Αστάθεια σπονδυλικής στήλης

 

Η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, γνωστή και ως οσφυϊκή αστάθεια, αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη δεν δύναται να διατηρήσει τη φυσιολογική ευθυγράμμιση ή κίνησή της λόγω του εκφυλισμού ενός δίσκου σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο, αδυναμία ή/και νευρολογικά προβλήματα. Όταν υποστεί βλάβη ένα ή περισσότερα εκ των τριών υποσυστημάτων που απαρτίζουν τη σπονδυλική στήλη, τότε προκύπτει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης.

Τα τρία αυτά υποσυστήματα είναι τα εξής:

 1. Παθητικό υποσύστημα: απαρτίζεται από σπονδύλους, συνδέσμους, μεσοσπονδύλιους δίσκους και αρθρώσεις που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης
 2. Ενεργό υποσύστημα: αποτελείται από τους μύες και τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης
 3. Νευρικό υποσύστημα: αποτελείται από τα νεύρα και το κεντρικό νευρικό σύστημα που ελέγχουν τον όγκο κίνησης εντός της σπονδυλικής στήλης

 

Αστάθεια σπονδυλικής στήλης – Αίτια

 

Η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Τραυματισμός
 • Εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ οστεοαρθρίτιδα ή στένωση της σπονδυλικής στήλης)
 • Όγκοι
 • Λοιμώξεις
 • Συγγενείς ή αναπτυξιακές διαταραχές
 • Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις
 • Ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να προκύψει από συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αστάθειας σπονδυλικής στήλης;

 

Η διάγνωση της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει συνήθως ένα συνδυασμό κλινικής εξέτασης, απεικονιστικών εξετάσεων (όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία) και ενδεχομένως μελέτες νευρικής αγωγιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, αξιολογείται το εύρος κίνησης, η δύναμη, τα αντανακλαστικά και η αισθητηριακή λειτουργία του ασθενούς. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να διενεργηθούν εξετάσεις για την αξιολόγηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν δομικών ανωμαλιών ή εκφυλισμού που μπορεί να συμβάλλουν στην αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Επί παραδείγματι, μια ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει ένα κάταγμα σπονδύλου ή μια αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει έναν εκφυλισμένο δίσκο.

Επιπλέον, ενδέχεται να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρομυογράφημα (EMG) και μελέτη νευρικής αγωγιμότητας, εξετάσεις που μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα μυών και νεύρων.

 

Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης – Αντιμετώπιση

 

Η αντιμετώπιση της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ορισμένες συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

 • Φυσικοθεραπεία: Μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Τα στεροειδή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 • Μεταβολές στον τρόπο ζωής: Οι ασθενείς μπορεί να κληθούν να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή και να ασκούνται τακτικά για να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να διατηρούν καλή στάση του σώματος.
 • Νάρθηκας: Μπορεί να συστηθεί νάρθηκας για τον περιορισμό της κίνησης της σπονδυλικής στήλης και την παροχή πρόσθετης στήριξης.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενέσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η σύντηξη ή η τοποθέτηση εργαλείων (όπως ράβδοι ή βίδες της σπονδυλικής στήλης) για την παροχή πρόσθετης στήριξης.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στη σπονδυλική στήλη είναι σημαντικό να διερευνηθεί το αίτιο που προκαλεί την ενόχληση και να αντιμετωπιστεί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αστάθεια σπονδυλικής, επικοινωνήστε με τον Εξιδεικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη.

 

ρήξη μηνίσκου χιαστούάκανθα πτέρνας