ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή ή μικροδισκεκτομή αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πρόκειται για μία ατραυματική μέθοδο, υπό τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων, που μοιάζουν με αυτά της αρθροσκόπησης γόνατος. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να αφαιρεθεί και τμήμα σπασμένου δίσκου ή κάποιο οστεόφυτο ή αλλιώς τα γνωστά «άλατα» όπως λένε οι ασθενείς.
Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι μία ενοχλητική κατάσταση που εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού. Μία από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων και η χρησιμότητά του είναι να απορροφάει τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μετατόπιση προς τα μπροστά του τμήματος του κεντρικού πυρήνα του δίσκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προβολή του ινώδους δακτυλίου και τη δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος που ακτινοβολεί στο πόδι.
Η νέα επανάσταση στην αφαίρεση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή – μικροδισκεκτομή.
Πώς η οσφυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή ή Μικροδισκεκτομή;
Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι μία ενοχλητική κατάσταση (σύμπτωμα) που «προσβάλει» το 90% του ενήλικου πληθυσμού μία φορά σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σε ποσοστό 50% υπάρχουν περισσότερα από ένα επεισόδια οσφυαλγίας. Πρέπει να πούμε ότι η οσφυαλγία είναι ένα γενικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και να απασχολεί διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες. Σημειώνουμε ότι η οσφυαλγία είναι η πιο κοινή αιτία επίσκεψης τόσο σε ιδιωτικό ιατρείο όσο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.
Από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «ειδική δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων αποτελούμενος στο κέντρο από τον πηκτοειδή πυρήνα και στην περιφέρεια από τον ινώδη δακτύλιο. Η χρησιμότητά του είναι να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η προβολή (μετατόπιση) τμήματος του κεντρικού πηκτοειδούς πυρήνα προς την περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβολή του ινώδους δακτυλίου και δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος στη διαδρομή του πεπιεσμένου νεύρου σε κάποιο πόδι.
Όταν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες (ανάπαυση, φάρμακα, φυσικοθεραπείες) και υπάρχουν επανειλημμένες κρίσεις οσφυαλγίας ή πολύ περισσότερο όταν αρχίζει να παραλύει κάποιο πόδι ή υπάρχουν διαταραχές στην ούρηση πρέπει η κήλη να αφαιρεθεί άμεσα.
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726
Ποιες είναι οι ενδείξεις για να υποβληθώ στην Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;
Η αντιμετώπιση την κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον ασθενή. Σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό χειρουργό και έπειτα από κλινική εκτίμηση, καθώς και την εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων, π.χ., μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα κ.α., καταλήγουμε στη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην αρχή αν τα συμπτώματα είναι πιο ελαφριάς μορφής, τότε ο ασθενής ξεκινάει με μια πιο συντηρητική θεραπεία. Δηλαδή, χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και σε μερικές περιπτώσεις εγχύσεις.
Όμως, μόνο περίπου ένα 10% μπορεί να θεραπευτεί με τη μη χειρουργική θεραπεία. Όταν υπάρχει, λοιπόν η κλινική εικόνα νευρολογικής βλάβης, τότε υπάρχει η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.
Πληροφορίες για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο Ενδοσκοπική Δισκεκτομή.
Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής επέμβασης, χρησιμοποιείται ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-ARM) ώστε να επικεντρωθεί η τομή δέρματος στο επίπεδο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου διαστήματος. Η τομή είναι περίπου 1 εκατοστό από τη μέση γραμμή. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου και έτσι με την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρείται η κήλη δίσκου και αποσυμπιέζεται η νευρική ρίζα.
Τα πλεονεκτήματα για της Ενδοσκοπική Δισκεκτομή:
- Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά.
- Γίνεται υπό τοπική αναισθησία.
- Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο 2 – 3 ώρες μετά την επέμβαση.
- Υπάρχει άμεση σχεδόν ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα.
- Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να γίνει μετά από 1 έως 4 ημέρες.
- Μείωση του κινδύνου επιπλοκών σε σχέση με την ανοιχτή Δισκεκτομή (αστάθεια, λοίμωξη, μετεγχειρητική ουλή).
- Υψηλό ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 93%.
Συμπεράσματα
Η διάγνωση της ασθένειας και η επιλογή για την ενδοσκοπική μικρο – δισκεκτομή είναι αρκετά απαιτητική, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό ιατρό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.
Σχετικό Video για την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
Συχνές Ερωτήσεις για την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
Ποιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ενδοσκοπική χειρουργική;
- Η Δισκοκήλη με τη διενέργεια ενδοσκοπικής δισκεκτομής και στις τρεις περιοχές (μοίρες) της σπονδυλικής στήλης δηλαδή μέση (οσφυϊκή μοίρα), αυχένας (αυχενική μοίρα) και ράχη (θωρακική μοίρα).
- Η Στένωση του Τρήματος με τη διενέργεια ενδοσκοπικής τρηματεκτομής, δηλαδή διάνοιξης – διεύρυνσης του τμήματος το οποίο πιέζει – εγκλωβίζει το νεύρο που εξέρχεται από αυτό.
- Η Κεντρική και Πλάγια Στένωση της οσφύος ήπιου ως μέτριου βαθμού με την διενέργεια ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης – πεταλεκτομής.
- Ο Δισκογενής Πόνος (οσφυαλγία – πόνος στη μέση) με την διενέργεια θερμικής δακτυλιοπλαστικής με ειδική συσκευή ραδιοσυχνοτήτων και συσκευής laser.
- Η Σπονδυλαρθρίτιδα (facet joint syndrome) το σύμπτωμα της δηλαδή ο πόνος. Με την διενέργεια ενδοσκοπικής ριζοτομής, και τελευταία,
- Η Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης με την διενέργεια της υποβοηθούμενης ενδοσκοπικά σπονδυλοδεσίας.
- Οσφυαλγίας, δηλαδή ο πόνος στη μέση: ενδοσκοπική θερμική δακτυλιοπλαστική, υποβοηθούμενη ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπική ριζοτομή,
- Ισχιαλγίας, δηλαδή ο πόνος στο πόδι: ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική τρηματεκτομή, ενδοσκοπική αποσυμπίεση,
- Αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου, δηλαδή ο πόνος στον αυχένα και στο ένα ή και τα δύο χέρια): ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική οπίσθια τρηματεκτομή και τέλος
- Ραχιαλγίας και Μεσοπλευρίας Νευραλγίας, δηλαδή ο πόνος στη ράχη και τα πλευρά: θωρακική ενδοσκοπική ριζοτομή, θωρακική ενδοσκοπική δισκεκτομή.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές στην ενδοσκοπική δισκεκτομή;
[answer]Οι πιθανές επιπλοκές της ενδοσκοπικής μικροδισκεκτομής συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή άμεσα μετεγχειρητικά.
Τα ποσοστά επιπλοκών είναι περίπου 1-3% και συνίστανται σε:
- Βλάβη του νεύρου με συνοδό δυσαισθησία, παραισθησία και νευραλγία,
- Μη επαρκή αποσυμπίεση και ανάγκη δεύτερου χειρουργείου λόγω μη υποχώρησης του πόνου μετεγχειρητικά
- Υποτροπή της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
- Μόλυνση (δισκίτιδα, επιμόλυνση τραύματος κτλ)
- Εκτεταμένο αιμάτωμα στα μαλακά μόρια – μύες
- Αστάθεια και σπονδυλολίσθηση (σε μικρότερο ποσοστό από την κλασσική ανοιχτή δισκεκτομή)
Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση, πόσο παραμένει ο ασθενής στην κλινική και πότε επιστρέφει στις δραστηριότητες του;
[answer]Ο χειρουργικός χρόνος κατά μέσο όρο είναι 40 λεπτά. Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι της τάξης συνολικά 3-5 ωρών, είναι δηλαδή διαδικασία walk in – walk out procedure (Μπαίνω βγαίνω δεν διανυκτερεύω). O ασθενής βαδίζει άμεσα μετά την μεταφορά του στο θάλαμο λίγη ώρα μετά την μεταφορά του στο κρεβάτι. Όσον αφορά την επάνοδο στις δραστηριότητες, στις απλές καθημερινές επανέρχεται από άμεσα έως 3 εβδομάδες και, ανάλογα με την εργασία του ποικίλλει από άμεσα για μη χειρωνακτικές εργασίες έως 3-6 εβδομάδες κατά μέσο όρο για βαριές εργασίες.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της ενδοσκοπικής δισκεκτομής – και γενικά της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης;
