Το κάταγμα ισχίου αφορά το ράγισμα ή σπάσιμο του ισχίου ή γοφού. Το ράγισμα στο ισχίο αποτελεί την πιο συχνή ορθοπεδική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τι είναι το κάταγμα ισχίου;
Το κάταγμα ισχίου είναι ουσιαστικά το ράγισμα ή σπάσιμο του άνω τμήματος του μηριαίου οστού. Το ισχίο είναι μία μεγάλη άρθρωση που απαρτίζεται από το μηριαίο οστό, την κεφαλή του μηριαίου οστού, και την κοτύλη. Η κοτύλη είναι η κοιλότητα, στην οποία αρθρώνεται η κεφαλή. Έτσι, το κάταγμα ισχίου αναφέρεται στο σπάσιμο του άνω τμήματος του μηριαίου οστού. Υπάρχουν 3 είδη κατάγματος ισχίου:
- Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου: Το κάταγμα στο εσωτερικό του αρθρικού θυλάκου, στον αυχένα του μηριαίου οστού. Αυτό το είδος κατάγματος ονομάζεται ενδοαρθρικό κάταγμα.
- Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου: Το διατροχαντήριο κάταγμα του ισχίου λαμβάνει χώρα στην περιοχή μεταξύ στον ελάσσονα και μείζονα τροχαντήρα (εξωαρθρικό κάταγμα)
- Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου: Το υποτροχαντήριο κάταγμα εντοπίζεται στον ελάσσονα τροχαντήρα (εξωαρθρικό κάταγμα)
Πώς προκαλείται;
Το κάταγμα ισχίου εντοπίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία πάσχουν από οστεοπόρωση. Έτσι, οι ηλικιωμένοι και συγκεκριμένα οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από τα κατάγματα ισχίου. Το γεγονός αυτό προκαλείται από τη φυσιολογική εξασθένιση των οστών, καθώς ένα άτομο γερνάει. Παράλληλα, οι γυναίκες φυσιολογικά χάνουν το 30% – 50% της οστική πυκνότητας με το πέρας του χρόνου, ενώ η εμμηνόπαυση επιταχύνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας.
Υπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε κάταγμα ισχίου:
- Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα
- Οστεοπόρωση: οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να υποστούν κάταγμα ισχίου
- Ιατρικές παθήσεις: ο υπερθυροειδισμός οδηγεί σε πιο εύθραυστα οστά
- Νευρολογικές παθήσεις
- Μειωμένη άσκηση
Ποια συμπτώματα προκαλεί το κάταγμα ισχίου;
Τα πιο συχνά συμπτώματα του κατάγματος ισχίου είναι:
- Έντονος πόνος στην περιοχή του ισχίου και στη βουβωνική περιοχή
- Αδυναμία στο πόδι, καθώς το άτομο εμφανίζει δυσκολία στην κίνηση του ποδιού
- Οίδημα και αιμάτωμα στην περιοχή
- Δυσκολία στην κίνηση
- Περιορισμένο εύρος κίνησης
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση του κατάγματος ισχίου, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό. Ο ιατρός αφού καταγράψει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση. Για την ασφαλέστερη διάγνωση είναι επίσης σημαντικό να διεξαχθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία ή η μαγνητική τομογραφία για να αποδοθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Ποια είναι η μέθοδος αντιμετώπισης του κατάγματος ισχίου;
Η θεραπεία του κατάγματος ισχίου σπάνια μπορεί να διεξαχθεί μέσα από την εφαρμογή κάποιας συντηρητικής θεραπείας. Συνεπώς, ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του κατάγματος ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Η εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος του κατάγματος. Συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής χειρουργικές τεχνικές:
- Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Στην περίπτωση που εντοπίζεται σοβαρό κάταγμα στο ισχίο, είναι απαραίτητη η αντικατάσταση αφενός της κεφαλής μηριαίου οστού, αφετέρου της κοτύλης. Οι κατεστραμμένες επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητές προθέσεις.
- Μερική αρθροπλαστική ισχίου: Αντικατάσταση της πλευράς του ισχίου που εμφανίζει το κάταγμα.
- Οστεοσύνθεση: Εάν το κάταγμα δεν είναι εξαιρετικά σοβαρό μπορούν να τοποθετηθούν πλάκες ή βίδες για να μπορέσουν τα οστά να συγκρατηθούν κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Σε κάθε περίπτωση μετά τη χειρουργική επέμβαση, χρειάζεται ένα διάστημα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, ώστε να γίνει η σωστή και σταδιακή κινητοποίηση της άρθρωσης.
Το κάταγμα ισχίου δύναται να επιφέρει έντονα συμπτώματα και να ακινητοποιήσει τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν πάσχετε από θυλακίτιδα ισχίου, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρη Γεώργιο. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπεδικού προβλήματος αφορά την άρθρωση του ισχίου. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.
Πώς προκαλείται;
Η κύρια αιτία είναι η πτώση, κυρίως λόγω της ηλικίας.
Ποια συμπτώματα προκαλεί το κάταγμα ισχίου;
Τα κύρια συπτώματα είναι ο έντονος πόνος και η μη ικανότητα κίνησης.
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του κατάγματος προκαλείται μετά από την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα ισχίου;
Μετά από κάταγμα ισχίο ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ένα ειδικό, καθώς η άμεση χειρουργική επέμβαση θα τον απαλλάξει από τον πόνο.