Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.) αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις φθαρμένες και κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος. Αντικαθιστώντας αυτές τις επιφάνειες με ένα εμφύτευμα ή «πρόθεση» ο ασθενής ανακουφίζεται από το αίσθημα του πόνου. Αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσης του και επιστρέφει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Η παραδοσιακή και πιο ευρέως διαδεδομένη προσπέλαση βασίζεται σε μια μεγάλη κάθετη τομή του δέρματος στο κέντρο του γόνατος. Αντιθέτως, στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.) χρησιμοποιείται μια μικρότερη τομή στο δέρμα και μια λιγότερο επεμβατική τεχνική. Στόχος είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς.

  Ωστόσο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Ο θεράπων ιατρός οφείλει να εκθέσει και να εξηγήσει επαρκώς όλες τις δυνατές χειρουργικές επιλογές

   

  ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

   

  Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

  Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο ορθοπεδικός χειρουργός προβαίνει σε μια προεγχειρητική ενδελεχή αξιολόγηση για να εξετάσει τους διάφορους παράγοντες που θα κρίνουν εάν η επέμβαση ενδείκνυται για τον ασθενή.

  Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου είναι νεότεροι και λεπτοί ασθενείς χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας, πρόθυμοι να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία αποκατάστασης. Αντιθέτως, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντενδείκνυται για υπέρβαρους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο.

   

  Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας: 6936182726

   

  Επιπλέον, στους μυώδεις ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική παραμόρφωση του γόνατος, ή άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αυξάνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών.

  Η πιο κοινή αιτία του χρόνιου πόνου και της ανικανότητας των γονάτων είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές.

  • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους ανθρώπους 50 ετών και άνω και συχνά στα άτομα με ένα οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά του γονάτου μαλακώνει και καταστρέφεται. Τα οστά τρίβονται το ένα με το άλλο, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία η αρθρική μεμβράνη παχύνεται και φλεγμαίνει, παράγοντας πάρα πολύ αρθρικό υγρό που διατείνει (φουσκώνει) την άρθρωση. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει το χόνδρο και να προκαλέσει τελικά την απώλεια του, με αποτέλεσμα τον πόνο, και την ακαμψία.
  • Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν σοβαρό τραυματισμό των γονάτων. Ένα κάταγμα στο γόνατο ή σοβαρή συνδεσμική κάκωση στο γόνατο αλλάζει την εμβιομηχανική προκαλώντας αυξημένες φορτίσεις που με τη πάροδο του χρόνου προκαλούν βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμό της λειτουργίας της άρθρωσης.

   

  Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για αρθροπλαστική γόνατος;

  Ασθενείς που είναι υποψήφιοι για την ολική αντικατάσταση γονάτου έχουν συχνά:

  • Σοβαρό πόνο στο γόνατο ή δυσκαμψία που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μέτριος ή σοβαρός πόνος στο γόνατο κατά την ακινησία
  • Χρόνια φλεγμονή και πρήξιμο στο γόνατο που δεν βελτιώνεται με ξεκούραση ή φάρμακα
  • Παραμόρφωση γόνατος
  • Αποτυχία βελτίωσης με άλλες θεραπείες όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις, φυσικoθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις

   

  ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

  ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

   

  Η διαδικασία στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

  Στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος, παρ’ όλο που η χειρουργική επέμβαση βασίζεται στις ίδιες αρχές με την κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος, η τομή και οι αποκολλήσεις των μαλακών ιστών είναι μικρότερες. Ωστόσο, τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του μηρού και της κνήμης είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις. Κατά την αρθροπλαστική γόνατος M.I.S ασθενής συνήθως υπόκειται σε επισκληρίδιο αναισθησία, και σε μερικές περιπτώσεις σε ολική νάρκωση, ανάλογα με την ηλικία του ασθενή.  Κατά τη διαδικασία αρχικά γίνεται προετοιμασία του οστού, δηλαδή οι κατεστραμμένες επιφάνειες του χόνδρου αφαιρούνται μαζί με μια μικρή ποσότητα υποκείμενου οστού. Στη συνέχεια αφαιρείται ο χόνδρος και το οστό αντικαθίστανται με μεταλλικά προθέματα τιτανίου που αναδημιουργούν την επιφάνεια της άρθρωσης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο ανάρρωσης, όπου παραμένει μέχρι να επανέλθει πλήρως από την αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει 3 ημέρες στο νοσοκομείο κατά τις οποίες κινητοποιείται άμεσα και ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικοθεραπειών. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 – 90 λεπτά.