[answer]Οι τεχνικές αυτές απαιτούν εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό. Είναι απαραίτητη ασφαλώς η εκπαίδευση του χειρουργού σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Ένας μεγάλος παράγοντας επίσης που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επέμβασης είναι ο εξοπλισμός της αίθουσας του χειρουργείου. Θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλο χειρουργικό τραπέζι ειδικά κατασκευασμένο για επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κατάλληλο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που θα μπορεί να συνδυάζεται με το χειρουργικό τραπέζι, να διαθέτει τα κατάλληλα μόνιτορ, ασφαλώς τα αντίστοιχα ενδοσκοπικά σπονδυλικής στήλης με την εργαλειοσειρά τους και επίσης εξειδικευμένο προσωπικό αίθουσας χειρουργείου δηλαδή τον κατάλληλο ακτινολόγο και τέλος πεπειραμένη εργαλειοδότρια ή εργαλειοδότη.
Είναι καλύτερη η ενδοσκοπική δισκεκτομή από τις άλλες μεθόδους;
Συγκριτικά με άλλες διαδερμικές μεθόδους (laser, radioablation, αυτοματοποιημένη διαδερμική δισκεκτομή) υπερτερεί, γιατί οι προηγούμενες είναι «τυφλές» τεχνικές. Η ενδοσκοπική τεχνική πραγματοποιείται υπό άμεση όραση και μπορούν σε συνδυασμό μ’ αυτή να χρησιμοποιηθούν οι προηγούμενες τεχνικές (laser, radiofrequency) με ασφαλέστερο τρόπο. Εξάλλου, το εύρος των παθήσεων που μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά είναι ευρύτερο από εκείνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές διαδερμικές τεχνικές.
Όσον αφορά τη μικροδισκεκτομή, δηλαδή τη δισκεκτομή που γίνεται με τη χρήση του μικροσκοπίου, η ενδοσκοπική δισκεκτομή δεν υπερτερεί κλινικά, αν και η τελευταία δεν προκαλεί αστάθεια στην σπονδυλική στήλη, ενώ η μικροδισκεκτομή θα μπορούσε να προκαλέσει.
Όσον αφορά τον αυχένα, εικάζεται ότι η ενδοσκοπική δισκεκτομή υπερτερεί έναντι παλαιότερων τεχνικών που προϋποθέτουν σπονδυλοδεσία του αυχένα που μπορεί να αποφευχθεί με την ενδοσκοπική δισκεκτομή.
Πώς είναι η μετεγχειρητική πορεία; Τι πρέπει να προσέξω;
Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι την ίδια ημέρα ή νωρίς της επόμενης.
Πριν φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο δίνονται οδηγίες από φυσικοθεραπευτή για την κινητοποίηση, άρση από το κρεβάτι και βάδιση.
Επίσης συνιστάται η αποφυγή άρσης βάρους, σκυψίματος και στροφικών κινήσεων για 2-4 εβδομάδες για την αποφυγή υποτροπής της κήλης.
Επίσης είναι πολύ ευεργετικό το περπάτημα βαθμιαία αυξανόμενο, ενώ πρέπει να αποφεύγεται το κάθισμα πάνω από 45-60 λεπτά.
Πρέπει να φορέσω ζώνη οσφύος μετά το χειρουργείο;
Συνήθως δεν είναι απαραίτητη σ’ αυτή την επέμβαση. Περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με τις συνθήκες και τον ασθενή για λίγο καλύτερη οσφυϊκή στήριξη στην άμεση μετεγχειρητική φάση.
Πώς πρέπει να περιποιούμαι το χειρουργικό τραύμα;
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στους περισσότερους ασθενείς, παρά μόνο να παραμένει καθαρή με μία μικρή γάζα προς αποφυγή τριβής και ερεθισμού από τα ρούχα.
Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;
Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα μετά το χειρουργείο αρκεί η τομή να καλυφθεί με αδιάβροχη γάζα έτσι ώστε να μην βραχεί. Μετά το μπάνιο η γάζα πρέπει να αφαιρεθεί, η περιοχή να στεγνώσει καλά και να τοποθετηθεί εκ νέου μικρή αποστειρωμένη γάζα. Κανονικό μπάνιο μπορεί να κάνει κανείς μετά 2 εβδομάδες από το χειρουργείο και εφόσον το τραύμα έχει επουλωθεί πλήρως.
Σε πόσες μέρες μετά το χειρουργείο μπορώ να οδηγήσω;
Ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια εφόσον έχει παρέλθει ο μετεγχειρητικός πόνος, που συνήθως είναι από 3 έως 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής απαγορεύεται να οδηγεί υπό την επήρεια οπιοειδών αναλγητικών.
Παρ’ όλα αυτά δεν συνίσταται να γίνονται πολύωρα ταξίδια για ένα διάστημα έως 2 μηνών μετά.
Πότε μπορώ επιστρέψω στην εργασία μου και να ξεκινήσω να αθλούμαι;
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ελαφρά δουλειά χωρίς να καταπονείται σε 1 εβδομάδα. Σε σπορ και κανονική δουλειά μπορεί να επιστρέψει σε 4-6 εβδομάδες εφόσον ο μετεγχειρητικός πόνος έχει πλήρως υποχωρήσει και η μυϊκή ισχύς έχει επανέλθει.
Πότε πρέπει να με ξαναδεί ο χειρουργός μου;
Ο ασθενής θα χρειαστεί μία επανεξέταση σε 10 ημέρες από το χειρουργείο, για επιθεωρήσει ο γιατρός την χειρουργική τομή και να εξετάσει τον ασθενή.
Τι ποσοστά επιτυχίας έχει αυτή η επέμβαση;
Η έκβαση σε αυτά τα χειρουργεία συνήθως είναι άριστη με πλήρη υποχώρηση του πόνου άμεσα μετεγχειρητικά. Η επιτυχία είναι γύρω στο 95%.
Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άμεση βελτίωση και επιστρέφουν στην εργασία τους και στην καθημερινότητά τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πότε επιλέγω μικροδισκεκτομή MIS αντί για ενδοσκοπική μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή MIS είναι η επέμβαση που ενδείκνυται σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με συνοδό πόνο που δεν υποχωρεί ή και νευρολογικό έλλειμμα (παράλυση, υπαισθησία κτλ.) και αποτελεί το είδος της επέμβασης που εφαρμόζεται για την οριστική αποκατάσταση της οσφυϊκής κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Περιστατικό
Αντιμετωπίστηκε με Μικροδισκέκτομη Ο5-Ι1 Αρ .
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με τη συγκεκριμένη θεραπεία;
Μέσω της ενδοσκοπικής δισκεκτομής μπορεί να αντιμετωπιστεί η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία αφορά την μετατόπιση προς τα μπροστά του τμήματος του κεντρικού πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Γιατί πρέπει να απευθυνθώ άμεσα στον Ορθοπαιδικό στην περίπτωση εμφάνισης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Διότι, μπορεί να υπάρξουν επανειλημμένες κρίσεις οσφυαλγίας, να προκληθεί παράλυση σε κάποιο πόδι ή ακόμα και διαταραχές στην ούρηση.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;
Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής δισκεκτομής, ο ασθενής βρίσκεται υπό τοπική αναισθησία. Μέσω ακτινοσκοπικής καθοδήγησης (C-ARM), η τομή δέρματος πραγματοποιείται στο επίπεδο του πάσχοντος μεσοσπονδύλιου διαστήματος. Κατά την επέμβαση, χρησιμοποιείται το μικροσκόπιο, το ενδοσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία ώστε να αφαιρεθεί η κήλη του δίσκου και αποσυμπιέζεται η νευρική ρίζα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου;
- Διαρκεί μόλις 45 έως και 60 λεπτά
- Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
- Άμεση ανακούφιση από τον πόνο
- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
- Υψηλό ποσοστό επιτυχίας