Η ενδοσκοπική δισκεκτομή ή μικροδισκεκτομή αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πρόκειται για μία ατραυματική μέθοδο, υπό τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων, που μοιάζουν με αυτά της αρθροσκόπησης γόνατος. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να αφαιρεθεί και τμήμα σπασμένου δίσκου ή κάποιο οστεόφυτο ή αλλιώς τα γνωστά «άλατα» όπως λένε οι ασθενείς.

 

Ενδοσκοπική Μικρο – Δισκεκτομή

Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι μία ενοχλητική κατάσταση που εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού. Μία από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων και η χρησιμότητά του είναι να απορροφάει τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μετατόπιση προς τα μπροστά του τμήματος του κεντρικού πυρήνα του δίσκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προβολή του ινώδους δακτυλίου και τη δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος που ακτινοβολεί στο πόδι.

Η νέα επανάσταση στην αφαίρεση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή – μικροδισκεκτομή. 

 

Πώς η οσφυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή ή Μικροδισκεκτομή;

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι μία ενοχλητική κατάσταση (σύμπτωμα) που «προσβάλει» το 90% του ενήλικου πληθυσμού μία φορά σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σε ποσοστό 50% υπάρχουν περισσότερα από ένα επεισόδια οσφυαλγίας. Πρέπει να πούμε ότι η οσφυαλγία είναι ένα γενικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και να απασχολεί διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες. Σημειώνουμε ότι η οσφυαλγία είναι η πιο κοινή αιτία επίσκεψης τόσο σε ιδιωτικό ιατρείο όσο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «ειδική δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων αποτελούμενος στο κέντρο από τον πηκτοειδή πυρήνα και στην περιφέρεια από τον ινώδη δακτύλιο. Η χρησιμότητά του είναι να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η προβολή (μετατόπιση) τμήματος του κεντρικού πηκτοειδούς πυρήνα προς την περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβολή του ινώδους δακτυλίου και δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος στη διαδρομή του πεπιεσμένου νεύρου σε κάποιο πόδι.

Όταν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες (ανάπαυση, φάρμακα, φυσικοθεραπείες) και υπάρχουν επανειλημμένες κρίσεις οσφυαλγίας ή πολύ περισσότερο όταν αρχίζει να παραλύει κάποιο πόδι ή υπάρχουν διαταραχές στην ούρηση πρέπει η κήλη να αφαιρεθεί άμεσα.

 

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό χειρουργό: 6936182726

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για να υποβληθώ στην Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

Η αντιμετώπιση την κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον ασθενή. Σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό χειρουργό και έπειτα από κλινική εκτίμηση, καθώς και την εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων, π.χ., μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα κ.α., καταλήγουμε στη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην αρχή αν τα συμπτώματα είναι πιο ελαφριάς μορφής, τότε ο ασθενής ξεκινάει με μια πιο συντηρητική θεραπεία. Δηλαδή, χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και σε μερικές περιπτώσεις εγχύσεις.

Όμως, μόνο περίπου ένα 10% μπορεί να θεραπευτεί με τη μη χειρουργική θεραπεία. Όταν υπάρχει, λοιπόν η κλινική εικόνα νευρολογικής βλάβης, τότε υπάρχει η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Πληροφορίες για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο Ενδοσκοπική Δισκεκτομή.

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής επέμβασης, χρησιμοποιείται ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-ARM) ώστε να επικεντρωθεί η τομή δέρματος στο επίπεδο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου διαστήματος. Η τομή είναι περίπου 1 εκατοστό από τη μέση γραμμή. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου και έτσι με την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρείται η κήλη δίσκου και αποσυμπιέζεται η νευρική ρίζα.

 

Ενδοσκοπική Μικρο – Δισκεκτομή

Τα πλεονεκτήματα για της Ενδοσκοπική Δισκεκτομή:

  • Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά.
  • Γίνεται υπό τοπική αναισθησία.
  • Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο 2 – 3 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Υπάρχει άμεση σχεδόν ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα.
  • Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να γίνει μετά από 1 έως 4 ημέρες.
  • Μείωση του κινδύνου επιπλοκών σε σχέση με την ανοιχτή Δισκεκτομή (αστάθεια, λοίμωξη, μετεγχειρητική ουλή).
  • Υψηλό ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 93%.

Συμπεράσματα

Η διάγνωση της ασθένειας και η επιλογή για την ενδοσκοπική μικρο – δισκεκτομή είναι αρκετά απαιτητική, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό ιατρό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

 

Σχετικό Video

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για ‘Ενδοσκοπική δισκεκτομή – Συχνές ερωτήσεις