Δισκοπλαστική με Gel (Discogel)

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος, η δισκοπλαστική με gel (Discogel), κατά την οποία γίνεται ένεση ειδικού gel στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του δίσκου και την άρση της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα. Το συγκεκριμένο gel απαρτίζεται από ουσίες όπως η κυτταρίνη, η αιθυλική αλκοόλη και η ακτινοσκιερή ουσία.

   

  Πότε εφαρμόζεται η  Δισκοπλαστική με Gel (Discogel);

  Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλης. Η πάθηση αυτή προκαλείται όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εκφυλίζεται, προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα) με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και στο πόδι (ισχιαλγία). Οι ενδείξεις για δισκοπλαστική με gel (Discogel) είναι  μικρές έως μεσαίου μεγέθους προβολές, μετά από επιβεβαίωση με μαγνητική τομογραφία. Πόνος αυχένα, πλάτης, ή μέσης δισκογεννούς αιτιολογίας, ισχιακός ή μηριαίος πόνος, ο οποίος περιορίζει την φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική αγωγή.

   

   

  Σε ποιους ασθενείς δεν συνίσταται η Δισκοπλαστική με Gel;

  Η επέμβαση της δισκοπλαστικής με gel δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για όλους τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς οι οποίοι δεν δύναται να υποβληθούν στην επέμβαση με αυτόν τον τρόπο είναι εκείνοι όπου έχουν σπασμένο δίσκο, στένωση της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλολίσθηση, τοπικές φλεγμονές κλπ.

   

  Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου: Δισκοπλαστική με Gel (Discogel)

  Τα ποσοστά επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου είναι εξαιρετικά υψηλά καθώς αγγίζουν το 80%.

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Γίνεται υπό τοπική αναισθησία
  • Μικρή διάρκεια της επέμβασης (15 – 20 λεπτά)
  • Μη απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς

   

  δισκοπλαστική με gel

   

  Tα μειονεκτήματα της μεθόδου: Δισκοπλαστική με Gel (Discogel)

  Δεν θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα. Εάν πρέπει να αναφέρουμε κάτι σαν μειονέκτημα θα ήταν ότι η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστη τοπική αναισθησία κατά την οποία ο ασθενής έχει πλήρη αντίληψη της διαδικασίας.

   

  Στόχος επέμβασης

  Πρωταρχικοί στόχοι της συγκεκριμένης επέμβασης με τη χρήση του ενδοδισκικού gel είναι:

  • Σημαντική μείωση του πόνου
  • Ελάττωση ή και εκμηδένιση της πιθανότητας να δημιουργηθεί εκ νέου δισκοκήλη στο μέλλον

   

  Διαδικασία επέμβασης

  Καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής πρέπει να παραμένει ξαπλωμένος μπρούμυτα. Δεν γίνεται κάποιου είδους νάρκωση αλλά ο ασθενής παραμένει ξύπνιος καθόλη τη διαδικασία της επέμβασης. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία και με τη χρήση ακτινοσκοπικού ή υπερηχογραφικού μηχανήματος γίνεται η τοποθέτηση της βελόνας εντός του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος μέσω ειδικών μηχανημάτων για την ορθή θέση της βελόνας προκειμένου να μην προκληθεί κάποιου είδους βλάβη και τότε γίνεται έγχυση του ενδοδισκικού gel (Discogel)

   

  Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μεθόδου

  Πρακτικά δεν υπάρχουν παρενέργειες και όταν η μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό είναι ολιγόλεπτη και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη ανακούφιση από τα ενοχλήματα όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι προχωρημένη, ή όταν η πίεση στο νευρικό ιστό οφείλεται σε άλλο αίτιο και όχι στη δισκοκήλη. Για αυτό πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε δισκοπλαστική.

   

  Αποτελέσματα της μεθόδου: Πότε γίνονται ορατά;

  Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την επέμβαση,τα αποτελέσματα από τη δράση του gel ενδέχεται να γίνουν εμφανή. Παρόλα αυτά σημαντική βελτίωση και μείωση των συμπτωμάτων πραγματοποιείται κατά τις πρώτες  3-4 μέρες και για ένα διάστημα μεταξύ 3ων έως και 6 εβδομάδων μετά την επέμβαση.

  Η δισκοπλαστική με gel είναι μία υψηλά εξειδικευμένη τεχνική που διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

   

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος