ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση χρόνια εκφυλιστική  νόσος. Συνήθως, εμφανίζεται στις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός, γεγονός που την κάνει να διαφέρει από άλλους τύπους αρθρίτιδας. Τα συμπτώματα πόνου και φλεγμονής συνήθως εμφανίζονται στα:

  • Δάχτυλα.
  • Χέρια.
  • Στους καρπούς.
  • Γόνατα
  • Αστραγάλους.
  • Πόδια.
  • Δάχτυλα των ποδιών.

  Η ανεξέλεγκτη φλεγμονή καταστρέφει τον χόνδρο, ο οποίος συνήθως λειτουργεί ως «απορροφητής κραδασμών» στις αρθρώσεις. Επομένως, με τον καιρό, ο συνεχής εκφυλισμός του σπονδύλου μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση και σύντηξη της άρθρωσης ή διάβρωση του οστού.

   

  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται εξαιτίας συγκεκριμένων κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι ουσίες παράγονται στις αρθρώσεις αλλά κυκλοφορούν και προκαλούν συμπτώματα σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι επηρεάζει τις αρθρώσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μερικές φορές επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Δέρμα.
  • Μάτια.
  • Στόμα.
  • Πνεύμονες.
  • Καρδιά.

   

  Που εμφανίζεται συνήθως η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

  Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ 30 και 60 ετών. Σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες – συνήθως μεταξύ 16 και 40 ετών – ονομάζεται ρευματοειδής αρθρίτιδα σε νεαρή ηλικία (YORA). Σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα μετά τα 60, ονομάζεται ρευματοειδής αρθρίτιδα αργότερα (LORA). Είναι 2,5 φορές πιο συχνό να εμφανιστεί ρευματοειδής αρθρίτιδα σε γυναίκες παρά σε άνδρες.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τον κάθε ασθενή διαφορετικά. Σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα στις αρθρώσεις αναπτύσσονται σε αρκετά χρόνια. Σε άλλους, τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας εξελίσσονται γρήγορα. Πολλοί άνθρωποι έχουν χρονικά διαστήματα στα οποία εμφανίζονται συμπτώματα (εξάρσεις) και μετά διαστήματα χωρίς συμπτώματα (ύφεση).

   

  Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

   

  • Πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και ευαισθησία σε περισσότερες από μία αρθρώσεις.
  • Δυσκαμψία, ειδικά το πρωί ή μετά από παρατεταμένη καθιστή θέση.
  • Πόνο και δυσκαμψία στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός.
  • Κόπωση ( Η εκτεταμένη κόπωση αποτελεί το πιο σύνηθες σύμπτωμα.)
  • Αδυναμία.
  • Πυρετό

  ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

  Η ακριβής αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι άγνωστη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι την προκαλεί ένας συνδυασμός γενετικών, ορμονών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

  Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από ασθένειες. Με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάτι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στις αρθρώσεις. Επομένως, μια λοίμωξη, το κάπνισμα ή το σωματικό ή συναισθηματικό στρες μπορεί να προδιαθέτουν την έξαρση της συγκεκριμένης πάθησης.

  Επίσης ορισμένες γενετικές παραλλαγές και μη γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έτσι, τα άτομα που γεννιούνται με παραλλαγές στα γονίδια του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

   

  Πώς αντιμετωπίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

  Ο εκφυλισμός των αρθρώσεων θα εμφανιστεί γενικά εντός των δύο πρώτων ετών από τη διάγνωση, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Η πρώιμη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροπρόθεσμων συνεπειών.

  Οι θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση. Ο ορθοπεδικός σας θα λάβει υπόψη την ηλικία, την υγεία, το ιατρικό ιστορικό και το μέγεθος των συμπτωμάτων ώστε να καταλήξει σε μία εξατομικευμένη θεραπευτική μέθοδο.

   

  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για την αποκατάσταση της λειτουργίας σε σοβαρά κατεστραμμένες αρθρώσεις. Επιπλέον, ο ορθοπεδικός μπορεί επίσης να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας δεν ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ο ορθοπεδικός θα προχωρήσει σε μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου. Πλέον, με τη χρησιμοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας, οι αρθροπλαστικές αποτελούν ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και έχουν άμεση αποκατάσταση και ανακούφιση από τον πόνο.

  Σε περίπτωση ένδειξης συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας επικοινωνήστε άμεσα με τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αποκατάσταση του εκφυλισμού των σπονδύλων.