Ποια επέμβαση καλείται Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης/κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος με μια τεχνητή άρθρωση που συνήθως αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό.

Η επέμβαση αυτή αποτελεί το τελικό στάδιο σε μια διαδικασία φθοράς από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα και άλλες πιο σπάνιες αιτιολογίες που οδηγεί στη δυσχέρεια ή ακόμα και στην αδυναμία εκτέλεσης απλών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα ή η άνοδος των σκαλοπατιών. Μπορείτε ακόμη και να αρχίσετε να αισθάνεστε τον πόνο ενώ κάθεστε.

Εάν τα φάρμακα για έλεγχο των συμπτωμάτων και τα βοηθήματα περπατήματος (μπαστούνι) δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, ώστε τα συμπτώματα να οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής σας, μπορείτε να θελήσετε να εξετάσετε τη πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γονάτων(ολική αρθροπλαστική γόνατος).

Εάν σκέφτεστε το ενδεχόμενο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ή έχετε αποφασίσει ήδη με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας να κάνετε την χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτων, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα για αυτήν την πολύτιμη διαδικασία.

Ανατομία Γόνατος

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα. Η κανονική λειτουργία γονάτων απαιτείται για να εκτελέσει κανείς τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Το γόνατο αποτελείται από το χαμηλότερο όριο του μηριαίου οστού (μηρός). Περιστρέφεται στο ανώτερο όριο του οστού της γάμπας (κνήμη), και την επιγονατίδα, που γλιστρά μέσα ένα αυλάκι στο τέλος του μηρού. Ο μηρός και η κνήμη συνδέονται με μεγάλους συνδέσμους (έσω/έξω πλάγιος, πρόσθιος/οπίσθιος χιαστός) που σε συνδυασμό με τους μυς που γεφυρώνουν το γόνατο παρέχουν τη σταθερότητα στην άρθρωση. Οι μακριοί μύες του μηρού και σε μικρότερο ποσοστό ο γαστροκνήμιος στη γάμπα είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και τη δύναμη στο γόνατο.

Οι κοινές επιφάνειες επαφής αυτών των τριών οστών καλύπτεται με τον αρθρικό χόνδρο, μια ομαλή ουσία που μειώνει την τριβή μεταξύ των οστών και διευκολύνουν την κίνηση στην άρθρωση.

Όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες της άρθρωσης του γόνατος καλύπτονται από ένα λεπτό ομαλό ιστό αποκαλούμενο αρθρική μεμβράνη ή θύλακος. Αυτή η μεμβράνη απελευθερώνει ένα ειδικό ρευστό (το αρθρικό υγρό) που λιπαίνει το γόνατο και μειώνει πολύ την τριβή σε ένα υγιές γόνατο.

Κανονικά, όλα αυτά τα συστατικά λειτουργούν σε αρμονία. Αλλά η ασθένεια ή ένας τραυματισμός μπορεί να αναστατώσει αυτήν την αρμονία, με συνέπεια τον πόνο, την αδυναμία μυών, και τη μειωμένη λειτουργία.

Κοινές αιτίες πόνου και απώλειας λειτουργίας των γονάτων

Η πιο κοινή αιτία του χρόνιου πόνου και της ανικανότητας των γονάτων είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές.

 • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους ανθρώπους 50 ετών και άνω και συχνά στα άτομα με ένα οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά του γονάτου μαλακώνει και καταστρέφεται. Τα οστά τρίβονται το ένα με το άλλο, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία η αρθρική μεμβράνη παχύνεται και φλεγμαίνει, παράγοντας πάρα πολύ αρθρικό υγρό που διατείνει (φουσκώνει) την άρθρωση. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει το χόνδρο και να προκαλέσει τελικά την απώλεια του, με αποτέλεσμα τον πόνο, και την ακαμψία.
 • Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν σοβαρό τραυματισμό των γονάτων. Ένα κάταγμα στο γόνατο ή σοβαρή συνδεσμική κάκωση στο γόνατο αλλάζει την εμβιομηχανική προκαλώντας αυξημένες φορτίσεις που με τη πάροδο του χρόνου προκαλούν βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμό της λειτουργίας της άρθρωσης.

Είναι η ολική αρθροπλαστική γονάτων η καλύτερη λύση για σας;

Η τέλεση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σας, την οικογένειά σας, τον οικογενειακό γιατρό σας, και τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας. Ο παθολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για μια λεπτομερή αξιολόγηση.

Έτσι, θα καθορίσει εάν θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από αυτήν την χειρουργική επέμβαση. Οι εναλλακτικές λύσεις της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος που ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να συζητήσει με σας περιλαμβάνουν την αρθροσκόπηση, τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος ή μια οστεοτομία του γόνατος.

Οι λόγοι που μπορείτε να ωφεληθείτε από την ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν συνήθως:

 • Δριμύς πόνος γονάτων που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της ανόδου των σκαλοπατιών, και εγέρσεως ή καθίσματος σε καρέκλα. Το περπάτημα περιορίζεται σε μικρές αποστάσεις πριν ο πόνος σας αναγκάσει να σταματήσετε συνήθως λιγότερο από 500 μέτρα. Ακόμα ο πόνος σας υποχρεώνει να χρησιμοποιείτε μπαστούνι ή περιπατητήρα τύπου πι.
 • Συνεχής δριμύς πόνος γονάτων που επηρεάζει το νυχτερινό ύπνο
 • Χρόνια φλεγμονή των γονάτων και διόγκωση που δεν βελτιώνονται με την ανάπαυση ή τα φάρμακα
 • Παραμόρφωση γονάτων
 • Ακαμψία γονάτων: ανικανότητα να καμφθεί και να ισιωθεί (τεντώσει) το γόνατό σας
 • Αδυναμία να επιτευχθεί ανακούφιση πόνου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης και ιμπουπροφένης, είναι συχνά τα αποτελεσματικότερα στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας. Η αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο του πόνου των γονάτων ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά για τους ασθενείς με προχωρημένη αρθρίτιδα.
 • Ανικανότητα να ανεχτεί τα φάρμακα ή επιπλοκές από τη χρήση τους
 • Αποτυχία να βελτιωθεί ουσιαστικά με άλλες θεραπείες όπως οι εγχύσεις υαλουρονικού, η φυσικοθεραπεία, ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται στη ολική αρθροπλαστική γονάτων είναι ηλικίας 60 έως 80 ετών. Ωστόσο οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί αξιολογούν τον κάθε ασθενή χωριστά. Οι συστάσεις για τη χειρουργική επέμβαση είναι βασισμένες στον πόνο ενός ασθενή και την επακολουθούσα ανικανότητα, όχι στην ηλικία.

Οι ολικές αρθροπλαστικές γονάτων έχουν εκτελεσθεί επιτυχώς σε όλες τις ηλικίες, από το νέο έφηβο με τη νεανική αρθρίτιδα μέχρι στον ηλικιωμένο ασθενή με την εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Η ορθοπαιδική αξιολόγηση

Η ορθοπαιδική αξιολόγηση αποτελείται από διάφορα επιμέρους στοιχεία:

 • Ένα ιατρικό ιστορικό, στο οποίο ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας συγκεντρώνει τις πληροφορίες για τη γενική υγεία σας. Σας ρωτά για την έκταση του πόνου των γονάτων σας και τη δυνατότητά σας να λειτουργήσετε
 • Μια φυσική εξέταση, για να αξιολογήσει την κίνηση των γονάτων, τη σταθερότητα, τη δύναμη, και τη γενική ευθυγράμμιση των ποδιών
 • Ακτινογραφίες για να καθορίσει την έκταση της ζημίας και της παραμόρφωσης στο γόνατό σας
 • Περιστασιακά οι εξετάσεις αίματος, MRI (απεικόνιση μαγνητικής αντήχησης), ή σπινθηρογράφημα οστών μπορούν να απαιτηθούν για να καθορίσουν την κατάσταση των οστών και των μαλακών μορίων του γονάτου σας.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης σας. Στη συνέχεια, θα συζητήσει με εσάς εάν η ολική αρθροπλαστική (συνολική αντικατάσταση) γονάτων θα ήταν η καλύτερη μέθοδος για να ανακουφίσει τον πόνο σας και να βελτιώσει τη λειτουργία σας. Άλλες θεραπευτικές επιλογές συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των εγχύσεων, της φυσικοθεραπείας, ή άλλων τύπων επεμβάσεων -επίσης θα συζητηθούν και θα εξεταστούν.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας επίσης θα εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής γονάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αλλά και στη μετεγχειρητική πορεία.

Ρεαλιστικές προσδοκίες για τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτων (ολική αρθροπλαστική)

Ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για να προχωρήσετε ή όχι στην επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι η κατανόηση τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει η επέμβαση.

Περισσότερο από 90% των ατόμων που υποβάλλονται στην ολική αρθροπλαστική γονάτων δοκιμάζουν μια δραματική μείωση του πόνου γονάτων και μια σημαντική βελτίωση στη δυνατότητα να εκτελεσθούν οι κοινές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής τους. Αλλά η ολική αρθροπλαστική γονάτων δεν θα σας κάνει έναν έξοχο αθλητή ή δεν θα επιτρέψει σε σας να κάνετε περισσότερα από αυτά που κάνατε προτού να αναπτύξετε την αρθρίτιδα.

Επικίνδυνες Δραστηριότητες μετά το χειρουργείο:

Τρέξιμο – αθλήματα με σωματική επαφή – αθλήματα με άλματα – έντονη αεροβική άσκηση

Δραστηριότητες που ξεπερνούν τις συστάσεις μετά το χειρουργείο:

Επίμονο βάδην – σκι – τένις – συστηματική ανύψωση βάρους πάνω από 15 κιλά – συστηματική αεροβική άνοδος κλίμακας (stepping)

Δραστηριότητα μετά το χειρουργείο:

Περίπατοι αναψυχής – κολύμβηση – γκολφ – οδήγηση – βόλτες με ποδήλατο – χορός – συνήθης άνοδος σκάλας

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θα ενθαρρυνθείτε να αποφύγετε μερικούς τύπους δραστηριοτήτων, για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Με κανονική χρήση και δραστηριότητα, κάθε πρόθεση ολικής αρθροπλαστικής αναπτύσσει κάποια φθορά στο πλαστικό μέρος της. Η υπερβολική δραστηριότητα ή το βάρος μπορεί να επιταχύνει αυτήν την κανονική φθορά προκαλώντας χαλάρωση της πρόθεσης και πόνο. Με την κατάλληλη τροποποίηση της δραστηριότητας, οι ολικές αρθροπλαστικές γονάτων μπορούν να διαρκέσουν για πολλά έτη.

Χειρουργική επέμβαση

Ιατρική αξιολόγηση

Πριν το χειρουργείο, ο ορθοπαιδικός χειρουργός  θα εξετάσει την κατάσταση του δέρματος και θα καθορίσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει συνήθως μικροβιολογικές εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, συνεννόηση με την αιμοδοσία για εξασφάλιση αίματος για πιθανή μετάγγιση, έλεγχος των φαρμάκων για πιθανή τροποποίηση ή διακοπή πριν το χειρουργείο (salospir, plavix κ.α.) καθώς και εξετάσεις από άλλες ιατρικές ειδικότητες αν απαιτηθεί από το ιστορικό του ασθενούς.

Μεγάλη σημασία έχει και η εξασφάλιση βοήθειας στο σπίτι καθώς ο ασθενής θα έχει αρχικά μειωμένη ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης. Συστήνεται επιπλέον και η προμήθεια κατάλληλων βοηθημάτων που καθιστούν την αρχική μετακίνηση και διαβίωση πιο ασφαλή.

Ενδεικτικά ορισμένα μέτρα είναι:

 • καθορισμός αρχικού ζωτικού χώρου σε ένα επίπεδο καθώς αρχικά η άνοδος και η κάθοδος κλίμακας/σκάλας θα είναι δυσχερής
 • σταθερά χερούλια/λαβές στη τουαλέτα και το μπάνιο
 • ανυψωτικό τουαλέτας
 • αφαίρεση όλων των χαλαρών ταπήτων, σχοινιών καλωδίων
 • μια ψηλή καρέκλα με σταθερή πλάτη και ένα υποπόδιο/σκαμπό για περιοδική ανύψωση του σκέλους

Η χειρουργική επέμβαση

Μετά την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού ελέγχου και της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο θα οδηγηθείτε στο χειρουργείο όπου ο αναισθησιολόγος μετά από μια σύντομη συζήτηση του ιστορικού σας θα σας χορηγήσει αναισθησία. Οι πιο κοινοί τύποι αναισθησίας είναι η γενική αναισθησία, στην οποία είστε κοιμισμένοι σε όλη τη διαδικασία, και η νωτιαία ή επισκληρίδια αναισθησία, στις οποίες δεν κοιμάστε αλλά τα πόδια σας αναισθητοποιούνται. Η ομάδα αναισθησίας θα καθορίσει ποιος τύπος αναισθησίας θα είναι καλύτερος για σας.

Η ίδια η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα αφαιρέσει το χαλασμένο χόνδρο και οστό και θα τοποθετήσει έπειτα το νέο μέταλλο και πλαστικό τμήμα για να αποκαταστήσει την ευθυγράμμιση και τη λειτουργία του γονάτου σας.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι σχεδίων και υλικών χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο στη συνολική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτων, που σχεδόν όλοι αποτελούνται από τρία μέρη: το μηριαίο (φτιαγμένο συνήθως από μέταλλο), το κνημιαίο (φτιαγμένο από ανθεκτικό πλαστικό που κρατιέται συνήθως πάνω σε έναν μεταλλικό δίσκο), και το επιγονατιδικό, επίσης πλαστικό, (πολλοί χειρουργοί επιλέγουν να αφαιρέσουν το κατεστραμμένο χόνδρο της επιγονατίδας χωρίς τοποθέτηση προσθετικού μέρους).

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θα μεταφερθείτε προς το δωμάτιο αποκατάστασης, όπου θα παραμείνετε για 1 έως 2 ώρες ενώ η αποκατάστασή σας από την αναισθησία ελέγχεται. Αφότου ξυπνήσετε, θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας.

Η παραμονή στην κλινική

Θα μείνετε πιθανότατα στην κλινική για αρκετές ημέρες. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θα αισθανθείτε κάποιο πόνο, αλλά φάρμακα θα σας δοθούν για να καταστήσουν την αποκατάσταση σας όσο το δυνατόν πιο άνετη. Επειδή η διαχείριση πόνου είναι ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασής σας, συζητήστε με το χειρουργό σας εάν ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικός. Κινήσεις στο χειρουργημένο σκέλος αρχίζουν αμέσως μετά το χειρουργείο και τα πρώτα βήματα συνήθως την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή και συμφώνως φυλλαδίου οδηγιών.

Για να αποφύγετε τη συμφόρηση πνευμόνων και πιθανές ατελεκτασίες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να αναπνέετε βαθιά και να βήχετε συχνά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας (αναπνευστικές ασκήσεις).

Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας μπορεί να ορίσει ένα ή περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος και να μειώσει το οίδημα. Τέτοια είναι η ελαστική περίδεση, οι αντιθρομβωτικές κάλτσες και η χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Για να αποκαταστήσει την κίνηση στο γόνατο και το πόδι σας, ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συσκευή, αποκαλούμενη (CPM).

Επιπλοκές

Το ποσοστό επιπλοκών μετά από την ολική αρθροπλαστική γονάτων είναι χαμηλό και πάνω από το 90% των ασθενών είναι πολύ ικανοποιημένοι από την επέμβαση. Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση γίνεται σε άσηπτες συνθήκες και καλύπτεστε περιεγχειρητικά με χορήγηση αντιβιοτικών εντούτοις ένα μικρό ποσοστό ασθενών 1-2% παθαίνει μικροβιακή λοίμωξη. Αυτή είναι μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε μια δύο ή και περισσότερες επεμβάσεις για την καταπολέμηση της λοίμωξης και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο καλό.

Μια άλλη δυνητικά σοβαρή επιπλοκή είναι η θρόμβωση. Παρά τη γρήγορη κινητοποίηση, τη χρήση ελαστικών καλτσών και τη χορήγηση αντιθρομβωτικής αγωγής, θρόμβοι δημιουργούνται αρκετά συχνά. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποκαθίστανται από τον οργανισμό χωρίς να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, εντούτοις σε 1-2% οι θρομβώσεις μπορεί να είναι σοβαρές με επέκταση και πιθανή αποκόλληση θρόμβων που μετακινούνται στους πνεύμονες ή και κεντρικότερα δημιουργώντας δυνητικά πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή.

Ακόμα υπάρχει στρες του οργανισμού από την επέμβαση. Μπορεί να φέρει στο προσκήνιο υπάρχοντα προβλήματα που δεν εκδηλώνονταν σε κατάσταση χαμηλής λειτουργικότητας που τυπικά περιγράφει τους ασθενείς στη προεγχειρητική περίοδο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι κίνδυνοι της αναισθησίας καθώς και ένα 4% περίπου που ενώ η εγχείρηση τελειώνει ικανοποιητικά και ο ασθενής ακολουθεί πιστά το επίπονο πρόγραμμα ασκήσεων τελικά καταλήγει με ένα επώδυνο και δύσκαμπτο γόνατο.

Παρά τα όσα δυσάρεστα αναφέρω παραπάνω, η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει σταθερά πάνω από 90% και κάποιες φορές πάνω από 95% ευχαριστημένους ασθενείς αποτελώντας μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις της σύγχρονής ορθοπαιδικής, προσφέροντας ανακούφιση και λειτουργικότητα στα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η καταστροφή της άρθρωσης του γόνατος.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας λεπτομερώς με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.