Ρήξεις δικεφάλου βραχιόνιου και SLAP ρήξεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι λειτουργία επιτελεί ο δικέφαλος βραχίονιος;

    Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας ισχυρός μυς στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα που συσπάται και κάμπτει τον αγκώνα. Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι μοναδικός, διότι καταφύεται στην κερκίδα και επίσης εκφύεται μέσω δύο κεφαλών από την ωμοπλάτη. Έτσι, διασχίζει τον ώμο και τον αγκώνα. Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου διέρχεται μέσα σε μια αύλακα στο πάνω μέρος του βραχιονίου οστού και κάμπτει περίπου 90ο πάνω από την κεφαλή του βραχιονίου πριν καταλήξει στην κορυφή της ωμογλήνης. Προσφύεται στη γλήνη μέσω του επιχειλίου χόνδρου.

    Ρήξεις δικεφάλου βραχιόνιου μυός και SLAP ρήξεις

    Καθώς ο αγκώνας κάμπτεται και ο ώμος κινείται, ο τένοντας του δικεφάλου μυός ολισθαίνει πάνω και κάτω μέσα στην αύλακα (αύλακα του δικεφάλου) στο πρόσθιο τμήμα του ώμου και μπορεί στην πραγματικότητα να κινηθεί μέχρι 6εκ.. Μεγάλες δυνάμεις ασκούνται κατά μήκος του δικεφάλου με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ. άρση βάρους. Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν ρίψεις ασκούν μεγάλη δύναμη στο δικέφαλο και στην πρόσφυσή του στην ανώτερη επιφάνεια της ωμογλήνης.

    Ρήξεις δικεφάλου βραχιόνιου μυός και SLAP ρήξεις

    Ρήξεις δικεφάλου βραχιόνιου μυός και SLAP ρήξεις – Τραυματισμοί του τένοντα του δικεφάλου

    Προβλήματα που σχετίζονται με το δικέφαλο μυ, είναι είτε αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων συνεχών κινήσεων, όπως για παράδειγμα στη δουλειά, ή ενός ξαφνικού τραυματισμού με ή χωρίς ρήξη του παρακείμενου τένοντα του υποπλατίου μυός. Όταν ο τραυματισμός είναι συνέπεια χρόνιας φλεγμονής, τότε λέγεται τενοντίτιδα του δικεφάλου. Αυτή συμβαίνει από την τριβή και τη φλεγμονή της λιπαντικής μεμβράνης (στρώματος) που περιβάλλει το τένοντα. Σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς ο τένοντας μπορεί να φθαρεί και να σχιστεί όπως παθαίνει ένα σκοινί όταν ολισθαίνει επαναλαμβανόμενα μέσα σε μία θήκη. Ο φυσιολογικός τένοντας του δικεφάλου είναι λείος και λευκός. Η υμενίτιδα φαίνεται στην παρακάτω αρθροσκοπική φωτογραφία όπου διακρίνεται φλεγμονή που φαίνεται σαν πολύ μικρά κυστίδια γύρω από το τένοντα.

     

    Σε μερικούς ασθενείς ο τένοντας μπορεί ξαφνικά να υποστεί ρήξη και τότε διακρίνουμε έναν διακριτό όγκο στο μυ του δικεφάλου, μιας και ο τένοντάς του υποχωρεί και ο μυς βραχύνεται και πλατύνεται. Αυτό ονομάζεται σημάδι του ποπάϋ. Από τον χαρακτήρα του καρτούν ο οποίος είχε δικέφαλους μυς με τέτοιο σχήμα.

    Στους περισσότερους ασθενείς δεν υπάρχει ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη ρήξη του τένοντα.

    Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ότι ο πόνος σταδιακά υποχωρεί.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εκφυλισμένος τένοντας δεν ολισθαίνει πια πάνω-κάτω στον ώμο.

    Περιστασιακά ένας ασθενής μπορεί να έχει πόνο και κράμπες ή μπορεί να μην αρέσκεται στο αισθητικό αποτέλεσμα.

    Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται τενοντόδεση του τένοντα του δικεφάλου.

    Σε περιπτώσεις όπου ο τένοντας του υποπλατίου υφίσταται ρήξη σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, ο τένοντας του δικεφάλου μπορεί να εξαρθρωθεί (να πεταχτεί) από την αύλακα που βρίσκεται συνήθως μπροστά στον ώμο.

    Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ορθοπεδικό Δρ. Γεώργιο Μπεσίρη και μάθετε περισσότερα για τις Ρήξεις δικεφάλου βραχιόνιου μυός και SLAP ρήξεις.

     

     

    αρθροσκόπηση γόνατος

    αρθροσκόπηση γόνατος