισορροπίες.

Ο λόγος που θα πρέπει η οσφυαλγία να παρακολουθείται άμεσα είναι καθώς συσχετίζεται με άλλες, πιο σοβαρές ενοχλήσεις. Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, για παράδειγμα, μπορεί να πιέσει το αντίστοιχο εξερχόμενο νεύρο, προκαλώντας πόνο στον ασθενή.

Διάφορες παθήσεις μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν οσφυαλγία, όπως η σπονδυλική στένωση, η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Οσφυαλγία: Χαρακτηριστικά.

Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό της οσφυαλγίας είναι ο ξαφνικός, έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος συχνά μπορεί να μετακινείται και να έχει διαφορετική ένταση στον κάθε ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, μετά βίας θα μπορέσει ο ασθενής να σταθεί όρθιος ή να κινηθεί κανονικά. Ο λόγος που εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα είναι καθώς οι ήδη υπερφορτωμένοι μύες της πλάτης και η περιτονία πρέπει να δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση.

Ο πόνος στην πλάτη συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καμία νευρολογική βλάβη ή οποιαδήποτε ένδειξη δισκοκήλης, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα της οσφυϊκής μοίρας:

  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα (ειδικά στα πόδια)
  • Πλήρης απώλεια της αίσθησης στο σημείο.
  • Απώλεια κινητικού ελέγχου (αδυναμία ελέγχου των σωματικών σας κινήσεων)
  • Απώλεια ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
  • Σοβαρή ανικανότητα κίνησης και/ή αδυναμία βάδισης (δεν πρέπει να συγχέεται με κινήσεις που είναι επώδυνες αλλά είναι ακόμα πιθανές)

οσφυαλγία

Τι προκαλεί την οσφυαλγία;

 

Συχνή θέση καθίσματος ή σκύψιμο προς τα εμπρός.

Αν ο ασθενής κάθεται συχνά σκυμμένος προς τα εμπρός, δημιουργείται ανισορροπία στη λεκάνη  και τη σπονδυλική στήλη. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάθισμα κάνει τους μύες και την περιτονία στο μπροστινό μέρος του σώματος πιο σκληρούς και λιγότερο εύκαμπτους με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, είναι σαν να «κονταίνουν». Οι μύες που επιτρέπουν στην κοιλιά και το ισχίο να λυγίζουν ασκούν μια ισχυρή δύναμη έλξης στη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης. Ενώ, παράλληλα, οι μύες της πλάτης και των γλουτών προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Με την εμφάνιση της οσφυαλγίας, το φυσικό προειδοποιητικό σημάδι από το σώμα ειδοποιεί για την ανισορροπημένη ένταση και προστατεύει από ανεπανόρθωτη βλάβη στη σπονδυλική στήλη.

 

 

Η μυϊκή αδυναμία ως αιτία της περιορισμένης κινητικότητας.

Μία άλλη αιτία είναι πως οι μύες που επιτελούν υποστηρικτική λειτουργία είναι πολύ αδύναμοι και δεν μπορεί να αποκατασταθεί τη μυοπεριτονιακή ισορροπία μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους του σώματός, όπως περιγράφεται παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν συμβεί μια σπασμωδική κίνηση οι μύες της πλάτης θα τεντωθούν ως αντανακλαστικό για να προστατεύσουν τη σπονδυλική στήλη.

Πώς μπορεί να αποτραπεί η εμφάνιση οσφυαλγίας;

Με την συστηματική κίνηση και γυμναστική καθώς και με ασκήσεις ισορροπίας μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες εμφάνισης οσφυαλγίας. Επιπλέον ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται έγκαιρα τον ορθοπεδικό του ενάντια σε τυχόν περιορισμούς στην κινητικότητά ή την εμφανώς κακή στάση του σώματος. Επιπροσθέτως, ο ασθενής θα πρέπει να μειώσει τις κινήσεις και τις στάσεις στην καθημερινότητά του που κλίνουν και δίνουν βάρος στην μπροστινή πλευρά του σώματός. Αυτό περιλαμβάνει καθιστές θέσεις, τυπικές ασκήσεις κοιλιακών μυών όπου κονταίνουν τους μυς ,καθώς και ύπνο στο πλάι σε εμβρυακή στάση.

 

Σε κάθε ένδειξη οσφυαλγίας η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό θεωρείται επιτακτική ανάγκη. Ο Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης και οι ομάδα του είναι πλήρως καταρτισμένοι σε οποιαδήποτε πάθηση της οσφυϊκής μοίρας, και θα σας καθοδηγήσουν στην άμεση αποκατάσταση οποιασδήποτε ενόχλησης.








Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός πόνος στην πλάτη. Λόγω του πόνου ο ασθενής μπορεί να δυσκολευτεί να σταθεί όρθιος ή να κινηθεί.

 





Όταν παρατηρηθούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • Απώλεια αίσθησης στο σημείο
  • Αδυναμία ελέγχου σωματικών κινήσεων
  • Αδυναμία ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχο κύστης
  • Αδυναμία βάδισης





Μπορεί να προκληθεί όταν ο ασθενής βρίσκεται συχνά σε θέση καθίσματος ή σκύβει συχνά προς τα εμπρός. Επίσης, μπορεί να προκληθεί όταν οι μύες που συντελούν στην υποστηρικτική λειτουργία είναι αδύναμοι.





  • Συστηματική άσκηση
  • Έγκαιρη επικοινωνία με τον Ορθοπαιδικό
  • Μείωση των κινήσεων και των στάσεων που κλίνουν προς τα εμπρός.