Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου

Τι είναι η Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου;

Η Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου, επιτρέπει στον Ορθοπεδικό να επισκοπήσει άμεσα, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει χειρουργικά μια πληθώρα παθολογιών, τραυματικών και μη, της άρθρωσης.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εισάγει μέσω μιας μικρής τομής μια μικρή κάμερα (που ονομάζεται αρθροσκόπιο) στην άρθρωση του ώμου.

Η ειδική αυτή κάμερα εμφανίζει αυτές τις εικόνες σε μια οθόνη τηλεόρασης, και ο χειρουργός χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία εντός της άρθρωσης. Τα εν λόγω εργαλεία είναι λεπτότερα και μικρότερου μεγέθους από τα κλασικά των ανοικτών επεμβάσεων, και γι’αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται πολύ μικρές τομές.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η αρθροσκοπική μέθοδος στην άρθρωση του ώμου χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και έχει διευκολύνει την διάγνωση, την θεραπεία και την ανάρρωση των ασθενών με δραματικό τρόπο.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική τεχνική, κάθε χρόνο επιτελούνται διαρκείς βελτιώσεις.

Ανατομία του Ώμου

Ο ώμος αποτελεί μια σύνθετη άρθρωση, ικανή για το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα.

Αποτελείται από τρία οστά:

 1. Το βραχιόνιο
 2. Την ωμοπλάτη
 3. Την κλείδα

Η κεφαλή του βραχιονίου εφαρμόζει στην ωμογλήνη του οστού της ωμοπλάτης. Η επιφάνεια των οστών που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους επικαλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, μειώνοντας τις δυνάμεις τριβής.

Επιπλέον, η ωμογλήνη ενισχύεται στην περιφέρειά της από έναν ινώδη δακτύλιο που αυξάνει την επιφάνεια και την κυρτότητα της αρθρικής επιφάνειας, τον επιχείλιο χόνδρο.

Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο ο οποίος ενισχύεται από έναν αριθμό συνδέσμων που σταθεροποιούν τον ώμο. Ο θύλακος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του αρθρικού υγρού που λιπαίνει τις αρθρικές επιφάνειες. Πέριξ του θυλάκου ανευρίσκεται το πέταλο των στροφέων, τέσσερις τένοντες που έχουν σκοπό την συγκράτηση της κεφαλής του βραχιονίου στη θέση της, καθώς και την κίνηση σε όλες τις δυνατές κατευθύνσεις. Το πέταλο των στροφέων σε φυσιολογικές συνθήκες καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου.

Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου – Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου;

Στις περιπτώσεις που κάποια πάθηση του ώμου δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία, ο Ορθοπεδικός μπορεί να συστήσει την αρθροσκοπική αντιμετώπιση.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Φυσικοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή με ΜΣΑΦ
 • Ενεσοθεραπεία

σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η φλεγμονή που προκαλεί:

 • Οίδημα
 • Πόνο
 • Δυσκαμψία

Υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των παθήσεων του ώμου είναι:

 • Οι τραυματισμοί
 • Οι αθλητικές κακώσεις
 • Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ηλικία του ασθενούς.

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου μπορεί να ανακουφίσει από τα επώδυνα συμπτώματα που προκαλούνται από την ρήξη των τενόντων του πετάλου των στροφέων, του επιχειλίου χόνδρου, του αρθρικού χόνδρου και των υπολοίπων μαλακών ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση.

Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις στον ώμο περιλαμβάνουν:

 • Συρραφή των τενόντων του στροφικού πετάλου
 • Αφαίρεση οστεοφύτων
 • Αποκατάσταση των κακώσεων του επιχειλίου χόνδρου (labrum)
 • Αποκατάσταση των συνδέσμων
 • Αφαίρεση ελεύθερων τεμαχίων
 • Πιο σπάνια, αντιμετώπιση καταγμάτων, εκτομή κύστεων και απελευθέρωση νεύρων

Τέλος, ορισμένες επεμβάσεις, όπως η ολική αρθροπλαστική του ώμου, εξακολουθούν να εκτελούνται με την ανοικτή μέθοδο, με πιο εκτεταμένες τομές.

 

Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου

 

Χειρουργική Επέμβαση

Πριν από την επέμβαση, ο αναισθησιολόγος επισκέπτεται τον ασθενή και συζητάει τις επιλογές της αναισθησίας. Η αρθροσκόπηση του ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με μπλοκ (αποκλεισμό) των περιφερικών νεύρων ώστε να μουδιάσει ο ώμος και το άνω άκρο του ασθενούς. Εκτός από τη χρήση του αποκλεισμού, πολλές φορές οι χειρουργοί συνδυάζουν την χρήση γενικής αναισθησίας ή καταστολής, καθώς η ακινησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να γίνει άβολη για τον ασθενή.

Οι περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις δεν διαρκούν πάνω από μια ώρα, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ο χειρουργικός χρόνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Θέση Ασθενούς και Προετοιμασία

Στην χειρουργική αίθουσα, ο ασθενής τοποθετείται με τέτοιον τρόπο ώστε ο χειρουργός να έχει άμεση πρόσβαση στην άρθρωση του ώμου και να ρυθμίζει ανάλογα το αρθροσκόπιο.

Οι δύο πιο κοινές θέσεις του ασθενούς είναι:

 1. Ημικαθιστή θέση (Beach chair position)
 2. Πλάγια θέση (Lateral decubitus position)

Κάθε θέση προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, αλλά η απόφαση του χειρουργού βασίζεται στο είδος βλάβης που αντιμετωπίζεται κάθε φορά και στην εμπειρία του. Μετά την τοποθέτηση του ασθενούς, ακολουθεί η αποστείρωση του ώμου με αντισηπτικά.

Επέμβαση

Αρχικά εγχύεται υγρό στην άρθρωση του ώμου ώστε να διαταθεί.

Καθ’αυτόν τον τρόπο καθίσταται ευκολότερη η επισκόπηση των δομών του ώμου.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του ώμου και εισάγει το αρθροσκόπιο.

Καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης, υπάρχει διαρκής ροή ορού εντός της άρθρωσης που διατείνει τον θύλακο και αποτρέπει τυχόν αιμορραγία.

Οι εικόνες από το αρθροσκόπιο προβάλλονται στην οθόνη τηλεόρασης που καταδεικνύει στον χειρουργό τις βλάβες στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Κατόπιν της πρώτης εκτίμησης, εισάγονται τα εξειδικευμένα αρθροσκοπικά εργαλεία μέσω μιας ακόμη μικρής τομής.

Με την χρήση αυτών των εργαλείων, ο χειρουργός είναι σε θέση να αποξέσει να διατάμει και να περάσει ράμματα με ειδικές μεθόδους, αποκαθιστώντας τις βλάβες.

Τέλος, μετά την έκπλυση της άρθρωσης και την αφαίρεση του αρθροσκοπίου, συρράπτονται οι μικρές τομές με ένα ράμμα η κάθε μία.

Ανάνηψη

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στην αίθουσα ανάνηψης για περίπου μία με δύο ώρες, και ανάλογα με την περίπτωση εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα με οδηγίες και φάρμακα για τον πόνο. Συνιστάται η συνοδεία από κάποιο οικείο πρόσωπο για τις πρώτες 24 ώρες. Μετά από μερικές ημέρες, ο ασθενής επιστρέφει στο ιατρείο για την αλλαγή του τραύματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ανάλογα με την πάθηση ο ασθενής κάνει χρήση απλής ανάρτησης με ή χωρίς απαγωγή του ώμου.

Διαγνωστική αρθροσκόπηση του ώμου  – Αποτελέσματα

Η πρόγνωση διαφέρει για τον κάθε ασθενή, βάσει του ιστορικού του και της πάθησης για την οποία αντιμετωπίζεται.

Για μικρές επεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί ακινητοποίηση, ενώ η πλήρης αποκατάσταση δεν παίρνει πάνω από λίγες ημέρες. Τις περισσότερες φορές, ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του εντός των πρώτων ημερών.

Για πιο σύνθετες επεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι οι τομές είναι μικρές, η αποκατάσταση π.χ. με συρραφή των τενόντων του στροφικού πετάλου χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για την επούλωση τους κατά τις οποίες ο ασθενής πρέπει να ακινητοποιήσει το άνω άκρο.

Ωστόσο, μετά τις πρώτες ημέρες αρχίζει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που έχει σκοπό την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς.