Δισκοκήλη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί επίπονη πάθηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου η οποία παρατηρείται κυρίως στις περιοχές της μέσης, του αυχένα και στα άκρα. Είναι αλληλένδετη με την δισκοπάθεια αν και πρόκειται για δύο ξεχωριστές παθήσεις που αφορούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της σπονδυλικής στήλης. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους και περιέχουν εσωτερικά (πυκτοειδής πυρήνας) ένα παχύρευστο gel. Έχουν ως βασικό σκοπό την απορρόφηση των κραδασμών και την  μείωση της πίεσης των σπονδύλων που παράγονται μέσω των καθημερινών ενεργειών όπως είναι οι γυμναστικές ασκήσεις.

   

  Λεπτομέρειες σχετικά με την δισκοκήλη

  Η κύρια αιτία της δισκοκήλης είναι η δισκοπάθεια. Η αλλαγή στην δομή του δίσκου που προκαλείται από την παραπάνω πάθηση, οδηγεί σε ρήξη του ινώδους δακτυλίου με αποτέλεσμα την εκροή gel από τον πυκτοειδή πυρήνα, προκαλώντας έτσι κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη. Στη δισκοκήλη το εσωτερικό του δίσκου έχει κλίση προς τον σπονδυλικό σωλήνα ασκώντας πίεση στα νεύρα και ίσως και στο περιεχόμενο του νωτιαίου σωλήνα.

   

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726

   

  Τα συμπτώματα της δισκοκήλης

  Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την μοίρα της σπονδυλικής στήλης που βρίσκεται η δισκοκήλη και κάποια από αυτά λαμβάνουν χώρα ξαφνικά.

  Τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

  • Πόνος στην περιοχή της μέσης
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Πόνος στα κάτω άκρα
  • Πόνος στα χέρια ή τον αυχένα
  • Αδυναμία συγχρονισμού κινήσεων
  • Στυτικές δυσλειτουργίες
  • Αδυναμία ικανότητας ελέγχου ούρησης και αφόδευσης

   

  δισκοκήλη

   

  Κύριες αιτίες εμφάνισης δισκοκήλης

  Με το πέρασμα των ετών ο σπονδυλικός δίσκος σταδιακά χάνει το περιεχόμενο του, μειώνεται σημαντικά η ελαστικότητα του και είναι πιο εύκολο να προκληθεί ρήξη αυτού. Κύριοι παράγοντες παρουσίας δισκοκήλης είναι οι εξής:

  • Λανθασμένη στάση σώματος στο γραφείο
  • Λανθασμένη στάση σώματος κατά την διάρκεια χρήσης Η/Υ
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Αδύναμες μυϊκές ομάδες λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης
  • Τραυματισμός στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης
  • Διαρκής σωματική δραστηριότητα
  • Χειρωνακτικά επαγγέλματα

   

  Ποια η θεραπεία της δισκοκήλης

  Δισκοπλαστική με gel

  Η δισκοπλαστική με gel αποτελεί θεραπεία για την πλήρη αντιμετώπιση της δισκοπάθειας η οποία έχει προκληθεί είτε από δισκοκήλη είτε από τον εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία είναι αναίμακτη και είναι ανεπαίσθητα επεμβατική.

  Με την χρήση μιας λεπτής βελόνας μεταφέρεται στον πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου ένα διάλυμα με την μορφή gel το οποίο έχει ως κύριο σκοπό να εμποδίσει τους αλγοϋποδοχείς, να κλείσει τις εισόδους που έχουν προκληθεί από την δισκοκήλη στον εξωτερικό σκληρό δακτύλιο και να εγκλωβίσει την φλεγμονή στο κέντρο του δίσκου αποκόβοντας την από τα νεύρα. Η δισκοπλαστική με discogel είναι ιδανική για ασθενείς με σχετικά ηπίου μεγέθους δισκοκήλες, η διάρκεια της είναι της τάξεως της μισής ώρας και ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ώρες. Τα συμπτώματα του πόνου μειώνονται πολύ σύντομα μετά το πέρας της επέμβασης καθώς υπάρχει ολική αποκατάσταση εντός χρονικού πλαισίου 2-3 εβδομάδων.

  Η διάγνωση της πάθησης είναι αρκετά απαιτητική και είναι απαραίτητο να γίνει η εξέταση από ειδικά εκπαιδευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

  Το βασικό αίτιο είναι η ηλικία. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος μειώνεται η ελαστικότητα του σπονδυλικού σωλήνα και μπορεί να προκληθεί ρήξη ευκολότερα. Έτσι λοιπόν, είναι εύκολο να προκληθεί μέσω κάποιων ενεργειών όπως: λάθος στάση στο γραφείο και τον Η/Υ, βαριά χειρωνακτική δουλειά η έντονη και καθημερινή άσκηση, παχυσαρκία, κλπ.

  Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πόνος στη μέση, τον αυχένα και τα κάτω άκρα, η αδυναμία ελέγχου κινήσεων, ούρησης και αφόδευσης, η δυσκολία στο περπάτημα και οι στυτικές δυσλειτουργίες.

  Η επίσκεψη στον ορθοπεδικό περιλαμβάνει την κλινική εξέταση κάνοντας κάποιες κινήσεις που θα σας υποδείξει, και η καταγραφή του ιστορικού. Επιπλέον, δεν είναι απίθανο να σας ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, αξονική, μαγνητική και μυελόγραμμα. Τέλος, πιθανό είναι να σας ζητηθεί και ηλεκτρομυογράφημα. Όλες αυτές οι εξετάσεις, δημιουργούν μια σαφέστατη και πλήρη εικόνα στον ιατρό για την πάθηση.

  Η θεραπεία είναι η δισκοπλαστική με gel. Εξασφαλίζει πλήρη αντιμετώπιση και οριστική.

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος