Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών
Τι είναι το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών;
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών (που ονομάζεται επίσης κήλη αθλητή) είναι ένας τραυματισμός (συνήθως ρήξη) στους μύες ή/και τους τένοντες στην κάτω κοιλιακή χώρα ή τη βουβωνική χώρα που προκαλεί χρόνιο πόνο. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών μπορεί επίσης να εμφανίσουν ερεθισμό των νεύρων από τον τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στον πόνο και την ευαισθησία της πληγείσας περιοχής. Η ονομασία «αθλητική κήλη» είναι παραπλανητική επειδή δεν υπάρχει πραγματική κήλη.
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που κάνουν αθλήματα που απαιτούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή έντονες στρεπτικές κινήσεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος κάποιο άθλημα για να πάθει σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών.
Ποια αθλήματα το προκαλούν;
Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες, έντονες κινήσεις, ιδίως στροφή της λεκάνης, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή ρήξη στους μαλακούς ιστούς της κάτω κοιλιακής χώρας ή της βουβωνικής χώρας. Τα αθλήματα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών περιλαμβάνουν:
- Χόκεϊ επί πάγου.
- Ποδόσφαιρο.
- Πάλη.
- Ράγκμπι.
- Σκι.
- Τένις.
- Εμπόδια.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών περιλαμβάνουν:
- Έντονο πόνο κατά τη στιγμή του τραυματισμού
- Δυσκολία εντοπισμού της ακριβούς περιοχής από την οποία προέρχεται ο πόνος
- Πόνος, ειδικά όταν στρίβετε, κλωτσάτε, επιταχύνετε ή κάθεστε
- Πόνος στη βουβωνική χώρα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε
Ο πόνος βελτιώνεται με την ανάπαυση, αλλά επανέρχεται όταν συνεχίσετε τις αθλητικές δραστηριότητες
Διάγνωση αθλητικής κήλης
Για να εντοπίσει μια αθλητική κήλη, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλές διαγνωστικές τεχνικές, αλλά θα ξεκινήσει ερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο συνέβη ο τραυματισμός. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Ο προσδιορισμός του τραυματισμού είναι σημαντικός, διότι συγκεκριμένες κινήσεις, όπως αυτές που αφορούν τη λεκάνη, είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό μιας πραγματικής κήλης, η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από αθλητική δραστηριότητα.
Εάν δεν είναι σαφής η διάγνωση ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική απεικόνισης για τον εντοπισμό ρήξεων σε μαλακούς ιστούς όπως ο τένοντας, ο σύνδεσμος και ο μυς. Η απεικονιστική διάγνωση είναι επίσης σημαντική, επειδή οι τραυματισμοί στην κάτω κοιλιακή χώρα και τη βουβωνική χώρα τείνουν να παρουσιάζουν πόνο σε πολλαπλές θέσεις.
Αντιμετώπιση συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών
Η θεραπεία για το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών θα καθοριστεί από το γιατρό με βάση πολλαπλούς παράγοντες όπως η ηλικία σας, η υγεία σας, η σοβαρότητα και το είδος των ρήξεων και το επιθυμητό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας στο οποίο θα επιστρέψετε.
Μη χειρουργική θεραπεία της αθλητικής κήλης
Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πάγο και φυσικοθεραπεία.
Χειρουργική θεραπεία της αθλητικής κήλης
Οι ασθενείς με σοβαρές ρήξεις μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξεων στους τένοντες.
Όπως και οι χειρουργικές επιλογές για τις πραγματικές κήλες, η αποκατάσταση της αθλητικής κήλης μπορεί να γίνει ως παραδοσιακή, ανοικτή χειρουργική επέμβαση με μία μεγάλη τομή ή ως ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση. Στην λαπαροοσκόπηση, ο χειρουργός πραγματοποιεί πολλαπλές μικρές τομές και χρησιμοποιεί μια σωληνοειδή κάμερα, που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, για να δει το εσωτερικό της κοιλιάς και να αποκαταστήσει το πρόβλημα.
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών προκαλεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την έγκαιρη διάγνωση της υποκείμενης πάθησης. Εάν εμφανίζετε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία κίνησης, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συνδρόμου και στην εφαρμογή εξατομικευμένων μεθόδων αντιμετώπισης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.
2. Ποια αθλήματα το προκαλούν;
Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες, έντονες κινήσεις, ιδίως στροφή της λεκάνης, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή ρήξη στους μαλακούς ιστούς της κάτω κοιλιακής χώρας ή της βουβωνικής χώρας.
3. Ποια συμπτώματα εμφανίζει;
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει είναι έντονος πόνος και αίσθημα βάρους στην περιοχή της βουβωνικής χώρας ή στην περιοχή των κοιλιακών μυών.
4. Πώς διαγιγνώσκεται;
Κατά τη διάρκεια της διάγνωσης θα γίνει κλινική εξέταση και μπορεί στη συνέχεια να ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις.
5. Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με συντηρητικές μεθόδους, είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είτε με λαπαροσκοπικό χειρουργείο.