Δισκοπάθεια

Η Δισκοπάθεια, κοινώς γνωστή ως ολίσθηση δίσκου, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη. Εμφανίζεται όταν η μαλακή δομή που διαθέτει αντικραδασμική ιδιότητα μεταξύ των σπονδύλων ωθείται από την κανονική της θέση και πιέζει τα νεύρα που διατρέχουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στην πληγείσα περιοχή.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από έναν ορθοπεδικό χειρουργό. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές για την Δισκοπάθεια.

Αιτίες Δισκοπάθειας

 

Οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη αποτελούνται από ένα σκληρό εξωτερικό στρώμα (innulus fibrosus) και ένα μαλακό εσωτερικό στρώμα (nucleus pulposus). Η Δισκοπάθεια εμφανίζεται όταν το εξωτερικό στρώμα του δίσκου σχίζεται ή σπάει, προκαλώντας την ώθηση του εσωτερικού στρώματος από την κανονική του θέση.

 

Οι πιο κοινές αιτίες Δισκοπάθειας περιλαμβάνουν:

 

Φθορά λόγω ηλικίας – Καθώς γερνάμε, οι δίσκοι στη σπονδυλική μας στήλη χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

 

Ατύχημα ή τραυματισμός – Μια ξαφνική σύγκρουση ή τραύμα στη σπονδυλική στήλη, όπως πτώση ή αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει Δισκοπάθεια.

 

Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση – Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη, όπως η άρση βαρών ή το στρίψιμο, μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δίσκων και τελικά πρόπτωση.

 

Συμπτώματα Δισκοπάθειας

 

Τα συμπτώματα της Δισκοπάθειας ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του προσβεβλημένου δίσκου. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

Πόνο στην πλάτη – Ο πόνος μπορεί να είναι θαμπός ή οξύς και μπορεί να εντοπιστεί ή να εκπέμπεται σε άλλες περιοχές του σώματος.

 

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα – Η συμπίεση των νεύρων στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στην πληγείσα περιοχή.

 

Αδυναμία – Η πρόπτωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στην πληγείσα περιοχή, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

 

Επιλογές θεραπείας για Δισκοπάθεια

 

Οι θεραπευτικές επιλογές για την Δισκοπάθεια εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη θέση του προσβεβλημένου δίσκου. Ο Δρ. Μπεσίρης θα διεκπεραιώσει μια ενδελεχή αξιολόγηση για να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για την ατομική σας περίπτωση.

 

Επιλογές μη χειρουργικής θεραπείας:

 

  • Ξεκούραση και Φυσικοθεραπεία – Η ανάπαυση της πληγείσας περιοχής και η εκτέλεση ασκήσεων φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.

 

  • Φάρμακα – Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής.

 

  • Ενέσεις στεροειδών – Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στην πληγείσα περιοχή.

 

Επιλογές χειρουργικής θεραπείας:

 

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή – Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του δίσκου για την ανακούφιση της πίεσης στα νεύρα.

 

Σπονδυλική σύντηξη – Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη σύντηξη δύο ή περισσότερων σπονδύλων μαζί για την παροχή σταθερότητας στη σπονδυλική στήλη.

 

Αντικατάσταση τεχνητού δίσκου – Η αντικατάσταση τεχνητού δίσκου είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δίσκου με έναν τεχνητό.

 

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, μούδιασμα ή αδυναμία, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από έναν ορθοπεδικό χειρουργό όπως ο Δρ. Μπεσίρης. Ο Ιατρός και η ομάδα της Orthopedia είναι οι πλέον εξειδικευμένοι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ορθοπεδικής πάθησης.

Οι αιτίες πρόκλησης της δισκοπάθειας είναι οι εξής:

  • Φθορά των δίσκων λόγω ηλικίας
  • Ατύχημα ή τραυματισμός
  • Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη

  • Έντονος πόνος, όχι μόνο στην σπονδυλική στήλη αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος
  • Μούδιασμα στην πάσχουσα περιοχή
  • Αδυναμία και περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα προβεί σε κλινική εξέταση και στην λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ορθοπαιδικός θα κρίνει ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον ασθενή.

Η δισκοπάθεια αντιμετωπίζεται είτε με συντηρητική θεραπεία, είτε με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ξεκούραση
  • Φυσικοθεραπεία
  • Αναλγητική αγωγή
  • Ενέσεις στεροειδών

  • Ενδοσκοπική δισκεκτομή
  • Σπονδυλική σύντηξη
  • Αντικατάσταση τεχνητού δίσκου