Κυφοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η διαδερμική κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος μειωμένης επεμβατικότητας για την θεραπεία των συμπιεστικών σπονδυλικών καταγμάτων (Σ.Σ.Κ.), τα οποία είναι κατάγματα των σπονδυλικών σωμάτων που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη. Όταν σε ένα σπονδυλικό σώμα συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.

   

  κυφοπλαστική

   

  Η διαδικασία της επέμβασης

  Χρησιμοποιούμε ακτινοσκοπική καθοδήγηση για να εισάγουμε δια μέσου βελόνας ένα μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα, το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον Σπόνδυλο. Η ενίσχυση των σπονδύλων που έχουν υποστεί κάταγμα γίνεται με έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα όταν το μπαλόνι απομακρυνθεί. Η χειρουργική τομή είναι περίπου 0,5 εκατοστά.

  Οποιοσδήποτε έχει υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να ωφεληθεί από την μέθοδο. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν η κυφοπλαστική είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα σας. Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση είναι η ομάδα που επωφελείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

  Οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση ή και εξαφάνιση όλου του πόνου αμέσως μετά την κυφοπλαστική.

  Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε σπόνδυλο. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης. Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων της μέσης. Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους, πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

   

  κυφοπλαστική

   

   

  Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος με μικροσκοπικές τομές στο δέρμα και με συνολική νοσηλεία μερικών ωρών. Επομένως είναι προτιμότερο, ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας να εξετάζεται η πιθανότητα θεραπείας με κυφοπλαστική νωρίς μετά το κάταγμα. Δεν είναι σωστό βάσει των σύγχρονων δεδομένων να στερούνται οι ασθενείς τη δυνατότητα θεραπείας με αυτή τη μέθοδο.

  Με την ιατρική τεχνολογία της ψηφιακής 3διάστατης πλοήγησης, της ακτινοσκόπησης και της νευροπαρακολούθησης που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας καθώς και με την μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει ως χειρουργοί (την εφαρμόζουμε από το 2004) στην επέμβαση της κυφοπλαστικής η πιθανότητα επιπλοκών από την επέμβαση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η κυφοπλαστική είναι νέα, ασφαλής μέθοδος για τη θεραπεία οστεοπορωτικών καταγμάτων και άλλων σοβαρών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

  Έχει πολύ καλά αποτελέσματα με επιτυχία άνω του 95% στην ανακούφιση του πόνου και των συνεπακόλουθων προβλημάτων (αναπνευστική δυσλειτουργία, καθήλωση στο κρεβάτι, ψυχολογική κατάπτωση) ενός οστεοπορωτικού κατάγματος.

   

  Πότε λαμβάνει εξιτήριο ο ασθενής και πότε επέρχεται αποκατάσταση στις καθημερινές δραστηριότητες;

  Ο ασθενής , μετά την κυφοπλαστική, συνήθως μπορεί να πάρει εξιτήριο εντός 24ων ωρών. Ενώ υπάρχει άμεση αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν η εργασία του δεν είναι χειρωνακτική μπορεί να επιστρέψει ακόμα και την επόμενη ημέρα. Η μόνη δραστηριότητα που επανέρχεται μετά της 3-4 εβδομάδες είναι η συστηματική άρση βάρους.
  Η διαφορά είναι εμφανής λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση της κυφοπλαστικής . Ο πόνος μειώνεται δραστικά και αποκαθίστανται το σπονδυλικό ύψος του ασθενή εφόσον ευθυγραμμίζεται η σπονδυλική στήλη. Εφόσον η κυφοπλαστική αποτελεί και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία , οι ουλές που θα παραμείνουν μετά την επέμβαση θα είναι ανεπαίσθητες.
  Ωστόσο, η κυφοπλάστική δεν μπορεί να εξαλείψει την οστεοπόρωση. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή αλλά και η φυσιοθεραπεία.

  Η κυφοπλαστική είναι μία υψηλά εξειδικευμένη τεχνική που διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

  Περιστατικό

  Ασθενής 76 Ετών προσήλθε με έντονους πόνους Οσφύος στα πλαίσια κατάγματος Ο1 και Ο3 .

  Αντιμετωπίστηκε με Διαδερμική Κυφοπλαστική στους παραπάνω σπονδύλους.

  ✅Άμεση κινητοποίηση και εξιτήριο.

   

  Σχετικό Video για Κυφοπλαστική

   

  Μέσω ακτινοσκοπικής καθοδήγησης, εισάγεται ένα μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα με τη βοήθεια βελόνας. Με αυτόν τον τρόπο, το κάταγμα ανατάσσεται και δημιουργείται μια κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο. Η ενίσχυση των σπονδύλων που έχουν υποστεί κάταγμα πραγματοποιείται με έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού αφού απομακρυνθεί το μπαλόνι.

  Όσοι αντιμετωπίζουν παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητεςκαι επιδεινούμενη κύφωση.

  Η επέμβαση διαρκεί 15 λεπτά για κάθε σπόνδυλο.

  Από την στιγμή που ο πόνος υποχωρεί αμέσως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του και το μόνο που θα πρέπει να αποφύγει για 4 εβδομάδες είναι η άρση βάρους.

  Όχι και γι’ αυτόν το λόγο, ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακά του και να επισκέπτεται το φυσικοθεραπευτή του.

   

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος