Αρθροσκόπηση Ώμου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η αρθροσκόπηση ώμου έχει φέρει επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική. O ώμος είναι μια από τις αρθρώσεις που πολύ συχνά χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή για διαγνωστικούς λόγους ή χειρουργικές επεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης μια μικρή κάμερα, συνδεδεμένη με ένα φακό οπτικών ινών, εισάγεται στην άρθρωση για να επιτρέπει στο χειρουργό να εξετάζει το εσωτερικό του ώμου χωρίς να χρειαστεί να κάνει μεγάλη τομή.

     

    Η Ανατομία του Ώμου

    Ο ώμος αποτελείται από τρία οστά: την ωμοπλάτη, το βραχιόνιο οστό και την κλείδα. Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από ένα ρηχό και επίπεδο τμήμα της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη και την κεφαλή του βραχιόνιου οστού που αποτελεί το σφαιρικό κομμάτι της άρθρωσης. Τόσο η κεφαλή του βραχιόνιου οστού όσο και η ωμογλήνη είναι καλυμμένα με αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένα λείο, λευκό υλικό που καλύπτει τα άκρα των οστών στις περισσότερες αρθρώσεις παρέχοντας μια λεία, ομαλή επιφάνεια που επιτρέπει στα οστά να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο καθώς κινούνται, μειώνοντας την τριβή και απορροφώντας τους κραδασμούς.

    Οι τένοντες ενώνουν τους μύες με τα οστά. Η άρθρωση του ώμου περιβάλλεται από το στροφικό πέταλο που αποτελείται από τους τένοντες τεσσάρων μυών: του υπερακανθίου, υπακανθίου, υποπλατίου και ελάσσονα στρογγυλού και συνδέει το βραχιόνιο οστό με την ωμοπλάτη. Το στροφικό πέταλο είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του ώμου κατά την κίνηση. Όταν σηκώνεται ή περιστρέφεται το χέρι, το στροφικό πέταλο συγκρατεί το βραχιόνιο οστό στην υποδοχή του ώμου, την ωμογλήνη. Η προεξοχή στο πάνω μέρος της ωμοπλάτης ονομάζεται ακρώμιο.

    Η άρθρωση του ώμου περιβάλλεται από μια στεγανή θήκη που ονομάζεται αρθρική κάψα. Για να γίνει η αρθροσκόπηση εγχύεται αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός και η κάψα διαστέλλεται. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο και έτσι μπορεί να εξετά σει λεπτομερώς την άρθρωση του ώμου συμπεριλαμβανομένων: των αρθρικών επιφανειών της ωμογλήνης και της κεφαλής του βραχιόνιου οστού, των τενόντων του στροφικού πετάλου, των συνδέσμων και του αρθρικού χόνδρου.

    Το αρθροσκόπιο μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στον υπακρωμιακό χώρο δηλαδή στην περιοχή έξω από την άρθρωση του ώμου. Από τη θέση αυτή, ο χειρουργός μπορεί να δει το ακρώμιο και το κάτω μέρος του περιφερειακού άκρου της κλείδας, καθώς και την άρθρωση που διαμορφώνεται στο σημείο που η κλείδα και το ακρώμιο συναντιούνται, την ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

     

    Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αρθροσκόπηση;

    Αρχικά η αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιήθηκε μόνο για διαγνωστικούς λόγους. Σήμερα, όμως, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών επεμβάσεων:

    • για να επιβεβαιώσει μια διάγνωση
    • για την αφαίρεση ξένων σωμάτων
    • σε περίπτωση ρήξης ή αποκόλλησης επιχείλιου χόνδρου
    • στη ρήξη συνδέσμων του ώμου με σκοπό την αποφυγή της υποτροπής ενός εξαρθρήματος
    • στη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου και
    • στην θεραπεία μολύνσεων της άρθρωσης του ώμου

    Η επέμβαση μπορεί ακόμα να πραγματοποιηθεί και εκτός της άρθρωσης, στο θύλακα του υπακρωμίου:

    • για ανάπλαση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης όταν πάσχει από αρθρίτιδα.
    • για καθαρισμό του υπακρωμιακού χώρου σε περίπτωση θυλακίτιδος.

    Ο στόχος του χειρουργού είναι να διορθώσει ή να βελτιώσει το πρόβλημα του ασθενούς μέσω της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης. Το αρθροσκόπιο είναι ένα εργαλείο που τον βοηθάει στο μέγιστο αφού η εικόνα που δίνει είναι σε μεγέθυνση και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει πιο καλά και καθαρά. Επίσης του επιτρέπει να χειρουργεί κάνοντας πολύ μικρότερες τομές. Έτσι έχουμε μικρότερες βλάβες στους ιστούς άρα και μικρότερο χρόνο επούλωσης. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πως το αρθροσκόπιο είναι μόνο ένα εργαλείο. Τα αποτελέσματα μιας αρθροσκόπησης ώμου εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, από το τι μπορεί να γίνει με την επέμβαση για να βελτιωθεί ή να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό και τέλος από τη συνέπεια του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

     

     

    Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

    Σύνδρομο υπακρωμιακής τριβής – Impingement (Ακρωμιοπλαστική)

    Πρόκειται για μια παθολογία του τένοντα των στροφέων και κυρίως του υπερακανθίου η οποία μπορεί να αφορά τόσο τους νέους αθλητές όσο και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο τένοντας των στροφέων προστατεύει την κεφαλή του βραχιόνιου και βρίσκεται κάτω ακριβώς από το ακρώμιο, δημιουργώντας τον υπακρωμιακό χώρο ο οποίος προστατεύεται από ένα ορογόνο θύλακο.

    Κατά την άρση του χεριού προς τα πάνω ο υπακρωμιακός χώρος μειώνεται και κατά συνέπεια τραυματίζεται ο τένοντας των στροφέων. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια του χρόνου δημιουργώντας μία επώδυνη φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ρήξη των στροφέων. Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν είναι η μορφή του ακρωμίου κυρίως πρόσθια επιφάνεια αυτού, η παρουσία οστεοφύτων και η όποια μυϊκή ατροφία μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμούς και οδηγεί σε συνεχή πρόσκρουση του τένοντα στον υπακρωμιακό χώρο. Η αντιμετώπιση του συνδρόμου υπακρωμιακής τριβής μπορεί να είναι συντηρητική και επί εμμονής των συμπτωμάτων χειρουργική – αρθροσκοπική.

     

    Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726

     

    Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης (Αρθρίτιδα Ώμου)

    Η αρθρίτιδα ώμου προκαλεί έντονο άλγος και αδυναμία κίνησης του ώμου και χρήζει αντιμετώπισης.

    Η ακρωμιοκλειδική συνάρθρωση είναι το σημείο επαφής μεταξύ κλειδός και πρόσθιας έσω περιοχής του ακρωμίου. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται φυσιολογικά από ένα μικρό διάστημα το οποίο δίνει την δυνατότητα μικροκίνησης της κλείδας και συντελεί στην σύνθετη κίνηση του ώμου.

    Με το πέρασμα του χρόνου σε νέους αθλητές αλλά κυρίως σε πιο μεγάλες ηλικίες, λόγω της επαναλαμβανόμενης τριβής της περιοχής μπορεί να παρουσιαστεί εκφύλιση – αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής με παρουσία οστεοφύτων. Η αρθρίτιδα αυτή προκαλεί έντονο άλγος και αδυναμία κίνησης του ώμου και χρήζει αντιμετώπισης. Η χειρουργική αντιμετώπιση αρθρίτιδας ώμου έχει θέση μετά από αποτυχία συντηρητικής θεραπείας και η αρθροσκοπική τεχνική μπορεί να δώσει άριστα αποτελέσματα.

    Αποκατάσταση της αστάθειας του ώμου (Bankart lesion) – Εξάρθρημα Ώμου

    Η γληνοβραχιόνια άρθρωση είναι από την φύση της μια ασταθής άρθρωση. Στη σταθερότητα και στην ικανότητα μεγάλου εύρους κίνησης που την χαρακτηρίζει συμβάλουν δυναμικοί και στατικοί παράγοντες. Αυτοί είναι οι μύες της ωμικής ζώνης και οι σύνδεσμοι της περιοχής του ώμου. Κατά τη διάρκεια πιθανών τραυματισμών με το χέρι συνήθως σε απαγωγή και έξω στροφή προκαλείται μία μετατόπιση της βραχιόνιου κεφαλής και ολίσθηση αυτής έξω από την ωμογλήνη. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά με πρόσθια κατεύθυνση (πρόσθιο εξάρθρημα) και λιγότερο συχνά με οπίσθια κατεύθυνση. Σε κάποιους νέους ανθρώπους μπορεί να συμβάλει στην πιο συχνή παρουσία εξαρθρημάτων μία ιδιοπαθής χαλαρότητα της άρθρωσης του ώμου. Η αστάθεια ώμου είναι μία παθολογία η οποία χωρίς αμφιβολία σε νέους ανθρώπους χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Τα αποτελέσματα σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι είναι καλύτερα όταν η αστάθεια ώμου αντιμετωπίζεται έγκαιρα και η αρθροσκοπική αντιμετώπιση έχει τον πρώτο λόγο. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις ενδείκνυται και η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση.

    Αποκατάσταση βλαβών της μακράς κεφαλής του δικεφάλου (slap lesion)

    Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου αποτελεί έναν πολύ ισχυρό τένοντα και είναι ένας από τους δύο τένοντες του δικεφάλου βραχιόνιου μυός. Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου συμβάλει στην σταθερότητα της βραχιόνιου κεφαλής σε σχέση με την ωμογλήνη. Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βρίσκεται σε επαφή με τον τένοντα των στροφέων και σταθεροποιείται ανατομικά στο βραχιόνιο οστού στην αύλακα του δικεφάλου. Στην ωμογλήνη στο άνω μέρος αυτής προσφύεται και βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον επιχείλιο χόνδρο. Μετά από μακροχρόνια χρήση και επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή με έντονα συμπτώματα πόνου τόσο κατά την κίνηση όσο και εν ηρεμία. Κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες συνυπάρχει εκφύλιση των ινών του τένοντα η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με πολύ καλά αποτελέσματα αρθροσκοπικά με τη μέθοδο της τενοντομίας του δικεφάλου. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει βλάβη στο πέταλο των στροφέων μπορεί να πραγματοποιηθεί πάντα αρθροσκοπικά τενοντόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου και αποκατάσταση μαζί με την βλάβη των στροφέων. Σε νέους αθλητές κυρίως αθλημάτων ρήψεων παρουσιάζεται η παθολογία της αποκόλλησης του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου από την ωμογλήνη (SLAP LESION) η οποία αντιμετωπίζεται μόνο αρθροσκοπικά με καλά αποτελέσματα και επανένταξη των αθλητών.

    Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

    Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου – ασβεστοποιός (τενοντίτιδα του ώμου) είναι μία πολύ επώδυνη παθολογία του ώμου. Η τενοντίτιδα ώμου μιμείται τα συμπτώματα της υπακρωμιακής προστριβής με έντονο πόνο ο οποίος δεν υποχωρεί εύκολα με συντηρητική αγωγή. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου μπορούν να διαρκέσουν από 1 εβδομάδα έως και πάνω από μήνα. Η εναπόθεση των αλάτων ασβεστίου στην μάζα του πετάλου των στροφέων και η συνοδός θυλακίτιδα του υπακρωμιακού θυλάκου προκαλούν την παραπάνω συμπτωματολογία.

    Μετά την συντηρητική αγωγή (αντιφλεγμονώδη – φυσιοθεραπεία – τοπική έγχυση κορτιζόνης) τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς να είναι απαραίτητη η εξαφάνιση ακτινολογικά της ασβέστωσης. Σε επίμονες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή η αρθροσκοπική θεραπεία του συνδρόμου έχει άριστα αποτελέσματα στην τενοντίτιδα ώμου.

     

    αρθροσκόπηση ώμου

    αρθροσκόπηση ώμου

     

    Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την Αρθροσκόπηση Ώμου;

    Ο ασθενής από κοινού με τον χειρουργό θα πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και θα πρέπει να έχουν λυθεί όλες οι απορίες του ασθενούς.

    Μόλις παρθεί η απόφαση για να γίνει η επέμβαση θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα. Ο γιατρός θα προτείνει ορισμένες εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν το χειρουργείο.

    Μπορεί επίσης να χρειαστεί, να γίνει μια πρώτη επαφή με τον φυσιοθεραπευτή που θα αναλάβει την αποκατάσταση έτσι ώστε να δώσει ο ασθενής κάποιες πληροφορίες όπως το επίπεδο του πόνου, την ικανότητα να κάνει δραστηριότητες, το εύρος της κίνησης και τη δύναμη του ώμου. Έτσι ο φυσιοθεραπευτής θα αποκτήσει μια καθαρή εικόνα του προβλήματος και θα προετοιμάσει τον ασθενή για το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθήσει.

    Η εισαγωγή του ασθενούς γίνεται την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση, συνήθως νωρίς το πρωί. Ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει φάει ή πιει τίποτα από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας.

     

    Χειρουργική διαδικασία: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου;

    Πριν την χειρουργική επέμβαση χορηγείται στον ασθενή περιοχική ή ολική αναισθησία. Με τη μέθοδο της περιοχικής αναισθησίας όταν ο ασθενής κοιμάται εγχύεται τοπικό αναισθητικό φάρμακο στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του ώμου που χειρουργείται και εξασφαλίζεται απόλυτη αναλγησία, τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και για διάστημα 12-24 ωρών μετεγχειρητικά. Η ανεύρεση της σωστής θέσης έγχυσης του φαρμάκου και η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των νεύρων γίνεται με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής, του νευροδιεγέρτη που μας πληροφορεί σχετικά με τη θέση των νεύρων, έτσι ώστε να τα προφυλάξουμε.

    Η συγκεκριμένη μέθοδος αναισθησίας και αναλγησίας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και ικανοποιεί πλήρως σχεδόν όλους τους ασθενείς, που αξιολογούν το σύνολο της χειρουργικής τους εμπειρίας ως ιδιαίτερα θετικό.

    Έπειτα διαμορφώνεται ένα αποστειρωμένο περιβάλλον ώστε να μπορεί να εργαστεί ο χειρουργός. Γύρω από το χειρουργικό τραπέζι βρίσκεται μια μεγάλη γκάμα εργαλείων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως οθόνες, κάμερες, φώτα και χειρουργικά εργαλεία.

    Ο χειρουργός ξεκινάει την επέμβαση κάνοντας δυο ή τρεις μικρές τομές στον ώμο του ασθενούς. Μέσα από αυτές τις τομές τοποθετούνται, στο εσωτερικό της άρθρωσης, το αρθροσκόπιο και τα υπόλοιπα χειρουργικά εργαλεία με τρόπο τέτοιο ώστε να μην τραυματιστούν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία της γύρω περιοχής. Έπειτα με ένα μικρό μεταλλικό ή πλαστικό σωληνάκι τοποθετείται μέσα από μια τομή αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός με σκοπό να γίνει διαστολή της άρθρωσης.

    Το αρθροσκόπιο είναι ένας μικρός μεταλλικός σωλήνας αποτελούμενος από οπτικές ίνες που χρησιμοποιείται από τον γιατρό για να βλέπει και να χειρουργεί μέσα στον ώμο. Έχει διάμετρο περίπου ½ εκατοστό και μήκος 15 με 20 εκατοστά. Η κάμερα και η δέσμη φωτός συνδέονται με το εξωτερικό άκρο του αρθροσκόπιου, μέσω των οπτικών ινών που περνούν μέσα από αυτό.

    Η κάμερα προβάλλει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου σε μια οθόνη που βρίσκεται δίπλα από τον χειρουργό. Ο χειρουργός παρακολουθεί την οθόνη (και όχι τον ώμο) καθώς μετακινεί το αρθροσκόπιο μέσα στην άρθρωση.

    Τα τελευταία χρόνια η αρθροσκόπηση έχει σημειώσει μεγάλη εξέλιξη και υπάρχουν πλέον πολλά εξειδικευμένα εργαλεία ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου, χωρίς μεγάλες τομές. Παραδείγματος χάρη η καθήλωση του επιχείλιου χόνδρου μπορεί να γίνει μέσω δυο ή τριών τομών μόλις μισού εκατοστού. Για πιο σύνθετες επεμβάσεις όπως η αποκατάσταση της ρήξης ενός συνδέσμου ή του στροφικού πετάλου μπορεί να απαιτήσει λίγο περισσότερες τομές.

    Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική διαδικασία, γίνονται ράμματα στις τομές, δένεται ο ώμος με επίδεσμο και ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης.

     

    Τι συμβαίνει μετά τη χειρουργική επέμβαση;

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια επέμβαση μετά την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Σε πιο σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούν μεγαλύτερες τομές ή περισσότερο χειρουργικό χρόνο, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά ο πόνος και να μπορεί να έχει ο ασθενής σωστή παρακολούθηση. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης στο νοσοκομείο.

    Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πιο περίπλοκες επανορθωτικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν νάρθηκα ή κάποιο άλλο ορθοπεδικό βοήθημα που θα παρέχει στήριξη ή ακινητοποίηση του ώμου για μερικές εβδομάδες. Τα βοηθήματα αυτά προστατεύουν τον ιστό που επουλώνεται στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να βγάζει το νάρθηκα για μερικές ώρες την ημέρα ώστε να κάνει μερικές ήπιες ασκήσεις και μπάνιο.

     

    Ποια είναι η αποθεραπεία – αποκατάσταση – χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση ώμου;

    Η περίοδος αποκατάστασης εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έχει υποβληθεί ο ασθενής. Αν η επέμβαση είναι πολύ απλή ο ασθενής μπορεί να μη χρειαστεί να ακολουθήσει κανονικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Αρκούν κάποιες απλές ασκήσεις που θα κάνει μόνος του στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φυσικοθεραπευτή. Σε γενικές γραμμές όσο πιο πολύπλοκη είναι μια χειρουργική επέμβαση τόσο πιο μακροχρόνιο και απαιτητικό θα είναι το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τις πρώτες μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις που βοηθούν στον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

    Σήμερα το αρθροσκόπιο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αρκετά περίπλοκων επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας πολύ μικρές τομές. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι επειδή οι τομές είναι μικρές, δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου ισχύει το ίδιο. Αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μια μεγάλη επανορθωτική επέμβαση, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναρρώσει πλήρως θα είναι αρκετοί μήνες. Ο στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να κρατήσει τον πόνο υπό έλεγχο, να βελτιώσει το εύρος της κίνησης και να γίνει ενδυνάμωση του ώμου. Όταν η κατάσταση του ασθενούς βελτιωθεί αρκετά θα σταματήσει τις συχνές επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

    Πόσο κοστίζει το χειρουργείο για άρθροσκόπηση ώμου;

    Το κόστος είναι αρκετά οικονομικό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της βλάβης του ασθενή και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να διεκπεραιωθεί η επέμβαση. Η τιμή της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Επιπλέον, υπάρχει και η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς.
    Φωτογραφείες απο χειρουργείο – περιστατικό
    αρθροσκόπηση ώμου αρθροσκόπηση ώμου αρθροσκόπηση ώμου αρθροσκόπηση ώμου

    Αρθροσκόπηση Ώμου: Επιτυχία

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπεδικό , που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία  μεγάλο όγκο επεμβάσεων. Στα σωστά χέρια η αρθροσκόπηση ώμου χαρίζει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής και αναίμακτη τεχνική με σχεδόν μηδενικά ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών.

    Αρθροσκόπηση Ώμου: Επιπλοκές

    Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και κατά τη διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου, υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. Μερικές από τα πιο κοινές επιπλοκές μετά από μια αρθροσκόπηση ώμου είναι:

    • Επιπλοκές από την αναισθησία
    • Θρομβοφλεβίτιδα
    • Μόλυνση
    • Βλάβη στον εξοπλισμό
    • Αργή ανάρρωση

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία υψηλά εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

    Ορισμένες από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται μέσω της αρθροσκόπησης είναι οι εξής:

    • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
    • Αστάθεια ώμου
    • Βλάβη της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
    • Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
    • Σύνδρομο υπακρωμιακής τριβής

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας διανοίγονται μικρές τομές, από τις οποίες εισάγεται μια μικρή κάμερα. Μέσω της κάμερας, ο χειρουργός εντοπίζει την βλάβη και εισάγει τα ειδικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην επιδιόρθωσή της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και εγχέεται στην περιοχή της βλάβης τοπικό αναισθητικό για την μείωση του πόνου.

    Μετά την αρθροσκόπηση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια κιόλας ημέρα στο σπίτι του. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα δώσει ορισμένες μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή με στόχο την άμεση αποκατάστασή του.

    • Χρήση νάρθηκα ή ορθοπεδικού βοηθήματος για την ακινητοποίηση του ώμου
    • Πρόγραμμα φυσικοθεραπειών

     

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια οικονομικά προσιτή επέμβαση και το κόστος της εξαρτάται από την βλάβη του ασθενούς και τον εξοπλισμό που θα απαιτηθεί.

     

    Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

    • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
    • Ταχεία ανάρρωση
    • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
    • Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών
    • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα

     

    αρθροσκόπηση γόνατος

    αρθροσκόπηση γόνατος