Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα πάνω από την ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

    Αυτή η εναπόθεση εντοπίζεται συνήθως ελαφρώς κεντρικότερα από την κατάφυση του υπερακανθίου και παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

    Ποιους προσβάλει η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;

    Αυτού του είδους η τενοντίτιδα προσβάλλει ασθενείς ηλικίας 30-50 ετών και οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται πιο συχνά από τους άνδρες.

    Θεωρείται ότι τα άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (διαβήτης, υπερ και υποθυρεοειδισμός) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

     

    Γιατί συμβαίνει η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα; 

    Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι η τοπική ισχαιμία (μειωμένο οξυγόνο) στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή πιθανώς λόγω μηχανικών παραγόντων (σύνδρομο πρόσκρουσης) οδηγεί σε ινοχόνδρινη μεταπλασία και σε εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.

    Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα παρουσίαζει δύο διαφορετικά στάδια.

    1. Το προ ασβεστοποιό στάδιο (της διαμόρφωσης – formative)
    2. Το ασβεστοποιό στάδιο (της επαναρρόφησης).

    Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση των κρυστάλλων από τα κύτταρα ενώ το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από την απορρόφηση των κρυστάλλων μέσω φαγοκυττάρωσης και την αγγειακή διείσδυση που είναι κλινικά και η πιο επώδυνη φάση.

    Οι ασθενείς που πάσχουν από ασβεστοποιό τενοντίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνο κατά τη διάρκεια του κάθε σταδίου, αλλά συμβαίνει πιο συχνά κατά τη φάση της απορρόφησης.

    Πιστεύεται ότι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ο πόνος συχνότερα κατά τη φάση της απορρόφησης είναι επειδή οι κρύσταλλοι του ασβεστίου βρίσκονται υπό πίεση στο εσωτερικό του τένοντα.

    Επιπλέον, θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (ενδεχομένως έως και το 75% του πληθυσμού) εμφανίζει εναπόθεση κρυστάλλων στους τένοντες του στροφικού πετάλου χωρίς όμως συμπτωματολογία πόνου.

     

    Διάγνωση

    Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς είναι ο πόνος.

    Μερικές φορές ο πόνος οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου και δυσκαμψία.

    Επιπλέον, οι ασθενείς εμφανίζουν τοπική ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι εναποθέσεις του ασβεστίου.

    Ο ακτινολογικός έλγχος με μια απλή προσθιοπίσθια λήψη μπορεί να απεικονίσει την εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου, ενώ άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως:

    • η Αξονική τομογραφία
    • η Μαγνητική τομογραφία

    παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση της επασβέστωσης αλλά δεν είναι απαραίτητες για την διάγνωση.

    Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

    Τρόποι Αντιμετώπισης 

    Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά (μη χειρουργικά), δεδομένου ότι οι επασβεστώσεις του τένοντα θα απορροφηθούν με την πάροδο του χρόνου.

    Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς ανακτούν την λειτουργικότητα της άρθρωσής τους μετά την ύφεση του πόνου στις 2 με 3 εβδομάδες χωρίς καμία θεραπεία.

    Περίπου το 1/3 των ασθενών θα παρουσίασει πλήρη απορρόφηση της εναπόθεσης των κρυστάλλων ασβεστίου εντός 3 με 10 χρόνων.

    Εάν οι ασθενείς δεν αισθανθούν καλύτερα, τότε μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για την ύφεση του πόνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό θα παρουσιάσει επίμονα συμπτώματα (κυρίως πόνο).

    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία είναι μη χειρουργική και περιλαμβάνει αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα και φυσικοθεραπεία ανάλογα με τον βαθμό δυσκαμψίας και του πόνου του ασθενούς.

    Στους ασθενείς με πολύ έντονο πόνο γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό.

    Η χρήση των φαρμάκων και της ενεσοθεραπείας ανακουφίζουν τον ασθενή αλλά δεν επηρεάζουν την φυσική εξέλιξη της πάθησης.

    Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δε βοηθάει τον ασθενή και ο πόνος δεν υφίεται ή υποτροπιάζει, συστήνεται η χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης των εναποθέσεων του ασβεστίου.

    Ο χειρουργός μέσω 2 – 3 πολύ μικρών τομών εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση και εντοπίζει τις εναποθέσεις των κρυστάλλων του ασβεστίου μεταξύ των ινών του στροφικού πετάλου.

    Στη συνέχεια, οι επασβεστώσεις αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία και ακολουθεί η έκπλυση της περιοχής και της άρθρωσης και η συρραφή του δέρματος. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.








    Οι ασθενείς που προσβάλλονται πιο συχνά από ασβεστοποιό τενοντίτιδα, κυμαίνονται ηλικιακά από 30 έως και 50 ετών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν ενδοκρινολογικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ασβεστοποιό τενοντίτιδα.

     





    • Προ-ασβεστοποιό στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εναπόθεση των κρυστάλλων από τα κύτταρα.
    • Ασβεστοποιό στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την απορρόφηση των κρυστάλλων μέσω φαγοκυττάρωσης αλλά και την αγγειακή διείσδυση.





    Ο πόνος εμφανίζεται στο ασβεστοποιό στάδιο όπου πραγματοποιείται η απορρόφηση των κρυστάλλων του ασβεστίου, καθώς τους ασκείται πίεση στο εσωτερικό του τένοντα.





    Ο Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και θα παραπέμψει τον ασθενή στη λήψη ορισμένων εξετάσεων.

    • Αξονική τομογραφία
    • Μαγνητική τομογραφία





    Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπείες και τοπικές εγχύσεις με κορτιζόνη. Μόνο στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, τότε πραγματοποιείται αρθροσκοπική επέμβαση.

     





    Η αρθροσκοπική επέμβαση περιλαμβάνει την διάνοιξη 2 ή 3 μικρών τομών, στις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο. Αφού εντοπιστούν οι εναποθέσεις των κρυστάλλων, αφαιρούνται οι επασβεστώσεις με ειδικά εργαλεία και το δέρμα συρράβεται.

     


     

     

    αρθροσκόπηση γόνατος

    αρθροσκόπηση γόνατος