Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα: Συμβουλές για άμεση ανακούφιση από τον πόνο

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι η ονομασία μιας ομπρέλας παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Πρόκειται για παθήσεις που προκαλούν βλάβη, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά σημεία της άρθρωσης και κάθε σχεδόν άρθρωση στο σώμα. Ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Γ. Μπεσίρης εξηγεί ότι η άρθρωση είναι το μέρος του σώματος όπου ενώνονται 2 ή περισσότερα οστά. Μια άρθρωση μπορεί να είναι άκαμπτη, όπως για παράδειγμα οι αρθρώσεις μεταξύ των οστών στο κρανίο ή κινητή, όπως οι αρθρώσεις στα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους. Σε μερικές αρθρώσεις παρουσιάζεται χόνδρος στα άκρα των οστών όπου ενώνονται. Ο υγιής χόνδρος βοηθά στην κίνηση και επιτρέπει στα οστά να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο.

Αρθρίτιδα: Συμβουλές για άμεση ανακούφιση από τον πόνο

Στα πλαίσια διαχείρισης της αρθρίτιδας, ο Ορθοπεδικός Δρ. Γ. Μπεσίρης, προτείνει ορισμένες συμβουλές για άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Δυναμώστε τους μυς γύρω από την επώδυνη άρθρωση.

Ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες γύρω από μια άρθρωση. Για παράδειγμα, οι ίσιες ανασηκώσεις ποδιών από ξαπλωμένη ή καθιστή θέση είναι μια απλή άσκηση που οι περισσότεροι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν τους μύες γύρω από το γόνατό τους.

Κάντε αερόβια άσκηση.

Αποφύγετε την αερόβια άσκηση που ασκεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις σας. Ευεργετικό θεωρείται το περπάτημα και το σταθερό ποδήλατο γυμναστικής.

Προσέξτε να μην υπερβάλλετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στο σπίτι.

Προσοχή στις οικιακές δραστηριότητες που καταπονούν τις αρθρώσεις. Η υπερβολική κάμψη, το γονάτισμα και το σήκωμα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την καταπονημένη άρθρωση και να χειροτερέψουν τον πόνο. Μια λύση είναι να επιμερίζονται οι οικιακές εργασίες μέσα σε όλη την εβδομάδα αντί να γίνονται όλες μαζεμένες.

Αποφύγετε τις σκάλες.

Εάν η αρθρίτιδα εντοπίζεται στα γόνατα ή στους γοφούς, οφείλετε να μετακινείστε με προσοχή. Εάν το ανέβασμα της σκάλας σας προκαλεί πόνο, αποφύγετέ την αν μπορείτε ή κάντε ένα βήμα τη φορά.

Πάρτε παυσίπονα.

Εάν υπάρχει συνταγή Ιατρού, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του. Αν παρουσιαστούν οποιεσδήποτε παρενέργειες οφείλετε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας, ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων.

Η εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων σε μια πονεμένη άρθρωση μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση του πόνου. Η θερμότητα είναι καλή για να χαλαρώσει τους μύες πέριξ μιας άρθρωσης. Εάν ωστόσο η άρθρωση είναι ζεστή και πρησμένη, καλό είναι να τοποθετηθεί κάποιο κρύο επίθεμα. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται πάντα να μεσολαβεί μια λεπτή πετσέτα ανάμεσα στο δέρμα και το κρύο επίθεμα.

Βοήθημα κινητικότητας.

Ένα βοήθημα όπως το μπαστούνι, το δεκανίκι ή ακόμα και ένας περιπατητήρας μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στο γόνατο ή στο ισχίο. Χρησιμοποιείτε πάντα το μπαστούνι ή το δεκανίκι στο αντίθετο χέρι της πάσχουσας άρθρωσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι η λάθος κίνηση εξαιτίας αρθρίτιδας, μπορεί να επιβαρύνει και τα λοιπά λειτουργικά μέλη.

Σωστό βάρος και υγιεινή διατροφή.

Η διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις. Επί  της ουσίας, απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το να σηκώνεται κάποιος από μια καρέκλα, μπορεί να μεταφέρουν περίπου πέντε φορές περισσότερο σωματικό βάρος στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε κιλό απώλειας βάρους μπορεί να είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για πόνο στις αρθρώσεις.

Σωστή οργάνωση του χώρου.

Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο προσωπικός χώρος δεν είναι καλά οργανωμένος. Και ως εκ τούτου κάποιος που λόγω της αρθρίτιδας παρουσιάζει αστάθεια, είναι πιο επιρρεπής σε αυτά. Έτσι καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι τα χαλιά είναι στερεωμένα στο πάτωμα, ότι υπάρχει επαρκής φωτισμός και δεν εμποδίζεται η κίνηση και η πρόσβασή σας από κάτι. Οι λαβές στο μπάνιο και άλλες συσκευές μπορούν να διευκολύνουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων με μια αρθριτική άρθρωση.

Μην αφήνετε την αρθρίτιδα να επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας. Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Γ. Μπεσίρη προκειμένου να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Η πολυετής του εμπειρία στην ολική και μερική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχύου εγγυώνται την άμεση και αποτελεσματική θεραπεία σας.

ρήξη μηνίσκου χιαστού