Δισκοπλαστική – Αντιμετώπιση Δισκοκήλης με Ένεση Gel – Επεισόδιο 6

Καλησπέρα. Βρίσκεστε στο podcast του Ορθοπεδικού ιατρού Γεωργίου Μπεσίρη και αυτό είναι το έκτο επεισόδιο. Σήμερα θα μιλήσουμε για τη δισκοπλαστική την αντιμετώπιση της δισκοκήλης με ένεση gel.

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), που προκαλείται όταν αυτός εκφυλίζεται, προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και αν πιεστεί και κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα), προκαλείται πόνος και στο πόδι (ισχιαλγία).

Η κλινική διάγνωση ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά που περιλαμβάνει:

  • Το ιατρικό ιστορικό.
  • Την φυσική εξέταση.
  • Τον απεικονιστικό έλεγχο.

Οι ασθενείς που παρουσιάζονται με τα προαναφερθέντα συμπτώματα στον Ορθοπεδικό θα πρέπει να ερωτηθούν σχετικά:

  • Με τον τύπο του πόνου. Ζητείται από τον ασθενή να περιγράψει τα χαρακτηριστικα του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της εντόπισης και των δραστηριοτήτων που τον προκαλούν.
  • Συνοδά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. Οστεοπόρωση.
  • Πληροφορίες σχετικά με την εργασία και την καθημερινή ζωή του ασθενούς.
  • Οικογενειακό ιστορικό.

Η κλινική εξέταση αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την διάγνωση και περιλαμβάνει την επισκόπηση και παρατήρηση των κινήσεων του ασθενούς καθώς και την ψηλάφηση σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές δοκιμασίες (τεστ), όπως η νευρολογική εξέταση, το εύρος της κίνησης της μέσης του ασθενούς, η δοκιμασία Lasegue (με τον ασθενή σε ύπτια θέση και τα γόνατα τεντωμένα, ο Ορθοπεδικός σηκώνει τα πόδια και εκλύει πόνο στην μέση (οσφυϊκή μοίρα) συνήθως μεταξύ 30° και 70°.), πλήρης νευραγγειακός έλεγχος αμφοτέρων των κάτω άκρων, ψηλάφηση της περιοχής της οσφύος, παρατήρηση της βάδισης του ασθενούς.

Σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν και το επίπεδο του πόνου είναι ανεκτό από τον ασθενή, πολλές φορές δεν απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος και προγραμματίζεται επανέλεγχος.

Ο απεικονιστικός έλεγχος εκτελείται αφενός για να αποκλείσει μερικές από τις πιο σπάνιες αιτίες οσφυαλγίας όπως το κάταγμα, τους όγκους και τις λοιμώξεις και αφετέρου για να περιγράψει καλύτερα και να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης που έχει προηγηθεί.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος με την οποία γίνεται ένεση ειδικής γέλης στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με τοπική αναισθησία υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του δίσκου και την άρση της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα (Δισκοπλαστική – Discogel).

Μικρές έως μεσαίου μεγέθους προβολές, μετά από επιβεβαίωση με μαγνητική τομογραφία. Πόνος αυχένα, πλάτης, ή μέσης δισκογεννούς αιτιολογίας, ισχιακός ή μηριαίος πόνος, ο οποίος περιορίζει την φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική αγωγή.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η εφαρμογή της χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς, με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “minimal invasive” και τοπική αναισθησία.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα πρακτικά δεν υπάρχουν παρενέργειες και όταν η μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό είναι ολιγόλεπτη και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη ανακούφιση από τα ενοχλήματα όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι προχωρημένη ή όταν η πίεση στο νευρικό ιστό οφείλεται σε άλλο αίτιο και όχι στη δισκοκήλη. Για αυτό πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε δισκοπλαστική.

Εδώ τελείωσε το σημερινό podcast, μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν πολλά ενδιαφέροντα podcasts. Μην ξεχνάτε, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας για όλα τα ορθοπεδικά θέματα που σας απασχολούν. Ευχαριστούμε για την ακρόαση.