Παθήσεις Ποδοκνημικής

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κατάγματα κόπωσης

  Τα κατάγματα κόπωσης παρουσιάζονται συχνότερα στους αθλητές και αφορούν κυρίως τα οστά που δέχονται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ;
  Το κάταγμα κόπωσης είναι συνήθως ένα ρωγμώδες κάταγμα που προκαλείται από την συνεχή καταπόνηση των οστών ύστερα από εντατική άσκηση.

  Κατάγματα ποδοκνημικής

  Τα κατάγματα αυτά αφορούν τους δύο «αστραγάλους», τον έξω και τον έσω, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι οι άκρες των δύο οστών, της κνήμης και της περόνης, τα οποία συγκρατούν με την άρθρωση της ποδοκνημικής τον αστράγαλο, όπως μεταφέρεται το βάρος του σώματος στη βάδιση. Όταν τα σφυρά υποστούν κάταγμα διαταράσσεται η αρθρική επιφάνεια που μεταφέρεται το βάρος του σώματος επάνω στον αστράγαλο. Γι’ αυτό και τα κατάγματα της ποδοκνημικής πρέπει να ανατάσσονται σωστά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα.

  Νευρίνωμα Morton

  Το Νευρίνωμα Morton περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1876 ως περινευρική ίνωση- εκφύλιση του κοινού δακτυλικού νεύρου του άκρου ποδός. Συχνότερα συναντάται στο 3ο μεσοδακτύλιο διάστημα του ποδός. Χαρακτηριστικός είναι ο νευροπαθητικός τύπος του πόνου που οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό του νεύρου. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 20- 50 ετώνμε λεπτά πόδια που φορούν συνήθως στενά και ψηλοτάκουνα υποδήματα. Οι ασθενείς περιγράφουν αίσθημα καύσου στην πελματιαία επιφάνεια του ποδός στο 3ο συνήθως μεσοδακτύλιο διάστημα, υπαισθησία στα αντίστοιχα δάκτυλα, συμπτώματα που επιδεινώνονται με χρήση στενών υποδημάτων με ψηλό τακούνι.

  Σφυροδακτυλία

  Η σφυροδακτυλία είναι μια μόνιμη καμπτική παραμόρφωση των δακτύλων. Πρόκειται για την παραμόρφωση της μίας από τις τρεις αρθρώσεις του δακτύλου, με ποιο συχνή εμφάνιση στο δεύτερο δάκτυλο του ποδιού. Η ονομασία της πάθησης προέρχεται από τη μορφή που παίρνουν τα δάκτυλα και μοιάζουν σα σφυρί. Ποια είναι τα αίτια που δημιουργούν τη σφυροδακτυλία;
  Τα αίτια που δημιουργούν τη σφυροδακτυλία είναι:

  Τενοντίτιδα- Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

  Τι είναι η τενοντίτιδα Αχίλλειου;
  H φλεγμονή που μπορεί να υποστεί ο τένοντας καλείται τενοντίτιδα. Ο αχίλλειος τένοντας, όντας ο μεγαλύτερος αλλά και ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος είναι υπεύθυνος για τη στήριξη του. Ο αχίλλειος συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας του ποδιού με την πτέρνα. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας δε διαθέτει δική του αιμάτωση. Αυτό το γεγονός τον καθιστά άμεσα εξαρτώμενο από τους γειτονικούς ιστούς. Η σχέση εξάρτησης τον καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτο. Οι τραυματισμοί είναι πολύ συνήθεις, ενώ οποιαδήποτε βλάβη υποστεί ο αχίλλειος είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί.

  Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι)

  Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος ή Κότσι είναι μία παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας του άκρου ποδός κατά την οποία το πρώτο μετατάρσιο στρέφεται προς τα έσω και το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω. Ως αποτέλεσμα η κεφαλή του μεταταρσίου προβάλει προς τα έσω με αποτέλεσμα την τριβή του στο υπόδημα. Η πάθηση είναι περισσότερο συχνή σε γυναίκες παρά σε άνδρες και έχουν και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Η πρόκληση της παραμόρφωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην χρήση στενών και τριγωνικών υποδημάτων γι΄αυτό και σπάνια παρατηρείται σε πληθυσμούς που δεν φορούν υποδήματα.

  Δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος – Hallux Rigidus

  Δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος είναι η απόδοση στα ελληνικά του hallux rigidus, όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, ο περιορισμός της κινητικότητας του μεγάλου δακτύλου αποτελεί μόνο ένα από τα συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωση της πάθησης. Πράγματι, ο δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος αποτελεί εξελισσόμενη πάθηση που εκδηλώνεται με δυσκαμψία στο μεγάλο δάκτυλο και σχηματισμό οστεοφύτων, ιδιαίτερα στη ραχιαία επιφάνεια της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου.

  Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ; Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων που δεν ανταποκρίνονται στη φυσιοθεραπεία, την φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλες μη χειρουργικές προσεγγίσεις. Με την αρθροσκόπηση πετυχαίνουμε μια γρήγορη, εύκολη και καθαρή εικόνα της άρθρωσης. Υπάρχουν δύο είδη αρθροσκόπησης. Η διαγνωστική με την οποία ελέγχουμε την άρθρωση για να διαπιστώσουμε την παθολογία της και η θεραπευτική αρθροσκόπηση με την οποία διορθώνουμε τη βλάβη. Συνήθως οι δύο αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στον ίδιο χρόνο.