Τι είναι η επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έγινε δημοφιλής την περίοδο 1970 και 1980 σαν μέθοδος θεραπείας του τελικού σταδίου εκφυλισμού της άρθρωσης του γόνατος. Έκτοτε έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Συνολικά σχεδόν 60.000 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ετησίως.

Κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίσταται το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με προθέσεις (εμφυτεύματα). Πολύ συχνά κρίνεται απαραίτητο να αντικατασταθεί και η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προθέσεις γόνατος, διαθέσιμες. Η πλειονότητά τους αποτελείται από μεταλλικά μέρη που σταθεροποιούνται στο κάτω τμήμα του μηριαίου οστού και στο άνω τμήμα του κνημιαίου οστού, αντικαθιστώντας τις εκφυλισμένες επιφάνειες του αρθρικού χόνδρου, αναδημιουργώντας έτσι τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Ανάμεσα στις δύο προθέσεις τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο), το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κινητό.

Οι περισσότερες προθέσεις γόνατος έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται με ‘ορθοπεδικό τσιμέντο’, το οποίο δρα σαν σύνδεσμος μεταξύ της τεχνητής πρόθεσης και του οστού του ασθενούς. Υπάρχουν και προθέσεις που τοποθετούνται απευθείας πάνω στο οστό του ασθενούς χωρίς να παρεμβάλλεται τσιμέντο. Τέτοιες προθέσεις προάγουν την ανάπτυξη του οστού έτσι ώστε αυτό να εισχωρήσει στην πρόθεση, παρέχοντας έτσι μακροχρόνια σταθερότητα.

Η φθορά των υλικών της ολικής αρθροπλαστικής εντοπίζεται κυρίως στο πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και είναι ανάλογη με τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς. Ωστόσο η τεχνολογική ανάπτυξη έχει πλέον παράγει επιφάνειες στήριξης (bearing surfaces) οι οποίες ανταποκρίνονται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας και αναμένεται να αντέξουν πολύ περισσότερο.

Με γνώμονα τα ανωτέρω, ασθενείς που είναι νέοι και δραστήριοι μπορούν να ωφεληθούν από νέες τεχνολογίες καθώς το ρίσκο της αστοχίας του εμφυτεύματος μειώνεται σημαντικά.

 

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Επέμβαση

Ποια είναι τα οφέλη της επέμβασης Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος έχει τα εξής οφέλη:

 • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
 • Ύπνος χωρίς πόνο
 • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε ποιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
 • Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Επέμβαση

Οι ασθενείς χρειάζεται συνήθως να υποβληθούν σε προεγχειρητικό έλεγχο μερικές εβδομάδες πριν την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, με σκοπό να λάβουν χώρα οι απαιτούμενες εξετάσεις και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει συνήθως παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 2 με 3 ημέρες. Η εισαγωγή συνήθως πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης. Ο θεράπων ιατρός και ο αναισθησιολόγος θα εξετάσουν τον ασθενή πριν το χειρουργείο και το πάσχον γόνατο θα σημειωθεί.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται με ραχιαία αναισθησία (όπου ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά συνήθως υπό την επήρεια ηρεμιστικού- σε μερική καταστολή), ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που χρησιμοποιείται γενική αναισθησία (ολική νάρκωση).

Το πάσχον κάτω τμήμα του μηρού διαμορφώνεται έτσι ώστε η μεταλλική μηριαία πρόθεση να προσαρμοστεί σωστά. Το άνω τμήμα της κνήμης αφαιρείται και αντικαθίσταται από μία μεταλλική κνημιαία πρόθεση. Ανάμεσα στα δυο προθέματα εισάγεται ένα ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Αν κριθεί απαραίτητο γίνεται αντικατάσταση και του οπίσθιου τμήματος της επιγονατίδας.

Στο τέλος της επέμβασης ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί παροχέτευση στην άρθρωση του γόνατος, για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος αίματος. Στην πληγή τοποθετείται επίθεμα και το ακολουθεί επίδεση του γόνατος. Ειδικές αντλίες ποδιού, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιπηκτικές ενέσεις, χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στα πόδια.

Μετεγχειρητική Ανάρρωση από την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σύνηθες σύμπτωμα μετά από μία αρθροπλαστική γόνατος. Μπορεί να μετριαστεί με πολλούς τρόπους, από αντλίες πόνου (Patient Controlled Analgesia), χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και συνήθως μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας της 2ης -3ης ημέρας. Ο πόνος της αρθρίτιδας κατά κανόνα εξαφανίζεται μέσα σε μια με δυο ημέρες μετά την αρθροπλαστική.

Ενίοτε η ουροδόχος κύστη δυσλειτουργεί μετά την επισκληρίδιο αναισθησία και σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να εισαχθεί καθετήρας κύστεως για μια με δύο ημέρες. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα οι ασθενείς κατά κανόνα επανέρχονται στη φυσιολογική λειτουργία της κύστεως.

Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος καθώς σε ακτινολογικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός ότι τα επίπεδα αίματος δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή και αφετέρου ότι η πρόθεση γόνατος βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση.

 

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - ΕπέμβασηΟλική Αρθροπλαστική Γόνατος - Επέμβαση

Αποκατάσταση μετά την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Οι φυσικοθεραπευτές καλούνται να βοηθήσουν τον ασθενή να κινητοποιηθεί μετά την επέμβαση και να επιβλέπουν το πρόγραμμα άσκησης που θα του δοθεί. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν το πρόγραμμα άσκησης και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις για τη νέα τους άρθρωση.

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας 6 με 12 εβδομάδων, ωστόσο σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.

Εντός τριών μηνών οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων όπως golf, bowling, ποδηλασία και κολύμπι.

Επιπλοκές: Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Επέμβαση

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος δεν εμφανίζουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα το 95-98% αυτών είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική κι χαρακτηριστικά αναφέρουν πως τους δόθηκε πίσω η ζωή τους. Παρόλα αυτά καμία επέμβαση δεν δύναται να εγγυηθεί 100% επιτυχία.

Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν σαν αποτέλεσμα της αναισθησίας, ή σαν επακόλουθο της υποβολής του ασθενούς σε ένα μεγάλο χειρουργείο.

Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Λόγω της ανατομίας του γόνατος, η μεγαλύτερη φόρτιση ασκείται το έσω διαμέρισμα του γόνατος. Σαν επακόλουθο ο αρθρικός χόνδρος της αντίστοιχης πλευράς καθώς κι ο έσω μηνίσκος τείνουν να φθείρονται ταχύτερα σε σχέση με αυτούς του έξω διαμερίσματος. Κατά συνέπεια το γόνατο εμφανίζει κλίση με αποτέλεσμα το φορτίο που ασκείται στο έσω διαμέρισμα να αυξάνεται σημαντικά.

Με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό ότι η πλειονότητα των ασθενών θα εμφανίσουν αρθρίτιδα και στα υπόλοιπα διαμερίσματα, στο έξω και στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Παρόλα αυτά σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα μόνο του έσω διαμερίσματος του γόνατος, τα συμπτώματα των οποίων δεν ελέγχονται με μη επεμβατικές θεραπείες, μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση του προσβεβλημένου μόνο τμήματος της άρθρωσης, η λεγόμενη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.

Σε ορισμένα περιστατικά η αρθρίτιδα περιορίζεται είτε μόνο στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση είτε στο έξω διαμέρισμα του γόνατος. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να έχει εφαρμογή και σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πραγματοποιείται πολύ πιο σπάνια σε σχέση με την αντικατάσταση του έσω διαμερίσματος. Τα δε αποτελέσματα εδώ είναι λιγότερο προβλέψιμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούνται περίπου 2000 μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές ετησίως.

Αντενδείξεις μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος:

 • Ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα
 • Παχύσαρκοι ασθενείς
 • Ασθενείς με μη λειτουργικούς χιαστούς συνδέσμους
 • Ασθενείς που εμφανίζουν αρθρίτιδα σε περισσότερα του ενός διαμερίσματα
 • Ασθενείς με έντονη δυσκαμψία ή κύρτωση του γόνατος

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος έναντι της ολικής είναι:

 • Μικρότερη τομή και μικρότερος χρόνος αποκατάστασης
 • Χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών
 • Οι κινήσεις του γόνατος είναι πιο “φυσιολογικές”
 • Πιθανότατα εξασφαλίζεται μεγαλύτερο εύρος κίνησης