Αρθροσκόπηση ισχίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αρθροσκόπηση ισχίου δεν είχε γνωρίσει έως σήμερα μεγάλη ανάπτυξη, όπως η αρθροσκόπηση γόνατος και αρθροσκόπηση ώμου που αποτελούν βασική μέθοδο χειρουργικής θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια με την βελτίωση των χειρουργικών εργαλείων και τεχνικών και κυρίως λόγω της καλύτερης περιγραφής πρώιμων παθήσεων στο ισχίο ασθενών μικρής ηλικίας, η αρθροσκόπηση του ισχίου κερδίζει συνεχώς έδαφος.

  Η αρθροσκόπηση ισχίου χρησιμοποιείται πλέον συστηματικά για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων εντός και γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Μέχρι τώρα αυτές οι παθήσεις θα είχαν αντιμετωπιστεί συντηρητικά, διακόπτοντας κάθε καταπόνηση ή αθλητική δραστηριότητα μέχρι να έρθει η ώρα της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. H αρθροσκόπηση ισχίου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του ισχίου. Είναι όμως δυνατό να θεραπεύσει μεγάλη ποικιλία παθήσεων οι οποίες μέχρι τώρα παρέμεναν χωρίς αντιμετώπιση.

  Η αρθροσκόπηση ισχίου παρέχει τα πλεονεκτήματα κάθε αρθροσκοπικής επέμβασης, δηλαδή την δυνατότητα πραγματοποίησης σύνθετων επεμβάσεων μέσα από μικρές τομές του δέρματος μειώνοντας σημαντικά τη νοσηρότητα και την βλάβη σε υγιείς ιστούς που προκαλούν οι ανοικτές επεμβάσεις. Η αρθροσκόπηση είναι σχετικά απλή, ασφαλής και ακίνδυνη επέμβαση και είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ως επέμβαση μίας ημέρας χωρίς νοσηλεία ή με παραμονή στο νοσοκομείο ένα βράδυ.

   

  Ανατομική Κατασκευή του Ισχίου

  Η άρθρωση του ισχίου είναι μία σφαιροειδής ενάρθρωση που δημιουργείται από την στρογγυλή κεφαλή του μηριαίου οστού την οποία υποδέχεται η κοίλη αρθρική επιφάνεια της πυέλου που αποκαλείται κοτύλη. Οι επιφάνειες των οστών που αρθρώνονται καλύπτονται από έναν ελαστικό ιστό πάχους λίγων mm που αποκαλείται αρθρικός χόνδρος. Η απώλεια του αρθρικού χόνδρου μετά από τραυματισμό ή εκφύλιση της άρθρωσης οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα.

  Τα οστά περιβάλλονται από τον αρθρικό θύλακο και συνδέσμους που τα συγκρατούν συνδεδεμένα ενώ οι μύες που γεφυρώνουν την άρθρωση και ευθύνονται για την κίνηση των οστών. Μία ανατομική δομή που αποτελεί συχνή αιτία συμπτωμάτων είναι ο επιχείλιος χόνδρος, μία κυκλοτερής ινώδης ταινία που περιβάλλει την κοτύλη.

   

  αρθροσκόπηση ισχίου

   

  Τραυματισμός ή βλάβη σε οποιοδήποτε ανατομικό στοιχείο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα στον ασθενή και περιορισμό της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

  Αρθροσκοπικά το ισχίο διακρίνεται στο κεντρικό, στο πλάγιο και στο περιφερικό διαμέρισμα. Το κεντρικό διαμέρισμα είναι η αρθρική επιφάνεια του ισχίου, το περιφερικό περιλαμβάνει την μη φορτιζόμενη επιφάνεια έμπροσθεν του αυχένα του μηριαίου οστού και το πλάγιο διαμέρισμα περιλαμβάνει το περιτροχαντήριο διάστημα.

   

  Συμπτώματα των παθήσεων ισχίου

  • Πόνο στο ριζομήριο, με πιθανή αντανάκλαση στην έσω επιφάνεια του γόνατος
  • Εμπλοκή της άρθρωσης
  • Αστάθεια
  • Δημιουργία ακουστικών φαινομένων
  • Άλγος ηρεμίας ή σε ορισμένες κινήσεις ή θέσεις
  • Δυσκαμψία
  • Αδυναμία βάδισης ή τρεξίματος

   

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726

   

  Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση ισχίου;

  Υποψήφιοι για αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου είναι δυνητικά όλοι οι ασθενείς που εμφανίζουν πόνο στο ισχίο ή στην βουβωνική περιοχή για περισσότερο από έξι εβδομάδες και δεν υποχωρεί με άλλα συντηρητικά μέσα. Εντούτοις χρειάζεται μεγάλη προσοχή από μέρους του χειρουργού, καθώς αποκλείονται οι ασθενείς με παθήσεις του οστικού τμήματος της μηριαίας κεφαλής (νέκρωση μηριαίας κεφαλής, παροδική οστεοπόρωση) ή πολύ προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Κύριες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ισχίου είναι οι παρακάτω:

  • Ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου
  • Ελεύθερα σώματα
  • Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
  • Τροχαντηρίτιδα
  • Κροτούν ισχίο
  • Ρίκνωση του λαγονοψοϊτη
  • Ρήξη του μέσου γλουτιαίου μυός
  • Βλάβες του αρθρικού χόνδρου
  • Ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ρευματικής προέλευσης αρθρίτιδες
  • Φλεγμονή
  • Αδιάγνωστος πόνος του ισχίου

   

  Αρθροσκόπηση Ισχίου: Χειρουργική Τεχνική

  Ο σκοπός της αρθροσκόπησης ισχίου είναι η είσοδος εντός της άρθρωσης του ισχίου μίας κυλινδρικής κάμερας διαμέτρου 5 mm και διαφόρων εργαλείων ίδιας διαμέτρου δια μέσου αντίστοιχου μεγέθους τομών του δέρματος. Η άρθρωση γεμίζει με φυσιολογικό ορό ενώ με την κάμερα γίνεται έλεγχος των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης. Ανάλογα με το πρόβλημα πραγματοποιούνται διάφορες επεμβάσεις αποκατάστασης.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση στο κρεβάτι έλξης. Το ισχίο αρχικά διατείνεται για να αυξηθεί ο χώρος μεταξύ της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο γίνεται παρακέντηση του ισχίου και με την χρήση ειδικών εργαλείων πραγματοποιείται είσοδος του αρθροσκοπίου εντός της άρθρωσης. Υπό άμεση όραση τοποθετούνται από άλλες πύλες εισόδου, μία ή δύο, ειδικά εργαλεία γίνεται ψηλάφηση της άρθρωσης ή επιδιόρθωση ή αφαίρεση εάν είναι αναγκαίο διαφόρων στοιχείων που έχουν υποστεί ρήξη.

  Μετά το πέρας της επέμβασης διάρκειας 1-1,5 ώρες γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού εντός της άρθρωσης προκειμένου να αποφευχθεί ο μετεγχειρητικός πόνος και συρράπτονται οι πύλες εισόδου. Έχουν πραγματοποιηθεί επομένως 2 ή 3 τομές στο δέρμα μήκους 5 mm, οι οποίες συρράπτονται με ένα ράμμα που αφαιρείται μετά από 10 ημέρες.[/answer][/question]

   

  αρθροσκόπηση ισχίου

   

  Μετεγχειρητική Αντιμετώπιση της Αρθροσκόπησης Ισχίου

  [answer]Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο όπου παραμένει κλινήρης για λίγες ώρες ώσπου να ανανήψει πλήρως. Αρκετοί ασθενείς αναχωρούν το βράδυ για το σπίτι τους ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν νοσηλευόμενοι για 1 βράδυ και αναχωρούν την επομένη το πρωί με οδηγίες και αγωγή.

  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να βασίζεται σε ειδικά πρωτόκολλα που είναι σκόπιμο να τηρούνται με ευλάβεια. Το πρόγραμμα αποκατάστασης βασίζεται στην εντατική φυσικοθεραπεία, κυρίως κινησιοθεραπεία, που ξεκινάει μία εβδομάδα μετεγχειρητικά και απαιτεί συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή και στενή συνεργασία με το χειρουργό. Ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα κλιμακωτό, αυξανόμενης έντασης πρόγραμμα, που σταδιακά τον επαναφέρει στο φυσιολογικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.[/answer][/question]

   

  Φυσικοθεραπεία μετά την Αρθροσκόπηση Ισχίου

  Το πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης εξαρτάται από το πρόβλημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε η επέμβαση και από το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης. Συνήθως συνιστάται μερική φόρτιση με πατερίτσες για 1-3 εβδομάδες και έναρξη φυσικοθεραπείας μετά από 3-5 ημέρες. Ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων σχεδιάζεται για κάθε ασθενή για εξάσκηση στο σπίτι.

   

  Κίνδυνοι κατά την Αρθροσκόπηση Ισχίου

  Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει θεωρητικά κινδύνους τόσο σχετιζόμενους με την αναισθησία όσο και με την χειρουργική τεχνική. Η πιθανότητα επιπλοκών στην αρθροσκόπηση του ισχίου είναι ιδιαίτερα μικρή ενώ εάν εμφανιστεί επιπλοκή που δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί αυτή αντιμετωπίζεται άμεσα και επιτυχώς. Από τα σπάνια προβλήματα που εμφανίζονται συνηθέστερη είναι η φλεγμονή, η θρόμβωση των φλεβών, ο πόνος που επιμένει και ο τραυματισμός δερματικών νεύρων στην περιοχή του ισχίου.

