Η κλείδα είναι μέρος του σκελετικού συστήματος, το οποίο μαζί με την ωμοπλάτη και το ανώτερο τμήμα του βραχιόνιου οστού, δημιουργούν την άρθρωση του ώμου. Αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την ομαλή κίνηση του άνω άκρου και στην περίπτωση τραυματισμού δύναται να δημιουργήσει έντονα συμπτώματα.
Τι είναι η κλείδα;
Η κλείδα αποτελεί ένα προεξέχον οστό με διπλή κύρτωση σχήματος S, το οποίο συνδέει την ωμική ζώνη με τον κορμό. Η βασική λειτουργία της κλείδας, είναι να παρέχει σταθεροποίηση στις κινήσεις της άρθρωσης. Έτσι, επιτρέπεται η ομαλή κινητοποίηση του άνω άκρου προς όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα, η κλείδα παρέχει προστατευτικό ρόλο στις νευροαγγειακές δομές, οι οποίες διέρχονται από την κλείδα. Έτσι, η κλείδα, εκτός από το γεγονός ότι στηρίζει το ανώτερο τμήμα του σώματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των χεριών.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις της κλείδας;
Η κλείδα, εξαιτίας της ανατομικής της θέσης είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς και σε βλάβες. Συχνότερα, ο τραυματισμός της κλείδας προκαλείται μετά από τραυματισμούς, λόγω άθλησης ή πτώσης ή μετά από τροχαίο ατύχημα. Οι συχνότερες παθήσεις που μπορεί να υποστεί η κλείδα είναι:
- Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης: Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, είναι το εξάρθρημα που εντοπίζεται στην κλείδα και στο τμήμα της ωμοπλάτης που ονομάζεται ακρώμιο. Αποτελεί τη συχνότερη παθολογική κατάσταση που μπορεί να υποστεί η κλείδα και προκαλείται συχνότερα μετά από πτώση με τεντωμένο το άνω άκρο (σε έκταση)
- Ρήξη συνδέσμων της κλείδας με την ωμοπλάτη: Σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζει με το εξάρθρημα ώμου, ωστόσο το εξάρθρημα κλείδας διαφέρει ως προς τον τραυματισμό. Η ρήξη των συνδέσμων της κλείδας με την ωμοπλάτη εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία. Από την άλλη, το εξάρθρημα ώμου ο τραυματισμός πραγματοποιείται στη γληνοβραχιόνια άρθρωση
- Κάταγμα κλείδας: Το κάταγμα κλείδας προκαλείται μετά από άμεσο χτύπημα του ώμου, λόγω πτώσης ή μετά από κάποιο τροχαίο.
- Αρθρίτιδα (εκφυλιστική ή μετατραυματική)
Ποια συμπτώματα μπορούν να προκληθούν μετά από τον τραυματισμό της κλείδας;
Μετά από τον τραυματισμό της κλείδας, ο ασθενής μπορεί να φέρει διάφορα συμπτώματα, όπου μεταξύ άλλων είναι:
- Έντονος πόνος
- Μώλωπες
- Πρήξιμο / οίδημα
- Αδυναμία κίνησης του ώμου (π.χ. ανύψωση ή κράτημα αντικειμένων)
- Παραμόρφωση
- Μούδιασμα
Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων της κλείδας;
Στην περίπτωση που ένας ασθενής έχει υποστεί τραυματισμό ή εμφανίζει συμπτώματα στην ωμική ζώνη, θα πρέπει να εξετάζεται από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό. Η κλινική εξέταση του ασθενή, μαζί με την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων, θα δείξουν εάν υπάρχει τραυματισμός στην κλείδα ή σε κάποια άλλη άρθρωση. Έτσι, είναι σημαντικό να εκτελούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:
- Αξονική ακτινογραφία
- Αξονική & μαγνητική τομογραφία
Πώς αντιμετωπίζονται παθήσεις που αφορούν την κλείδα;
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την κλείδα καθορίζεται από το είδος του τραυματισμού, καθώς και τον βαθμό του. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί συντηρητικά ή χειρουργικά. Η επιλογή της εκάστοτε θεραπείας εξαρτάται από τον βαθμό τραυματισμού. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως ξεκούραση, θεραπεία με πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου έχει επέλθει πλήρης ρήξη των συνδέσμων, προκαλώντας προβλήματα σταθερότητας, τότε πραγματοποιείται χειρουργική αποκατάσταση.
Το κάταγμα κλείδας συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ωστόσο εάν ο βαθμός κατάγματος είναι μεγάλος, πραγματοποιείται χειρουργική αντιμετώπιση με οστεοσύνθεση. Τέλος, σε περιπτώσεις αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης η αντιμετώπιση γίνεται αρχικά συντηρητικά με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εγχύονται ενέσιμες θεραπείες (κορτιζόνης ή αυτόλογων παραγόντων (PRP). Ωστόσο, η αρθρίτιδα ως επί το πλείστον αντιμετωπίζεται μέσα από την αρθροσκόπηση ώμου, καθώς τα συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποια συντηρητική θεραπεία.
Η κλείδα αποτελεί μια σημαντική άρθρωση, η οποία συμβάλλει στην κίνηση του άνω άκρου. Στην περίπτωση τραυματισμού της κλείδας, ο ασθενής δύναται να βιώσει έντονα συμπτώματα, ενώ τις περισσότερες φορές η αποκατάσταση πραγματοποιείται χειρουργικά. Εάν έχετε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη στην κλείδα, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρη Γεώργιο. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση οποιοδήποτε ορθοπεδικού προβλήματος αφορά την κλείδα. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις της κλείδας;
Οι πιο συχνές παθήσεις είναι: κάταγμα κλείδας, το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και η αρθρίτιδα.
Ποια συμπτώματα μπορούν να προκληθούν μετά από τον τραυματισμό της κλείδας;
Ο τραυματισμός της κλείδας μπορεί να εμφανίσει έντονο πόνο, αδυναμία κίνησης και οίδημα.
Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων της κλείδας;
Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης μπορεί να γίνει η διάγνωση για την ύπαρξη τραυματισμού της κλείδας.
Πώς αντιμετωπίζονται παθήσεις που αφορούν την κλείδα;
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πιο συχνή για την θεραπεία σοβαρών τραυματισμών της κλείδας. Στην περίπτωση ήπιου τραυματισμού εφαρμόζονται συντηρητικές θεραπείες.