Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Τι είναι το σύνδρομο υμενικής πτυχής;

Η υμενική πτυχή είναι μια μεμβράνη που προστατεύει την άρθρωση του γόνατος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέσσερις πτυχές σε κάθε γόνατο. Μερικές φορές η πτυχή που βρίσκεται στο μέσο του γόνατός ερεθίζεται. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο υμενικής πτυχής και χαρακτηρίζεται από πόνοπρήξιμο και αστάθεια.

Τι το προκαλεί;

Το σύνδρομο υμενικής πτυχής προκαλείται συνήθως από την καταπόνηση ή την υπερβολική χρήση του γόνατος. Αυτό προκαλείται συχνά από ασκήσεις που απαιτούν να λυγίζετε και να τεντώνετε συχνά το γόνατό σας, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία.

Ένας τραυματισμός από ατύχημα, όπως πτώση ή τροχαίο ατύχημα, μπορεί επίσης να προκαλέσει το σύνδρομο υμενικής πτυχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου υμενικής πτυχής;

Τα άτομα με σύνδρομο υμενικής πτυχής συνήθως έχουν πόνο στο γόνατο. Άλλα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου υμενικής πτυχής περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένο γόνατο.
  • Ήχος όταν λυγίζετε ή τεντώνετε το γόνατό σας.
  • Πόνος που επιδεινώνεται μετά από σκύψιμο, κάθισμα ή ανέβασμα σκάλας.
  • Αίσθηση πιασίματος όταν στέκεστε όρθιοι μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Αίσθημα αστάθειας.
  • Δυσκολία στο να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο υμενικής πτυχής;

Ο γιατρός θα ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση. Θα σας κάνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό της υγείας σας. Προκειμένου να αποκλειστούν άλλα προβλήματα, όπως τενοντίτιδα ή ρήξη μηνίσκου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο υμενικής πτυχής μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ξεκούραση: Για να βοηθήσετε την επούλωση, αποφύγετε τις δραστηριότητες που οδήγησαν στην έξαρση.
  • Εφαρμογή πάγου ή κρύων κομπρεσών: Ο πάγος στο γόνατό σας βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα για 15 λεπτά κάθε τρεις ώρες.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της δυσφορίας.
  • Στεροειδείς ενέσεις: Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ενέσεις στεροειδών για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο.
  • Ασκήσεις για την ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών: Τα άτομα που έχουν αδύναμους τετρακέφαλους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο πλειάδας. Οι ασκήσεις που στοχεύουν στους τετρακέφαλους μυς σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο.
  • Διατάσεις των ιγνυακών μηριαίων: Εάν οι οπίσθιοι μηριαίοι σας είναι πολύ σφιχτοί, μπορεί να ασκήσουν επιπλέον πίεση στο μπροστινό μέρος του γόνατός σας. Οι διατάσεις που χαλαρώνουν τους οπίσθιους μηριαίους μηριαίους σας μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες δεν βοηθήσουν, μπορεί να χρειαστείτε ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται αρθροσκοπική εκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο γόνατό και εισάγει μια μικρή κάμερα μέσω αυτής. Μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω μιας δεύτερης τομής για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Το σύνδρομο υμενικής πτυχής αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Εάν εμφανίζετε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία κίνησης, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του συνδρόμου υμενικής πτυχής και στην εφαρμογή εξατομικευμένων μεθόδων αντιμετώπισης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.

Οι αιτίες που το προκαλούν είναι η υπερβολική καταπόνηση, η έντονη σωματική άσκηση, ή κάποιος τραυματισμός.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση.

Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής αντιμετωπίζεται με συντηρητικές και επεμβατικές μεθόδους, ανάλογα την κατάσταση του ασθενή.