Εκφυλιστική Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Εκφυλιστική Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου: Τι είναι;

  Ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου καθώς μεγαλώνει. Οι δίσκοι είναι τοποθετημένοι στην σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την ευλυγισία της πλάτης. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένας μαλακός πυρήνας ενώ το εξωτερικό τους είναι σκληρό. Με την πάροδο του χρόνου, διάφοροι παράγοντες φθείρουν τους δίσκους προκαλώντας έτσι, σε κάποιους ασθενείς έντονο πόνο.

  Μια από τις κυριότερες αιτίες φθοράς των μεσοσπονδύλιων δίσκων αφορά το νερό που εμπεριέχουν. Όταν ο οργανισμός είναι ακόμα νέος, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα νερού. Όσο περνάνε τα χρόνια, κρατάνε όλο και λιγότερο νερό με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν. Αυτό συντελεί καταλυτικά στην μικρότερη απορρόφηση των κραδασμών. Η έλλειψη νερού, όμως, μπορεί να είναι αιτία και έντονου πόνου καθώς το “μαξιλάρι” μεταξύ των σπονδύλων αρχίζει να μειώνεται και έτσι οι δίσκοι να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ μεταξύ τους. Κάποιος ασθενής εμφανίζει εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου, επίσης, από μικροτραυματισμούς που μπορεί να έχει υποστεί ο ασθενής μέσα στα χρόνια. Αν επιβλαβεί στο εξωτερικό τους τοίχωμα, στο οποίο υπάρχουν νεύρα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στον ασθενή.

  Εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου – Συμπτώματα

  Ο οξύς πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο Δρ. Μπεσίρης. Ανάλογα  ποιο σημείο έχει φθαρεί, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη ή στο πάνω μέρος των μηρών
  • Αιφνίδια εμφάνιση και εξαφάνιση πόνου
  • Δυσφορία όταν το σώμα κάθεται
  • Ευφορία όταν το σώμα κινείται
  • Δυσκολία όταν στρίβει η πλάτη

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου οδηγεί σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αδυναμία των μυών των ποδιών σας. Αυτό σημαίνει ότι οι κατεστραμμένοι δίσκοι μπορεί να επηρεάσουν νεύρα της σπονδυλική σας στήλη. Ο ασθενής είναι απαραίτητο να επισκεφθεί άμεσα έναν εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νόσος.

   

  εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου

  Διάγνωση

  Ο ορθοπεδικός θα ζητήσει από τον ασθενή να περπατήσει ή να κάνει κάμψεις ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ποια σημεία του σώματος επηρεάζουν ή αν υπάρχει κάποιο άλλος μέλος στην οικογένεια που έχει εμφανίσει εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στην συνέχεια, μέσω της ακτινογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας, ο ορθοπεδικός αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά της πάθησης και προχωρά στην κατάλληλη θεραπεία.

  Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, τόσο για τον πόνο, όσο και για τους μυϊκούς σπασμούς. Παράλληλα με τα φάρμακα είναι απαραίτητη και η φυσικοθεραπεία για να αναζωογονήσει την ευλυγισία της περιοχής. Αν η θεραπεία δεν αποδώσει, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή). Σε αυτή την διαδικασία, ο ορθοπεδικός αφαιρεί ολόκληρο το δίσκο και τοποθετεί έναν τεχνητό.

  Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ένδειξη συμπτώματος που δηλώνει εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου , η επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο ορθοπεδικό αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.