Κύφωση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Κύφωση

    Κύφωση ονομάζουμε την έντονη κύρτωση της πλάτης, πέραν του φυσιολογικού, που συχνά αναφερόμαστε και ως«καμπούρα». Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στους ενήλικες και ιδιαίτερα στις πιο μεγάλες ηλικίες, ωστόσο είναι δυνατό να προκληθεί και στους νέους. Για αυτόν τον λόγο ορίζονται δύο κατηγορίες κύφωσης

    • η νεανική
    • η ενηλίκων.

    Πώς δημιουργείται η κύφωση;

    Η καμπύλη στην σπονδυλική στήλη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Όταν όμως αυτή η καμπύλη ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού και η σπονδυλική στήλη αρχίζει να παραμορφώνεται, τότε δημιουργείται η κύφωση. Συνήθως εμφανίζεται από την κακή στάση του σώματος και περισσότερο σε άτομα που δεν γυμνάζονται. Τα παρακάτω αίτια αποτελούν επιπλέον λόγους για τους οποίους προκαλείται η κύφωση.

    1. Κατάγματα. Τα κατάγματα στην σπονδυλική στήλη οφείλονται συνήθως σε ασθένειες όπως είναι η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα, κατά τις οποίες οι σπόνδυλοι γίνονται μαλακοί και εύθρυπτοι, αποκτώντας ένα σφηνοειδές σχήμα.
    2. Εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί σαν μαξιλαράκι μεταξύ των σπονδύλων. Με την πάροδο των χρόνων είναι φυσιολογικό να φθείρεται. Ωστόσο, εάν η φθορά αυτή ξεπερνάει τον φυσιολογικό ρυθμό, υπέστη εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου η οποία χειροτερεύει την κατάσταση της κύφωσης.
    3. Η κύφωση Scheuermanns. Η κύφωση Scheuermann’s είναι μια ασθένεια η οποία δημιουργείται κυρίως στο ανδρικό φίλο και πρώτο εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 10 και 13 ετών. Είναι ο πιο συχνός λόγος για την πρόκληση κύφωσης και αποτελεί αναπτυξιακή δυσμορφία σπονδύλων.
    4. Ιδιοπαθής κύρτωση. Χαρακτηρίζεται από την κύρτωση στην θωρακική μοίρα και δεν μπορεί να εξηγηθεί ιατρικά.

    Ποια είναι τα συμπτώματα της κύφωσης;

    Όταν η κύφωση είναι ήπια μπορεί ο ασθενής να μην βιώνει έντονα συμπτώματα κατά την διάρκεια της ημέρας, συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης. Εάν όμως πρόκειται για κύφωση σε πιο εξελιγμένο στάδιο, ο πόνος είναι το πρωταρχικό σύμπτωμα που ωθεί συνήθως τον ασθενή στην αναζήτηση θεραπείας. Το χαρακτηριστικό αυτού του πόνου είναι πως είναι αρκετά δυνατός και επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Άλλα συμπτώματα αποτελούν:

    Ποιες άλλες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η κύφωση;

    Εκτός από πόνο μπορεί επίσης να προκαλέσει:

    • Αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ασκείται έντονη πίεση στα πνευμόνια
    • Κινητικά προβλήματα. Η κύφωση εξασθενεί τους μυς της πλάτης και ως αποτέλεσμα ο ασθενής δυσκολεύεται να κάνει ορισμένες καθημερινές κινήσεις. Για παράδειγμα μπορεί να νιώθει πόνο όταν περπατάει, όταν σηκώνεται από καρέκλες, όταν θέλει να στρέψει το βλέμμα του προς τα επάνω, όταν οδηγεί ή όταν ξαπλώνει ανάσκελα.
    • Προβλήματα πέψης. Η έντονη κύφωση μπορεί να δυσκολέψει την πέψη, προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
    • Αισθητικά προβλήματα. Πολλοί ασθενείς ενοχλούνται από την όψη της καμπούρας και προκειμένου να απαλλαγούν από αυτήν προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να διατηρήσουν για πολύ ώρα μια ευθεία στάση σώματος προκαλώντας πόνο στην πλάτη τους.

    Πως αντιμετωπίζεται η κύφωση;

    Η ελαφριά περίπτωση κύφωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ειδικό ασκησιολόγιο που χορηγείται από τον ιατρό. Αυτό στοχεύει στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην ενδυνάμωση των μυών και στην υιοθέτηση όλων των απαραίτητων αλλαγών ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κύφωση. Επίσης, ο Δρ. Μπεσίρης προτείνει και την ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητα, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικός παράγοντας ανακούφισης από τον πόνο. Τα είδη άθλησης που ενδείκνυνται για την κύφωση είναι η yoga, η κολύμβηση και το pilates.

    Ωστόσο, εάν η κύφωση έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης έχει ξεπεράσει τους 60°, είναι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η σπονδυλοδεσία και η σπονδυλοπλαστική.

     

    Σε κάθε περίπτωση, με οποιαδήποτε ένδειξη πόνου ή ενόχλησης στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, η επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό είναι απαραίτητη.