   

  ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

   

  Τι προθέματα χρησιμοποιούνται και πόσο αντέχουν στον χρόνο;

  Το σχέδιο του εμφυτεύματος που χρησιμοποιείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της πάθηση και των αναγκών του ασθενούς. Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Τα προθέματα που χρησιμοποιούμε εμείς στην Orthopedia αντέχουν 25-30 χρόνια.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος (M.I.S.);

  Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος έχει τα εξής οφέλη:

  • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
  • Ύπνος χωρίς πόνο
  • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε ποιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
  • Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

   

  Ποια είναι η αποκατάσταση μετά την επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος;

  Οι περισσότεροι ασθενείς σηκώνονται και περπατούν την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης ή την επόμενη. Για την αποκατάσταση χρειάζονται φυσικοθεραπείες και συγκεκριμένες ασκήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του γονάτου.

   

   

  Συμπεράσματα: Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.) 

  Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.) αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη νέα τεχνική. Απαιτεί όμως περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα μακροχρόνια αποτελέσματα λειτουργικότητας. Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου περιλαμβάνουν μικρότερες αποκολλήσεις και λιγότερους διεγχειρητικούς τραυματισμούς των μαλακών ιστών. Η αποκατάσταση έτσι είναι ταχύτερη και πιο ανώδυνη. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου δεν διαφέρουν από εκείνα της κλασικής αρθροπλαστικής γόνατος.

  Περιστατικό

  Ασθενής 59 Ετών με έντονο πόνο στο Αριστερό γόνατο με περιορισμό βάδισης κίνησης στα πλαίσια βαρειάς Οστεοαρθρίτιδας.

  Αντιμετωπίστηκε με MIS Ολική Αρθροπλαστική Αρ γόνατος.

  ✅ Άμεση κινητοποίηση φόρτιση κ απαλλαγή από τους πόνους.

  Η αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος είναι πολύ σημαντική, καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του ασθενή. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

  Η αρθροπλαστική γόνατος συνιστάται σε ασθενείς που δεν διαθέτουν συνοδά προβλήματα υγείας ή σε υπέρβαρους ασθενείς που έχουν προβεί στο παρελθόν σε επεμβάσεις στο γόνατο. Επίσης, η αρθροπλαστική γόνατος προτείνεται για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων π.χ. οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα.

  Στις εξής περιπτώσεις:

  • Παρουσιάζεται έντονος πόνος στην πάσχουσα περιοχή
  • Δυσκαμψία, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Παρατηρείται παραμόρφωση του γόνατος
  • Η χρόνια φλεγμονή και το πρήξιμο δεν υποχωρεί
  • Δεν παρατηρείται βελτίωση μέσω άλλων θεραπειών

  Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Αφού αφαιρεθούν οι κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης μαζί με μικρή ποσότητα οστού, αντικαθίστανται με μεταλλικά προθέματα τιτανίου.

  Λόγω της εμπειρίας και της γνώσης του εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού Γεώργιου Μπεσίρη, τα τεχνητά προθέματα που χρησιμοποιούνται διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 30 χρόνια.

   

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Το χειρουργείο διαρκεί μόλις 60 έως και 90 λεπτών
  • Βελτίωση ποιότητας ζωής
  • Αξιόπιστη λειτουργικότητα
  • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα

   

  αρθροσκόπηση γόνατος

  αρθροσκόπηση γόνατος