Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις φθαρμένες και κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος. Αντικαθιστώντας αυτές τις επιφάνειες με ένα εμφύτευμα ή «πρόθεση» ο ασθενής ανακουφίζεται από το αίσθημα του πόνου. Αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσης του και επιστρέφει, κατ’αυτόν τον τρόπο, στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η παραδοσιακή και πιο ευρέως διαδεδομένη προσπέλαση βασίζεται σε μια μεγάλη κάθετη τομή του δέρματος στο κέντρο του γόνατος. Αντιθέτως, στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)  χρησιμοποιείται μια μικρότερη τομή στο δέρμα και μια λιγότερο επεμβατική τεχνική. Στόχος είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Ο θεράπων ιατρός οφείλει να εκθέσει και να εξηγήσει επαρκώς όλες τις δυνατές χειρουργικές επιλογές

 

ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός προβαίνει σε μια προεγχειρητική ενδελεχή αξιολόγηση για να εξετάσει τους διάφορους παράγοντες που θα κρίνουν εάν η επέμβαση ενδείκνυται για τον ασθενή.

Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου είναι νεότεροι και λεπτοί ασθενείς χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας, πρόθυμοι να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία αποκατάστασης. Αντιθέτως, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντενδείκνυται για υπέρβαρους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο.

 

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας: 6936182726

 

Επιπλέον, στους μυώδεις ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική παραμόρφωση του γόνατος, ή άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αυξάνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών.

Η πιο κοινή αιτία του χρόνιου πόνου και της ανικανότητας των γονάτων είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές.

  • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους ανθρώπους 50 ετών και άνω και συχνά στα άτομα με ένα οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά του γονάτου μαλακώνει και καταστρέφεται. Τα οστά τρίβονται το ένα με το άλλο, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία η αρθρική μεμβράνη παχύνεται και φλεγμαίνει, παράγοντας πάρα πολύ αρθρικό υγρό που διατείνει (φουσκώνει) την άρθρωση. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει το χόνδρο και να προκαλέσει τελικά την απώλεια του, με αποτέλεσμα τον πόνο, και την ακαμψία.
  • Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν σοβαρό τραυματισμό των γονάτων. Ένα κάταγμα στο γόνατο ή σοβαρή συνδεσμική κάκωση στο γόνατο αλλάζει την εμβιομηχανική προκαλώντας αυξημένες φορτίσεις που με τη πάροδο του χρόνου προκαλούν βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, οδηγώντας σε πόνο και περιορισμό της λειτουργίας της άρθρωσης.

 

ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

 

Η διαδικασία στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, παρ’όλο που η χειρουργική επέμβαση βασίζεται στις ίδιες αρχές με την κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος, η τομή και οι αποκολλήσεις των μαλακών ιστών είναι μικρότερες. Τα τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις) που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά της κλασικής Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος. Ωστόσο, τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του μηρού και της κνήμης είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, η επέμβαση χρησιμοποιεί μια μικρότερη τομή περί τα 10 εκατοστά. Η μικρότερη τομή οδηγεί με λιγότερες αποκολλήσεις και τραυματισμούς των μαλακών ιστών του ασθενούς.

Πέραν της μικρής τομής, η τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποκάλυψη της άρθρωσης είναι λιγότερο επεμβατική. Γενικότερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται «σέβονται» τον τετρακέφαλο (quadriceps sparing). Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν τον τραυματισμό του τένοντα του τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυών της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού. Στην Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες προσπελάσεις ή τεχνικές.

 

ολική αρθροπλαστική γόνατος (M.I.S.)

 

Οι μικρές τομές που γίνονται στον έσω πλατύ μυ (“midvastus” και “subvastus” approaches), αποκαλύπτουν την άρθρωση με έναν λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Όλες οι προαναφερθείσες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται στην μη επεμβατική τεχνική αποσκοπούν στον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό και αποδιοργάνωση του γόνατος. Έτσι οδηγεί σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μείωση του χρόνου ανάρρωσης και αποκατάστασης για τον ασθενή.

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από την επέμβαση είναι παρόμοια σε διάρκεια με την κλασική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος και κυμαίνεται από μία έως τέσσερις ημέρες. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός και ο φυσιοθεραπευτής βοηθούν τον ασθενή με συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων. Σκοπός είναι να ανακτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα την δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσής του.

 

Πλεονεκτήματα – Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.)

Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος έχει τα εξής οφέλη:

  • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
  • Ύπνος χωρίς πόνο
  • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε ποιο φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
  • Πολλά έτη αξιόπιστης λειτουργικότητας

 

Συμπεράσματα – Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.) – Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική αρθροπλαστική Γόνατος (M.I.S.) αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη νέα τεχνική. Απαιτεί όμως περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα μακροχρόνια αποτελέσματα λειτουργικότητας.

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου περιλαμβάνουν μικρότερες αποκολλήσεις και λιγότερους διεγχειρητικούς τραυματισμούς των μαλακών ιστών. Η αποκατάσταση έτσι είναι ταχύτερη και πιο ανώδυνη. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου δεν διαφέρουν από εκείνα της κλασικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος είναι πολύ σημαντική, καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του ασθενή. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.