Τενοντίτιδα ώμου

H τενοντίτιδα ώμου αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του ώμου που χαρακτηρίζεται από την παρουσία φλεγμονής στους τένοντες του στροφικού πετάλου ή δικέφαλου. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται προοδευτικά και επιδεινώνεται καθώς το άτομο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υπερβολικά τον ώμο του.

 

Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου ;

Όταν αναφερόμαστε στην τενοντίτιδα ώμου, ουσιαστικά κάνουμε λόγο για την ύπαρξη φλεγμονής στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου και συγκεκριμένα στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση της τενοντίτιδας ώμου σχετίζεται με τον προοδευτικό εκφυλισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου. Η άρθρωση του ώμου απαρτίζεται από τέσσερις τένοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκτελέση των περισσότερων κινήσεων, καθώς και της σταθεροποίησης της άρθρωσης. Ο πιο επιρρεπής τένοντας σε τραυματισμό είναι ο υπερακάνθιος, καθώς η βασική λειτουργία του είναι η απαγωγή του άνω άκρου.

 

Πώς προκαλείται ;

Η τενοντίτιδα ώμου εξελίσσεται σταδιακά και κυρίως προκαλείται λόγω:

  • της υπερβολικής και επαναλαμβανόμενης χρήσης του ώμου που οδηγεί σταδιακά στον τραυματισμό των μυών
  • κάκωσης του ώμου από τραυματισμό της περιοχή εξαιτίας πτώσης ή απότομης κίνησης
  • λανθασμένης στάσης σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας ή του ύπνου
  • παθήσεων (οστεοαρθρίτιδα ώμου)
  • ανατομικών παραγόντων και συγκεκριμένα της προστριβής των τενόντων του στροφικού πετάλου στο ακρώμιο (προεξοχή της ωμοπλάτης πάνω από τον βραχίονα)
  • ηλικίας, καθώς με το πέρας του χρόνου το σώμα είναι πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η τενοντίτιδα ώμου ;

Η τενοντίτιδα ώμου εξελίσσεται σταδιακά και γι’ αυτό το λόγο, ο ασθενής σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώθει ενόχληση, ενώ καθώς εξελίσσεται η πάθηση τα συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα. Συγκεκριμένα, η τενοντίτιδα ώμου προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • έντονος – οξύς πόνος που γίνεται εντονότερος την νύχτα
  • ευαισθησία περιμετρικά του ώμου
  • οίδημα στην περιοχή
  • δυσκαμψία
  • αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων
  • επίμονο άλγος

 

Πώς μπορεί να διαγνωστεί ;

Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου πραγματοποιείται μέσα από την κλινική εξέταση του ασθενούς από ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό. Αρχικά, ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς μαζί με τα συμπτώματα και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την κατάσταση του. Παράλληλα, οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, θα δείξουν με λεπτομέρεια τη σοβαρότητα της βλάβης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο, άλλης πάθησης.

Πώς θεραπεύεται η τενοντίτιδα ώμου ;

Τα αρχικά στάδια της τενοντίτιδας ώμου μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω της συντηρητικής θεραπείας. Συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • ανάπαυση
  • αποφυγή άρσης βαριών αντικειμένων
  • φυσικοθεραπεία
  • παγοθεραπεία
  • χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • έγχυση πλάσματος
  • παυσίπονα

Η συντηρητική αγωγή μπορεί να κατευνάσει τα συμπτώματα του πόνου και του οιδήματος, ωστόσο δεν δύναται να θεραπεύσει εξολοκλήρου την πάθηση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει χρόνια και υποτροπιάζουσα τενοντίτιδα ώμου, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο.

Συγκεκριμένα, η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται, όταν τα συμπτώματα επιμένουν για 4- 6 μήνες μετά από τη συντηρητική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση της αρθροσκόπησης ώμου αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που συμβάλλει στη διόρθωση της βλάβης. Μέσα από την διάνοιξη 2- 3 μικρών τομών πραγματοποιείται η αρθροσκοπική υπακρωμιακή αποσυμπίεση. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία αναίμακτη και ασφαλή χειρουργική μέθοδο με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για την ταχεία επαναφορά του στην καθημερινότητα.

τενοντίτιδα ώμου αποτελεί τη συνηθέστερη πάθηση του ώμου που προκαλεί έντονο πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητα του ασθενούς. Εάν εμφανίζετε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία κίνησης της άρθρωσης του ώμου, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου και στην εφαρμογή της αρθροσκόπησης ώμου για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.








Η τενοντίτιδα ώμου προκαλείται κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης του ώμου και της κίνησης του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου.





Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας στον ώμο καθορίζονται ανάλογα με το βαθμό βλάβης. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος και η δυσκαμψία.





Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου πρέπει να γίνεται από ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό για να μπορέσει ο ασθενής να λάβει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.





Εάν η τενοντίτιδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η μείωση του πόνου αποτελεί το πρώτο μέλημα μας. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά από την επέμβαση, ο ασθενής εκτελεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την σταδιακή ενδυνάμωση των μυών του ώμου.