Παθήσεις Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ρήξη μηνίσκου

    Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν μερικούς από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α.) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κάκωσης του μηνίσκου. Ωστόσο, ρήξη μηνίσκου μπορεί να υποστεί οποιοσδήποτε, χωρίς, απαραίτητα, να αθλείται.

    Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

    Μία από τις συχνότερες κακώσεις του γόνατος είναι η κάκωση ή ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Αθλητές που συμμετέχουν σε υψηλών απαιτήσεων αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν μεγάλη πιθανότητα να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό τους σύνδεσμο. Εάν τραυματιστεί ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση για την ανάκτηση του πλήρους εύρος της κίνησης του γόνατος του ασθενούς. Αυτό θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού και το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας του ασθενούς.

    Ρήξεις οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

    Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος ευρίσκεται στο πίσω μέρος του γόνατος. Αποτελεί έναν από τους συνδέσμους που συγκρατούν την άρθρωση του γόνατος. Ειδικότερα, αποτρέπει την οπίσθια μετακίνηση (ολίσθηση) της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο (μηρό). Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού προϋποθέτει μια κάκωση υψηλής βίας (σοβαρός τραυματισμός). Συνηθέστερη αιτία είναι το χτύπημα του γόνατος στο ταμπλώ του αυτοκινήτου στα τροχαία ατυχήματα ή η πτώση ενός αθλητή πάνω στο ήδη λυγισμένο γόνατό του.

    Πλάγιοι Σύνδεσμοι Γόνατος

    Η επιγονατίδα αρθρώνεται με το μηριαίο οστό και ειδικότερα με την τροχιλία. Πρόκειται για μια αύλακα μέσα στην οποία ολισθαίνει η επιγονατίδα κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος. Μερικές φορές η επιγονατίδα ύστερα από κάκωση μπορεί να φύγει από τη θέση της, δηλαδή να εξαρθρωθεί, μερικώς ή πλήρως, αυτό ονομάζεται εξάρθρημα επιγονατίδας. Όταν εξαρθρώνεται η επιγονατίδα προκαλεί πόνο και αδυναμία κάμψης ή έκτασης του γόνατος. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ανατάσσεται αυτόματα – χωρίς την παρέμβαση του ορθοπεδικού – απαιτείται περαιτέρω αντιμετώπιση.

    Εξάρθρημα Επιγονατίδας

    Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου. Οφείλεται στη πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο στο ύψος του καρπού. Το μέσο νεύρο το οποίο διατρέχει το αντιβράχιο και φτάνει στο χέρι περνά μέσα από συγκεκριμένα ανατομικά περάσματα τα οποία σε ειδικές περιπτώσεις ασκούν πίεση στο νεύρο. Συναντάται περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

    Κατάγματα κνήμης

    κνήμη είναι ένα από τα μακρά οστά του σώματος που υπόκεινται πιο συχνά σε κατάγματα. Τα μακρά οστά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το μηριαίο, το βραχιόνιο, την κνήμη και την περόνη. Τα κατάγματα της διάφυσης της κνήμης εντοπίζονται κάτω από την άρθρωση του γόνατος και πάνω από την ποδοκνημική. Επειδή απαιτείται μεγάλη ενέργεια για να σπάσει το οστό της κνήμης, συνήθως αυτού του είδους οι κακώσεις αποτελούν μέρος πολλαπλών τραυματισμών.

    Κατάγματα αυξητικής πλάκας

    Τα οστά των παιδιών και των ενηλίκων διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καταγμάτων. Παρόλ’αυτά, τα οστά των παιδιών, λόγω της φυσιολογικής τους ανάπτυξης υπόκεινται σε έναν ιδιαίτερο τύπο τραυματισμού που ονομάζεται κάταγμα της αυξητικής πλάκας (συζευκτικού χόνδρου ή επιφυσιακής πλάκας). Οι αυξητικές πλάκες είναι περιοχές χόνδρου που ανευρίσκονται κοντά στα άκρα των οστών και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή αποτελούν το τελευταίο τμήμα οστεοποίησης.

    Κατάγματα επιγονατίδας

    Εξαιτίας του γεγονότος ότι η επιγονατίδα λειτουργεί ως «ασπίδα» για την άρθρωση του γόνατος, μπορεί εύκολα να υποστεί κάταγμα. Για παράδειγμα μια απευθείας πτώση πάνω στο γόνατo είναι συχνή αιτία για κάταγμα επιγονατίδας και τα κατάγματα αυτού του είδους απαιτούν συνήθως χειρουργική αντιμετώπιση.

    Συνήθεις κακώσεις γόνατος

    Το 2010 περίπου 10,4 εκατομμύρια ασθενείς επισκέφτηκαν τον ιατρό στις Ην. Πολιτείες εξαιτίας κάποιου τραυματισμού (κάκωσης) των γονάτων, όπως για παράδειγμα κατάγματα, διαστρέμματα, εξαρθρήματα και συνδεσμικές βλάβες. Οι τραυματισμοί του γόνατος είναι από τους πιο κοινούς λόγους επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό.

    Συνδυασμένες βλάβες (κακώσεις) των συνδέσμων του γόνατος

    Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος, με μεγάλη σημασία για την κίνηση. Οι σύνδεσμοι του γόνατος συνδέουν το μηριαίο οστό με τα οστά του κάτω άκρου. Τα διαστρέμματα των συνδέσμων του γόνατος είναι πολύ συνηθισμένα σε αθλητικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανό να τραυματίσουν τους πλάγιους συνδέσμους τους.

    Κατάγματα άπω άκρου μηριαίου οστού

    Ο όρος κάταγμα αναφέρεται σε ένα οστό που έχει σπάσει. Τα κατάγματα του μηριαίου οστού που εντοπίζονται ακριβώς πιο πάνω από το γόνατο ονομάζονται κατάγματα του άπω μηριαίου οστού. Αυτού του είδους τα κατάγματα συμβαίνουν είτε σε άτομα τα οποία είναι μεγάλα σε ηλικία και τα οστά τους είναι αδύναμα ή σε άτομα τα οποία είναι νεότερα και έχουν υποστεί τραυματισμούς υψηλής ενέργειας, όπως π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Και στις δύο περιπτώσεις το κάταγμα μπορεί να είναι συντριπτικό (πολλών οστικών τεμαχίων) και να επεκτείνεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος.

    Αποφυσίτιδα (Οστεοχονδρίτιδα) του κνημιαίου κυρτώματος – Νόσος του Osgood-Schlatter

    Η αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο των εφήβων. Πρόκειται για φλεγμονή της περιοχής ακριβώς κάτω από το γόνατο, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσφύεται στο οστό της κνήμης. Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια έντονης ανάπτυξης, όταν τα οστά, μύες και τένοντες αναπτύσσονται και αλλάζουν σχέσεις μεταξύ τους. Επειδή οι αθλητικές δραστηριότητες καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτές (τρέξιμο, άλματα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αποφυσίτιδα. Ωστόσο, ακόμη και οι έφηβοι που δεν αθλούνται μπορεί να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

    Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

    Οι τένοντες στο ανθρώπινο σώμα αποτελούνται από ισχυρό ινώδη ιστό και συνδέουν τα οστά με τους μύες. Ο επιγονατιδικός τένοντας μεταφέρει τις δυνάμεις από τον τετρακέφαλο μυ στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης ώστε να μπορεί να εκτείνεται το γόνατο. Οι μερικές ρήξεις στον τένοντα δυσχεραίνουν τη βάδιση και τη συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες. Η πλήρης ρήξη στον επιγονατιδικό τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που συνήθως απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και επακόλουθη φυσικοθεραπεία για να επανακτηθεί η λειτουργία του γόνατος.

    Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

    Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι μια ευρεία έννοια-όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που παρουσιάζεται στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος. Ονομάζεται συχνά «γόνατο του δρομέα ή του άλτη» διότι συναντάται συχνά σε αθλητές, ειδικά σε γυναίκες και νεαρής ηλικίας άτομα, αν και μπορεί να εμφανισθεί εξίσου και σε μη αθλούμενους ασθενείς. Ο πόνος και η δυσκαμψία που προκαλεί κάνουν πολύ δύσκολο το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το σκύψιμο επί του γόνατος ή ακόμα και την εκτέλεση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα αίτια που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου είναι πολλά.

    Ρήξεις τένοντα τετρακεφάλου

    Οι τένοντες είναι ισχυρά τμήματα ινώδους ιστού που συνδέουν τα οστά με τους μυς. Ο τετρακέφαλος τένοντας συνεργάζεται με τους μυς στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού ώστε να εκτείνεται το γόνατο. Οι μικρές ρήξεις στον τένοντα δυσχεραίνουν τη βάδιση και τη συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες. Αντιθέτως, μια μεγάλη ρήξη στον τετρακέφαλο τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και επακόλουθη φυσικοθεραπεία για να επανακτηθεί η λειτουργία του γόνατος.

    Σύνδρομο επώδυνης κνήμης – Επώδυνη κνήμη δρομέα

    H επώδυνη κνήμη του δρομέα αποτελεί μια πάθηση που σχετίζεται με την εντατική άσκηση και άθληση. Αφορά το έσω μέρος του οστού της κνήμης, καθ’όλο το μήκος της. Παρουσιάζεται συνήθως μετά από έντονη δραστηριότητα και ειδικότερα μετά από τρέξιμο. Οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο ιδιαίτερα εάν πρόκειται για έναρξη ειδικού προγράμματος γυμναστικής. Υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα και οδηγίες που ανακουφίζουν από τον πόνο. Η ανάπαυση σε συνδυασμό με την παγοθεραπεία συχνά βοηθούν. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον ασθενή να μην υπερβάλλει εαυτόν με τις ασκήσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες.

    Κατάγματα του εγγύς άκρου της κνήμης

    Ένα κάταγμα ή αλλιώς σπάσιμο αμέσως κάτω από το γόνατο ονομάζεται κάταγμα του εγγύς τμήματος της κνήμης. Το εγγύς τμήμα της κνήμης είναι το μέρος εκείνο του οστού της κνήμης, το οποίο διευρύνεται προς το γόνατο για να σχηματιστεί η άρθρωση του γόνατος. Επιπρόσθετα από το σπασμένο οστό, τα μαλακά μόρια (δέρμα, μύς, νεύρα, αγγεία και σύνδεσμοι) μπορεί να τραυματισθούν κατά τη στιγμή του κατάγματος. Το σπασμένο οστό αλλά και τα μαλακά μόρια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα.