Δισκοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η δισκοπλαστική ή δισκοπλαστική με gel (Discogel) είναι μια νέα τεχνική αντιμετώπισης των βλαβών της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε εκφυλισμό του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Στοχεύει στη μείωση του πόνου και της πιθανότητας δημιουργίας κήλης στο μέλλον.

   

  Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

  Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και στον πηκτοειδή πυρήνα. Όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρουσιάζει εκφυλισμό, στον ινώδη δακτύλιο δημιουργούνται ρωγμές οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν κήλη (δισκοκήλη).

   

  Δισκοπλαστική: Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

  Ο ασθενής κατά την διαδικασία της δισκοπλαστικής ξαπλώνει μπρούμυτα και χορηγείται τοπική αναισθησία. Έπειτα, υπό την καθοδήγηση ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος τοποθετείται μία βελόνα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, που εντοπίζεται η κήλη, φθάνοντας μέχρι τον πηκτοειδή πυρήνα. Στη συνέχεια, ελέγχεται η θέση της βελόνας για το αν είναι σωστή με ειδικά μηχανήματα ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη. Μέσω της βελόνας αυτής γίνεται η έγχυση του ενδοδισκικού gel (discogel). Είναι ένα υγρό με μορφή γέλης και αποτελείται από κυτταρίνη, αιθυλική αλκοόλη και ακτινοσκιερή ουσία.

   

  δισκοπλαστική με gel

  Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η δισκοπλαστική;

  Η δισκοπλαστική ή δισκοπλαστική με gel συνιστάται στις περιπτώσεις εκφυλισμού του μεσοσπονδυλίου δίσκου του αυχένα, στη ράχη και στη μέση, όπως:

  • Πόνο στον αυχένα και το χέρι
  • Πόνο στη μέση και στο πόδι
  • Πόνο στην πλάτη και στα πλευρά
  • Η πιθανότητα πρόκλησης παράλυσης

  Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη μέθοδο επέμβασης εξαιτίας σπασμένου δίσκου, τοπικών φλεγμονών και άλλων παθήσεων.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δισκοπλαστικής;

  Η δισκοπλαστική είναι μία ακίνδυνη τεχνική που πραγματοποιείται σε ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο αλλά μπορούν να το αποφύγουν (ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων). Το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης τεχνικής φθάνει και το 80%. Τα πλεονεκτήματα της είναι:

  • Ελάχιστη παρεμβατική μέθοδος
  • Τοπική αναισθησία
  • Η μικρή διάρκεια της επέμβασης (15-20 λεπτά)
  • Εξιτήριο σε δύο ώρες
  • Ταυτόχρονη εφαρμογή της τεχνικής σε περισσότερους από ένα δίσκο
  • Συνδυασμός έγχυσης gel και αναισθησίας στα νεύρα και τις αρθρώσεις

   

  Μειονεκτήματα της δισκοπλαστικής

  Επειδή η δισκοπλαστική θεωρείται μία ακίνδυνη τεχνική δεν παρατηρούνται μειονεκτήματα. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται η πλήρης αντίληψης της διαδικασίας από τον ασθενή και η δημιουργία κάποιου ερεθισμού στο σημείο εκείνο έγχυσης του υγρού.

   

  Ποιες επιπλοκές εμφανίζονται μετά τη δισκοπλαστική;

  Επιπλοκές δεν εμφανίζονται γενικά μετά τη τεχνική της δισκοπλαστικής. Αν ο ασθενής όμως, δεν ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, τότε η εκφύλιση του δίσκου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ή νευρική πίεση οφείλεται σε άλλη βλάβη και όχι σε κήλη.

   

  Η δισκοπλαστική αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες τεχνικές για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης. Ωστόσο, ο χειρουργός ορθοπεδικός που θα την πραγματοποιήσει θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία  στην δισκοπλαστική. Να κατέχει εξειδικευμένες και άριστες γνώσεις για την ανατομία της σπονδυλικής στήλης καθώς επίσης, και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σαν αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας της δισκοπλαστικής αυξάνονται και παράλληλα οι ασθενείς ανακουφίζονται από τον πόνο.

  Για να απαλλαγείτε από τον πόνο στον αυχένα, τη πλάτη και τη μέση, απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Μπεσίρη  με  εξειδικευμένες γνώσεις στην δισκοπλαστική για να σας λύσει όλες τις απορίες σας.

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος