Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

   

  Η Επικονδυλίτιδα Αγκώνα , ή αλλιώς ο αγκώνας του τένις , είναι μια επώδυνη πάθηση του αγκώνα.  Η ονομασία της σχετίζεται φυσικά με το τένις και τα άλλα αθλήματα ρακέτας, στους αθλητές των οποίων εμφανίζεται και συχνότερα. Στο παραπάνω συντελεί ο ακατάλληλος εξοπλισμός ή τεχνική.  Ωστόσο, πολλά αθλήματα και δραστηριότητες εκτός από το τένις έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης.

   

  Η επικολυνδίτιδα αγκώνα είναι φλεγμονή ή , σε ορισμένες περιπτώσεις, ρωγμή των τενόντων που ενώνουν τους μύες του αντιβραχίου στο εξωτερικό του αγκώνα. Οι μύες και οι τένοντες του αντιβραχίου καταστρέφονται από υπερβολική χρήση που προκύπτει με την συνεχή επανάληψη των ίδιων κινήσεων  . Αυτό οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία κυρίως στο εξωτερικό του αγκώνα.

   

  Ανατομία

  Επικονδυλίτιδα αγκώνα

  Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τρία οστά: το οστό του άνω βραχίονα (βραχιόνιο) και τα δύο οστά στον αντιβράχιο (ακτίνα και ωλένη). Υπάρχουν οστέινα εξογκώματα στο κάτω μέρος του βραχιονίου που ονομάζονται επικονδύλοι, όπου αποτελούν το σημείο εκκίνησης αρκετών μυών του αντιβραχίου. Το οστέινο εξόγκωμα στην εξωτερική (πλευρική πλευρά) του αγκώνα ονομάζεται πλάγιος επικονδύλος.

   

  Οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες συντελούν την άρθρωση του αγκώνα.

   

  Η  επικονδυλίτιδα του αγκώνα περιλαμβάνει τους μύες και τους τένοντες του αντιβραχίου που είναι υπεύθυνοι για την επέκταση του καρπού και των δακτύλων . Οι μύες του αντιβραχίου εκτείνονται στον καρπό και στα δάχτυλά αντίστοιχα. Οι τένοντες του αντιβραχίου – που συχνά ονομάζονται εκτεινόμενοι – συνδέουν τους μύες στο οστό. Ο τένοντας που συνήθως εμφανίζεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται εκτεινόμενος καρποειδής ακτινωτός βραχίονας (ECRB), ενημερώνει ο Δρ. Μπεσίρης.

   

   

  Επικονδυλίτιδα αγκώνα : Αιτίες Εμφάνισης

   

  • Κατάχρηση

  Η επικονδυλίτιδα μπορεί να προκύπτει επειδή ο αγκώνας αποδυναμώνεται από υπερβολική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται μικροσκοπικά ρήγματα στον τένοντα όπου προσκολλάται στον πλάγιο επικόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

   

   

  • Δραστηριότητες

  Οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι που παθαίνουν αγκώνα του τένις. Πολλά άτομα με επικονδυλίτιδα συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση του μυός του αντιβραχίου ή επαναλαμβανόμενη επέκταση του καρπού και του χεριού.

   

  Οι ζωγράφοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη επικονδυλίτιδας αγκώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργάτες αυτοκινήτων, οι μάγειρες, ακόμη και οι κρεοπώληδες παθαίνουν αγκώνα του τένις πιο συχνά από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό φυσικά προκύπτει από την επανάληψη και την άρση βαρών που απαιτείται σε αυτά τα επαγγέλματα.

   

  Η επικονδυλίτιδα αγκώνα επίσης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κανένα αναγνωρισμένο επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ιδιοπαθές ή άγνωστης αιτίας.

   

  Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Συμπτώματα

   

  Τα συμπτώματα του αγκώνα του τένις αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ως ήπιος και επιδεινώνεται αργά σε ένα διάστημα εβδομάδων και μηνών. Συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τραυματισμός που να σχετίζεται με την έναρξη των συμπτωμάτων.

   

  Τα κοινά σημεία και συμπτώματα του αγκώνα του τένις περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.
  • Εξασθένηση δύναμης πρόσφυσης.
  • Μερικές φορές, πόνος τη νύχτα.

  Τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται με τη δραστηριότητα του αντιβραχίου, όπως το κράτημα μιας ρακέτας, το γύρισμα ενός κλειδιού ή τη χειραψία. Στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζεται το κυρίαρχο χέρι . Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστούν και τα δύο χέρια.

   

  Διάγνωση και Θεραπεία

   

  Ο ορθοπεδικός κατά την εξέταση θα λάβει υπ’όψιν του πληθώρα παραγόντων με σκοπό την πιο έγκυρη διάγνωση . Αυτοί περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά, τυχόν παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου και τη συμμετοχή σε αθλήματα αναψυχής.

  Εφόσον οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας δεν αποδώσουν, ο χειρουργός ορθοπεδικός θα προχωρήσει σε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η αρθροσκόπηση, οι οποίες θα έχουν άμεση αποκατάσταση και εξιτίριο την ίδια μέρα.

   

  Εντούτοις, σε κάθε ένδειξη συμπτώματος επικονδυλίτιδας αγκώνα, επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος

  • Υπερβολική χρήση
  • Επαναλαμβανόμενη και έντονη κίνηση του μυός του αντιβραχίου
  • Ακατάλληλος εξοπλισμός και τεχνική

   

  • Πόνος και κάψιμο
  • Εξασθένηση δύναμης
  • Ξαφνικός πόνος τη νύχτα

   

  Όχι, μπορούν να εμφανίσουν και όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εργασίες που απαιτούν την έντονη και επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών.

   

  Εάν, δεν αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικής θεραπείας τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.