Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η νόσος του De Quervain’s αποτελεί ουσιαστικά μια στενωτικού τύπου τενοντοελυτρίτιδα των δύο εκ των τενόντων του αντίχειρα.

    Οι αθλητές, οι χειρώνακτες και τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εμφανίζουν συχνά προβλήματα με τους τένοντες στα χέρια τους.

    Γενικά τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τα χέρια τους σε επαναλαμβανόμενες και δυναμικές δραστηριότητες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν την στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του De Quervain’s.

     

    Ανατομία

    Η τενοντοελυτρίτιδα του De Quervain’s επηρεάζει τον μακρό απαγωγό και βραχύ εκτείνοντα τένοντες του αντίχειρα.

    Οι τένοντες αυτοί περιλαμβάνονται μέσα σε μια δεσμίδα συνδετικού ιστού δημιουργώντας ένα κανάλι μέσα στο οποίο ολισθαίνουν επιτελώντας τον σκοπό τους.

    Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα δημιουργούν συνθήκες φλεγμονής στους τέντοντές του και στα περιβάλλοντα έλυτρά τους.

    Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό οίδημα με άμεσο αποτέλεσμα την δυσκολία ολίσθησης των τενόντων μέσα στο κανάλι τους. Το γεγονός αυτό προκαλεί πόνο στη βάση του αντίχειρα ο οποίος πολλές φορές είναι τόσο δυνατός που αναγκάζει το άτομο να διακόψει την εργασία του.

    Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν συχνά το νόσημα ενώ σε άλλες περιπτώσει ένας τραυματισμός στους τένοντες του αντίχειρα μπορεί να δημιουργήσει ουλή παρεμποδίζοντας την φυσιολογική λειτουργία των τενόντων.

    Οι δύο από τους τένοντες του αντίχειρα φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολισθήσουν εύκολα μέσα στο έλυτρό τους προκαλώντας έντονο πόνο (μπλε = φυσιολογική υφή και πάχος των τενόντιων ελύτρων, κόκκινο οι τένοντες και τα έλυτρά τους βρίσκονται σε κατάσταση φλεγμονής).

    Το οίδημα που προκαλείται στα έλυτρα των τενόντων παρεμποδίζει την ανώδυνη κίνηση αυτών.

     

    Τι συμπτώματα προκαλεί;

    Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για: πόνο στην βάση του αντίχειρα ο οποίος επιδεινώνεται με τις κινήσεις του καρπού του δακτύλου.

    Οίδημα μπορεί να εμφανιστεί σε οξείες καταστάσεις στη βάση του αντίχειρα.

    Αίσθημα δυσκολίας επιτέλεσης της κίνησης της έκτασης και απαγωγής του αντίχειρα λόγω μηχανικής παρεμπόδισης αυτής.

     

    Πως γίνεται η διάγνωση;

    Η διάγνωση της τενοντοελυτρίτιδας του De Quervain’s είναι ουσιαστικά κλινική. Ο Ορθοπαιδικός εξετάσει τον ασθενή και ουσιαστικά θέτει την διάγνωση. Οι ακτινολογικές εξετάσεις γίνονται με σκοπό να αποκλειστούν άλλα νοσήματα όπως μια αρθρίτιδα στον καρπό η οποία έχει τελείως διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

    Test: Α. Ο ασθενής συλλαμβάνει στη παλάμη του τον αντίχειρα.

    Test: Β. Παρεκλίνει τον καρπό προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Η αναπαραγωγή του πόνου κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής αποτελεί ενδεικτικό αλλά όχι παθογνωμονικό τέστ για την πάθηση.

     

    Πώς αντιμετωπίζετε συντηρητικά η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s;

    Ο κύριος στόχος της θεραπείας του στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας του De Quervain είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τον ερεθισμό και το τοπικό οίδημα.

    Νάρθηκας: Η χρησιμοποίηση του νάρθηκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα αφού σταθεροποιεί τον αντίχειρα και την άρθρωση του καρπού.

    Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνοντα από το στόμα ή χορηγούνται ενδομυϊκά αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Η μακροχρόνια όμως χρήση τους δεν συστήνεται.

    Αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν τον πόνο και το οίδημα. Αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί να εξαλείψει οριστικά τα συμπτώματα.

    Κορτιζόνη. Η τοπική έγχυση κορτιζόνης μέσα στο έλυτρο που καλύπτει τους τένοντες βοηθά στον περιορισμό του οιδήματος και του πόνου. Η κατάχρηση όμως της κορτιζόνης δεν έχει ένδειξη.

     

    Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s;

    Αν η συντηρητική αγωγή δεν αντιμετωπίσει το άλγος και τη δυσλειτουργία του ασθενούς η χειρουργική επέμβαση θα δώσει και την οριστική θεραπεία.

     

    Την ημέρα του χειρουργείου:

    Ο ασθενής επισκέπτεται την κλινική για βραχεία νοσηλεία. Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι 15-20 λεπτά και διενεργείται με τοπική αναισθησία.

    Ο σκοπός του χειρουργείου είναι να απελευθερώσει τους τένοντες από το κάλυμά τους ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά δίχως τριβές που δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της φλεγμονής. Το δέρμα συρράπτεται με ειδική τεχνική πλαστικής χειρουργικής για το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Το ράμμα που χρησιμοποιείται είναι βιοαπορροφήσιμο και δεν χρειάζεται αφαίρεση.

    Μετά το τέλος του χειρουργείου ο καρπός και το χέρι καλύπτεται με ειδική βαμβακοταινία και ελαστικό επίδεσμο και τοποθετείται σε ανάρτηση.

    Μετεγχειρητικά ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη αγωγή για 3 ημέρες. Η παρακολούθηση της πορείας της επούλωσης του χειρουργικού τραύματος γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

     

    αρθροσκόπηση γόνατος

    αρθροσκόπηση γόνατος

     








    Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα στη βάση του αντίχειρα, καθώς και δυσκολία κατά την κίνηση του αντίχειρα.





    Για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, ο ιατρός μπορεί να προτείνει δύο μεθόδους: τη συντηρητική και τη χειρουργική. Κατά τη συντηρητική θεραπεία, συστήνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα σταθεροποίησης, η χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής, η τοπική έγχυση κορτιζόνης αλλά και η ξεκούραση κι αποφυγή των δραστηριοτήτων που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Εάν η συντηρητική μέθοδος αποτύχει, είναι αναγκαία η χειρουργική επιδιόρθωση των τενόντων.





    Η ανάρρωση από τον συγκεκριμένο τύπο τενοντίτιδας διαρκεί περίπου 6 με 12 εβδομάδες. Ο χρόνος επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες ποικίλει, ανάλογα με τον τύπο εργασίας του κάθε ασθενούς.





    Γενικά, είναι θεμιτό να επιστρέψει ο ασθενής στις αθλητικές του δραστηριότητες αφού τα συμπτώματα πόνου και δυσκαμψίας ανακουφιστούν. Η άρση βαρών και η υπέρχρηση του καρπού, όσο ακόμα η τενοντίτιδα δεν έχει ανακουφιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης.