ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η Γαγγλιακή κύστη – Γάγγλιο αποτελεί την συχνότερη καλοήθη κλινική οντότητα η οποία αφορά στην περιοχή του καρπού, στην ραχιαία ή παλαμιαία επιφάνεια αυτού.
Η κύστη αυτή περιέχει μια διάφανη γέλη (gel), η οποία προέρχεται:
- είτε μέσα από τις αρθρώσεις των οστών του καρπού
- είτε από τα έλυτρα των τενόντων της άκρας χειρός.
Το μέγεθος της κύστης μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και την δραστηριότητα του ατόμου (χειρονακτική εργασία).
Μπορεί να εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του γόνατος όπως:
- τα δάκτυλα του χεριού
- το πόδι
- το γόνατο
Γαγγλιακή κύστη – Γάγγλιο – Αιτιολογία
Η αιτιολογία του νοσήματος δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι σήμερα.
Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν χειρονακτική δραστηριότητα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους που δεν καταπονούν ιδιαίτερα το άνω άκρο τους.
Σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως:
- ρευματοειδής αρθρίτιδα
- ουρική αρθρίτιδα
- κ.α.
τα ποσοστά εμφάνισης του γαγγλίου είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Γαγγλιακή κύστη – Γάγγλιο – Κλινική Εικόνα
Τρεις είναι κυρίως οι προβληματισμοί του ατόμου που πάσχει από γαγγλιακή κύστη.
- Αν η κύστη μπορεί να συνδεθεί με κακοήθεια
- Ο πόνος και ίσως τα μουδιάσματα στον καρπό και το χέρι
- Ο αισθητικός παράγοντας ιδίως σε γυναίκες αν το γάγγλιο έχει μεγάλες διαστάσεις
Το γάγγλιο δεν είναι απαραίτητα μια επώδυνη κατάσταση.
Μπορεί κατά την ψηλάφηση και την πίεση να προκληθεί πόνος στην περιοχή αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως αν η κύστη βρίσκεται σε ανατομική συνάφεια με νευρικά στελέχη.
Συντηρητική Αντιμετώπιση
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ανάπαυση του χεριού και αποφυγή άρσης βάρους για χρονική περίοδο 20-40 ημερών.
Το γεγονός αυτό μπορεί να περιορίσει το μέγεθος της κύστης.
Η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του μεγέθους του γαγγλίου γιατί ουσιαστικά περιορίζει τη δραστηριότητα της πηχεοκαρπικής δίχως όμως αυτό να μπορεί να θεραπεύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.
Η αναρρόφηση του gel της γαγγλιακής κύστης με βελόνα μπορεί να περιορίσει το μέγεθος του γαγγλίου αλλά η υποτροπή στα αρχικά επίπεδα είναι ταχεία γι αυτό δεν αποτελεί επίσημη θεραπευτική πρόταση.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η μικροχειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή αναισθησία του άνω άκρου που φιλοξενεί την κύστη.
Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30-40 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα δίχως να χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική.
Αποφεύγουμε την τοπική αναισθησία διότι σε περίπτωση μη επαρκούς αφαίρεσης του γαγγλίου τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά.
Μετεγχειρητικά πρέπει να υπάρξει μια χρονική περίοδος ανάπαυσης του χεριού για διάστημα περίπου 20 ημερών. Σε χειρόνακτες μπορεί να χρειαστεί 30 ημέρες.
Σήμερα η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών – μικροχειρουργική και η χρήση οπτικών ενισχυτών – μικροσκοπίου (surgical loops), αντιμετωπίζει οριστικά τη συχνό αυτό πρόβλημα.
2.Ποιες οι αιτίες που το προκαλούν;
Γενικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν το γάγγλιο. Ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία ή με έντονη καταπόνηση του χεριού. Επιπλέον, εμφανίζεται σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
3.Ποια τα συμπτώματα της γαγγλιακής κύστης;
Το μοναδικό σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει είναι ο πόνος. Σε περιπτώσεις που η κύστη διογκωθεί πολύ, τότε υπάρχει και αισθητικό πρόβλημα.
4.Πώς γίνεται η διάγνωση;
Λόγω του σημείου και της κλινικής του εικόνας, είναι πολύ εύκολο ο ιατρός να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως και ο υπέρηχος, είναι πολύ βοηθητικά για την διεξαγωγή ακριβούς συμπεράσματος.
5.Πώς αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος, εφαρμόζεται η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ξεκούραση, την εφαρμογή νάρθηκα και την αναρρόφηση του gel με βελόνα. Οι τεχνικές αυτές δεν εξασφαλίζουν μόνιμα αποτελέσματα, για αυτό επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι οριστική.