Άκανθα Πτέρνας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η άκανθα πτέρνας;

   

  Άκανθα πτέρνας ή αλλιώς πελματιαία άκανθα ονομάζεται μία πάθηση κατά την οποία συγκεντρώνεται ασβέστιο που προκαλεί μια οστική προεξοχή στην κάτω ή την οπίσθια πλευρά του οστού της φτέρνας. Και στις δύο περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα οξύς με αποτέλεσμα την επώδυνη βάδιση του ασθενούς.

  Συνήθως το σύνδρομο της πελματιαίας άκανθας σχετίζεται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή της ινώδους ταινίας του συνδετικού ιστού. (πελματιαία περιτονία). Που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού και συνδέει το οστό της πτέρνας με τον αστράγαλο.

  Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της άκανθας πτέρνας;

   

  Η άκανθα πτέρνας συχνά δεν προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα. Πολλές φορές όμως η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να συσχετιστεί με διαλείποντα ή χρόνιο πόνο — ειδικά κατά το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο – εάν αναπτυχθεί φλεγμονή στο σημείο του σχηματισμού του κεντρίσματος. Γενικά, η αιτία του πόνου δεν είναι το ίδιο άκανθο της φτέρνας αλλά ο τραυματισμός του μαλακού ιστού που σχετίζεται με αυτό.

   

  Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο από τα άκανθα της φτέρνας ως ένα μαχαίρι ή καρφίτσα που κολλάει στο κάτω μέρος των ποδιών τους . Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν σηκώνονται για πρώτη φορά το πρωί ενώ σταδιακά ο πόνος εξασθενεί. Συχνά ισχυρίζονται επίσης ότι ο οξύς πόνος επιστρέφει αφού σηκωθούν όρθιοι ενώ ήταν καθιστοί για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

   

  άκανθα πτέρνας

  άκανθα πτέρνας

   

  Που οφείλεται η πελματιαία άκανθα;

   

  Η άκανθα πτέρνας προκαλείται συχνά κατόπιν καταπόνησης στους μύες και τους συνδέσμους των ποδιών. Άλλοι λόγοι εμφάνισης είναι το τέντωμα της πελματιαίας περιτονίας και η επαναλαμβανόμενη ρήξη της μεμβράνης που καλύπτει το οστό της φτέρνας. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των αθλητών των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες τρεξίματος και άλματος.

   

  Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άκανθας πτέρνας περιλαμβάνουν:

   

   

  • Ανωμαλίες βάδισης κατά το περπάτημα.

   

  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη πίεση στο οστό της φτέρνας, στους συνδέσμους και στα νεύρα κοντά στη φτέρνα

   

  • Έντονο τρέξιμο ή βάδειν, ειδικά σε σκληρές επιφάνειες

   

  • Παπούτσια με κακή εφαρμογή ή φθαρμένα, ειδικά εκείνα που δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη της καμάρας

   

  • Παχυσαρκία

   

  • Η Μεγάλη ηλικία.

   

  Αυτό συμβαίνει καθώς μειώνεται όσο μεγαλώνουμε η ευελιξία της πελματιαίας περιτονίας και λεπταίνει το προστατευτικό λίπος της φτέρνας

   

  • Διαβήτης.

   

  • Η πολύωρη Ορθοστασία.

   

  • Συχνές σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας

   

  • Πλατυποδία είτε ψηλές καμάρες.

   

  άκανθα πτέρνας

  Ποια είναι η αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας;

   

  Εάν έχετε πόνο στη φτέρνα που επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα, επισκεφθείτε έναν εξιδεικευμένο ορθοπεδικό, συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης. Αρχικά θα σας προταθεί φυσικοθεραπεία και μία φαρμακευτική αγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις, μια λειτουργική ορθωτική συσκευή μπορεί να διορθώσει τις αιτίες του πόνου στη φτέρνα και την καμάρα.

   

  Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει συνήθως προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση, για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της κινητικότητας. Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

  • Απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης.
  • Αφαίρεση της ασβεστιακής δομής.

  Σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης απαιτούνται προχειρουργικές δοκιμές ή εξετάσεις. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρούνται οι μετεγχειρητικές συστάσεις σχετικά με την ανάπαυση, τον πάγο, τη συμπίεση, την ανύψωση του ποδιού και το πότε πρέπει να τοποθετείται βάρος στο χειρουργημένο πόδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο για τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν νάρθηκα για ένα μικρό διάστημα.

   

  Πρόληψη για την άκανθα πτέρνας

   

  Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση άκανθας φορώντας παπούτσια που εφαρμόζουν καλά με σόλες που απορροφούν τους κραδασμούς .Επίσης, Το ζέσταμα και ασκήσεις διατάσεων αποτελούν επιτακτική ανάγκη πριν από κάθε μορφή σωματικής εκπόνησης. Τέλος εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την άκανθα πτέρνας.

  Ειδικά το πρωί μετά τον ύπνο, υπάρχει έντονος πόνος αλλά και μέσα στη μέρα. Ο πόνος αυτός εντοπίζεται είτε κεντρικά είτε προς την εσωτερική πλευρά του πέλματος.

  Ο ασθενής νιώθει πόνο στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα και έπειτα ακολουθεί οίδημα και άλγος.

  Η καταγραφή ιστορικού, η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία, μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για το περιστατικό.

  Όπως σχεδόν σε κάθε παρόμοιο περιστατικό, έτσι και στην άκανθα πτέρνας, η θεραπεία ξεκινά συντηρητικά και αν δεν υπάρξει βελτίωση ή αν το περιστατικό είναι βαρύ, η θεραπεία γίνεται χειρουργικά.

   

  Εντούτοις, σε κάθε εμφάνιση πόνου η ενόχλησης στο σημείο της πτέρνας , επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο χειρουργό – ορθοπεδικό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση.

   

  άκανθα πτέρναςάκανθα πτέρνας