Καλησπέρα. Βρίσκεστε στο podcast του Ορθοπεδικού ιατρού Γεωργίου Μπεσίρη και αυτό είναι το τρίτο επεισόδιο. Σήμερα θα μιλήσουμε για τη ρήξη υπερακανθίου.
Ο ώμος είναι ένα σύμπλεγμα αρθρώσεων που περιλαμβάνει:
- Την γληνοβραχιόνιο άρθρωση (την κεφαλή με την ωμογλήνη)
- Την θωρακοωμοπλατιαία άρθρωση (την ωμοπλάτη που κινείται σε σχέση με τον θώρακα)
- Την ακρωμιοκλειδική άρθρωση (το εξωτερικό άκρο της κλείδας που συνδέεται με στο ακρώμιο της ωμοπλάτης)
- Την στερνοκλειδική άρθρωση (το εσωτερικό άκρο της κλείδας που αρθρώνεται στο στέρνο)
Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 μύες που προσφύονται στην ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό και σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την κεφαλή και την ωμογλήνη. Οι μύες αυτοί βοηθούν την κεφαλή να κινείται μέσα στην ωμογλήνη και ακόμα συμπιέζουν και σταθεροποιούν την κεφαλή μέσα στην ωμογλήνη δρώντας ως υπομόχλιο κατά τις στροφικές κινήσεις του βραχιονίου οστού.
Οι 4 μύες του στροφικού πετάλου είναι ο υπερακάνθιος (supraspinatus), ο υποπλάτιος (subscapularis), ο υπακάνθιος (infraspinatus), και ο έλασσον στρογγύλος (teres minor).
Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου είναι η μηχανική συμπίεση του στροφικού πετάλου (τένοντα υπερακανθίου κυρίως και υπακάνθιου) του ώμου πάνω στην άκρη του ακρωμίου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ρήξη του στροφικού πετάλου.
Το στροφικό πέταλο μπορεί να τραυματιστεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο της κεφαλής, ένα ξαφνικό τραυματισμό ή έναν συνδυασμό και των δύο. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας το χέρι μας τοποθετείται επανειλημμένα πάνω από το επίπεδο της κεφαλής με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα για το στροφικό πέταλο να ερεθιστεί από την συμπίεση πάνω στο ακρώμιο. Το στροφικό πέταλο καταφύεται στο χείλος του βραχιονίου οστού γύρω από την κεφαλή του βραχιονίου.
Το στροφικό πέταλο του ώμου μπορεί να τραυματιστεί από επαναληπτικές κινήσεις του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο της κεφαλής, από ένα ξαφνικό τραυματισμό ή συνδυασμό και των 2 παραπάνω παραγόντων. Η αρχική θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική και με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με τον χρόνο και με τα κατάλληλο πρόγραμμα αποθεραπείας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ασθενή να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου είναι μια συνηθισμένη διαδικασία αλλά απαιτεί εξειδικευμένη κατάρτιση όχι μόνο για το στάδιο της αποκατάστασης του τένοντα αλλά και για την σωστή κρίση του τρόπου που θα επιδιορθώσουμε την ρήξη.
Μετά την επέμβαση ο τένοντας προστατεύεται με ένα μαξιλάρι, το οποίο δρα σαν νάρθηκας για 4-6 εβδομάδες. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να γίνει μετά την 6η εβδομάδα κάτω από την εποπτεία ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Επιστροφή σε δραστηριότητες (αθλητικές ή μη) μπορεί να γίνει μέσα σε 4 μήνες ή και λίγο περισσότερο από την ημέρα του χειρουργείου. Εάν δεν γίνει αποκατάσταση του τένοντα στο χειρουργείο αλλά γίνει αφαίρεση μόνο του φλεγμαίνοντος υπακρωμιακού ορογόνου θυλάκου και του οστεόφυτου, τότε η επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα και τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει μέσα σε κάποιες εβδομάδες.
Εδώ τελείωσε το σημερινό podcast, μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν πολλά ενδιαφέροντα podcasts. Μην ξεχνάτε, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας για όλα τα ορθοπεδικά θέματα που σας απασχολούν. Ευχαριστούμε για την ακρόαση.