Πόνος στο γόνατο: Τι υποδεικνύει η εκάστοτε περιοχή του πόνου;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το γόνατο είναι μια πολύπλοκη δομή που αποτελείται από οστό, χόνδρο, μυ, τένοντα, σύνδεσμο, αρθρικό υγρό και νεύρα. Επομένως, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλήματος με οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη της άρθρωσης ή συνδυασμός πολλών.

  Τεχνικά το γόνατο τροφοδοτείται με αρθρικό υγρό με σκοπό να λιπαίνεται η κινησιολογία του και να θρέφεται η άρθρωση. Πέραν των κινήσεων κάμψης και έκτασης του γόνατος , υπάρχουν και ορισμένες περιστροφικές κινήσεις που διενεργούνται βάσει αυτού, επομένως όσο μεγαλύτερη η περιπλοκότητα και σημαντικότητα της άρθρωσης , τόσο περισσότερες οι αιτίες τραυματισμού και οι παθήσεις που τη διέπουν.

  Εντούτοις, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να ποικίλλει σε βαθμό από κάτι που είναι ένας μικρός ερεθισμός ή που προκαλεί ελαφρά ανησυχία έως ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την κινητικότητα και τον τρόπο ζωής μας.

   

  Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Γεώργιος Μπεσίρης μας εξηγεί διεξοδικά σε τι μπορεί να οφείλεται το αίσθημα πόνου στην εκάστοτε περιοχή του γόνατος.

  Πόνος στο μπροστά και πάνω μέρος του γόνατος.

   

  Αυτή είναι η θέση του τένοντα του τετρακέφαλου που συνδέει τους τέσσερις μεγάλους μύες του μπροστινού μέρους του μηρού στο κάλυμμα του γόνατος.

   

  Οι βασικοί λόγοι εμφάνισης πόνου στο συγκεκριμένο σημείο είναι:

   

  Τενοντίτιδα Τετρακέφαλου: Η πάθηση αυτή εμφανίζεται όταν δημιουργείται φλεγμονή στον τένοντα, ο οποίος ατροφεί σταδιακά ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσει και μικρές ρήξεις. Η τενοντίτιδα του τετρακέφαλου είναι συχνά αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων κινήσεων όπως το άλμα ή το γονάτισμα. Μέσω αυτής δημιουργούνται ρήξεις στον τένοντα ενώ εμφανίζεται παράλληλα οξύς πόνος και οίδημα στο σημείο.

  Σε περίπτωση ρήξης τετρακέφαλου μπορεί να χρειαστεί ακόμα και επεμβατική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση εάν ο πόνος εμμένει είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό για μία εξατομικευμένη διάγνωση.

   

  Αρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης: Η επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο αρθρικός χόνδρος κατά μήκος της τροχιλιακής αύλακας και στην κάτω πλευρά της επιγονατίδας φθείρεται και φλεγμονώνεται. με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οξύς πόνος στην περιοχή. Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ποικίλλει ανάλογα την βαρύτητα της πάθησης και μπορούν να χρειαστούν από συντηρητικές μέθοδοι μέχρι αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική γόνατος. Σίγουρα και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίσκεψη στον Ορθοπεδικό Χειρουργό.

   

  Πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος.

   

  Ο πόνος σε αυτή τη περιοχή συχνά οφείλεται σε προβλήματα στους μύες, τους τένοντες ή τους συνδέσμους. Άλλοι πιθανοί λόγοι για πόνο στο πίσω μέρος του γόνατος μπορεί να σχετίζονται με το αρθρικό υγρό ή τα αιμοφόρα αγγεία.

   

  Ένας λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται ο οξύς πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος είναι η ρήξη μηνίσκου. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητος ο έλεγχος από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

  Κάποια μορφή φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε κάκωση των πλάγιων συνδέσμων. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση μία επίσκεψη στον Ορθοπεδικό είναι απαραίτητη καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε ρήξη πλάγιου συνδέσμου.

   

  Πλευρικός πόνος του γόνατος.

   

  Ο πόνος στις πλευρές του γόνατος  είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά εάν παρουσιαστεί , μπορεί να οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

   

  Κακώσεις πλάγιων συνδέσμων:

   

   

  Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας ταινίας:

  Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται φλεγμονή και ερεθισμός της παχιάς ινώδους λαγονοκνημιαίας ταινίας που εκτείνεται από τη λεκάνη έως την κνήμη στο εξωτερικό του ποδιού. Συνήθως ο πόνος γίνεται αισθητός στο εξωτερικό του ποδιού, αλλά μπορεί να μεταφερθεί στην εξωτερική πλευρά του ισχίου.

  Λόγω της πολυσύνθετης δομής του, δεν μπορεί να είναι προφανής η αιτία. Θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος.

  Τενοντίτιδα ή ρήξη τετρακέφαλου, ή αρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.

  Πιθανώς πάσχει κάποια από τις παρακάτω δομές: μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, αρθρικό υγρό ή αιμοφόρα αγγεία. Εναλλακτικά οφείλεται σε κάποια φλεγμονή.

  Λόγω και του τμήματος που προκαλεί τον πόνο, παραπέμπει σε κάκωση πλάγιων συνδέσμων πχ εξαρθρώματα η κακώσεις.

  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ορθοπεδικό ώστε να εντοπίσει την αιτία του πόνου και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

   

  Η πρόληψη και η εξατομικευμένη διάγνωση είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση ενόχλησης και πόνου στο γόνατο.

  Επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό Χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.