  αρθροσκόπηση ισχίου

  αρθροσκόπηση ισχίου

   

  Συχνές Ερωτήσεις για την Αρθροσκόπηση Ισχίου

  Ύπνος

  Δεν συνιστάται να κοιμάστε σε πλάγια θέση στο χειρουργηθέν ισχίο. Συνιστάται ο ύπνος σε ύπτια θέση ή ακόμα καλύτερα σε πρηνή θέση προκειμένου να διατείνονται οι καμπτήρες μύες του ισχίου.

  Οδήγηση και Ταξίδι

  Οδήγηση επιτρέπεται προοδευτικά μετά από 2-3 εβδομάδες. Είναι σκόπιμο να εξασκηθείτε νωρίτερα σε ανοικτό χώρο στάθμευσης για βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε το αμάξι και ότι τα αντανακλαστικά της οδήγησης έχουν επανέλθει. Είναι δυνατό να ταξιδέψετε άμεσα μετά την επέμβαση ακόμα και με αεροπλάνο αλλά είναι σκόπιμο σε αυτή την περίπτωση να λάβετε προληπτική αντιπηκτική αγωγή.

  Συνεχής Παθητική Κινησιοθεραπεία (CPM, Continuous Passive Motion)

  Μετεγχειρητικά συνιστάται η χρήση συσκευής παθητικής κινησιοθεραπείας για την συνεχή εξάσκηση του ισχίου. Όλο το κάτω άκρο τοποθετείται στη συσκευή η οποία πραγματοποιεί συνεχή κάμψη και έκταση του κάτω άκρου στο ισχίο και στο γόνατο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δυσκαμψία ενώ ευεργετική είναι η επίδραση σε επεμβάσεις στον αρθρικό χόνδρο. Συνιστάται η χρήση της συσκευής για 4-6 ώρες την ημέρα ή 6-8 ώρες εάν υπήρχε βλάβη στον αρθρικό χόνδρο.

  Επιστροφή στην Εργασία μετά την Αρθροσκόπηση Ισχίου

  Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από την παρουσία μετεγχειρητικού πόνου, ο οποίος είναι συνήθως ήπιος και από το είδος της εργασίας. Σε καθιστική εργασία γραφείου είναι δυνατή η άμεση επάνοδος ενώ σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες προτιμάται η επιστροφή μετά την πλήρη αποθεραπεία που κυμαίνεται μεταξύ 1-3 μηνών. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και η συνεχής εξάσκηση στο σπίτι.[/answer][/question]

  Συμπεράσματα

  [answer]Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μία υψηλά εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Η αρθροσκόπηση ισχίου ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική του ισχίου και δημιουργεί νέες προοπτικές για επεμβάσεις σε παθήσεις που θεωρούνται ανίατες, δύσκολα θεραπεύσιμες ή δύσκολα χειρουργήσιμες λόγω τεχνικών δυσκολιών. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

  Η αρθροσκόπηση συνιστάται όταν η πάθηση ή ο τραυματισμός του ισχίου δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Ορισμένες, όμως, περιπτώσεις που απαιτούν αρθροσκόπηση ισχίου είναι οι εξής:

  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Τροχαντηρίτιδα
  • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
  • Βλάβες αρθρικού χόνδρου
  • Φλεγμονή
  • Ρήξη στρόγγυλου συνδέσμου
  • Ρευματικής προέλευσης αρθρίτιδες

   

  • Αστάθεια
  • Περιορισμός της κίνησης
  • Έντονος πόνος, ακόμα και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας
  • Εμπλοκή άρθρωσης

   

  Για την διενέργεια της αρθροσκόπησης, χορηγείται στον ασθενή περιοχική ή γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, διανοίγονται μικρές τομές για να εισαχθεί μια μικρή κάμερα στην άρθρωση που θα διευκολύνει τον χειρουργό στην εντόπιση της βλάβης. Έπειτα, ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία εισέρχονται στην περιοχή για την επιδιόρθωση της βλάβης. Τέλος, για την αποφυγή μετεγχειρητικού πόνου εγχέεται τοπικό αναισθητικό και οι τομές συρράπτονται.

  Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια κιόλας ημέρα σπίτι του, διαφορετικά μπορεί να νοσηλευτεί για ένα βράδυ. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα δώσει ορισμένες οδηγίες που θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει:

  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπειών
  • Μερική φόρτιση με πατερίτσες τις πρώτες εβδομάδες

   

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος