νυχτερινός πόνος στον ώμο

Νυχτερινός πόνος στον ώμο

Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς που φέρουν ευαισθησία στον ώμο. Το νυχτερινό σύμπτωμα του πόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του ασθενή, αλλά και την γενικότερη ευεξία του. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος, απαντά στο νέο του άρθρο για τις αιτίες εμφάνισης του νυχτερινού πόνου στον ώμο και την αντιμετώπιση του.

 

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στον νυχτερινό πόνο στον ώμο;

 

Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Ρήξη τένοντα του ώμου: Είναι η ρήξη κάποιων τενόντων που βρίσκονται στο στροφικό πέταλο, οι οποίοι συμβάλλουν στην κίνηση του ώμου (ρήξη τένοντα υπερακάνθιου)

 

  • Αρθρίτιδα ώμου: Εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία εντοπίζεται φλεγμονή στην άρθρωση του ώμου και προκαλείται κυρίως λόγω ηλικίας

 

  • Παγωμένος ώμος : Εντοπίζεται φλεγμονή ή ρίκνωση του αρθρικού θύλακα του ώμου, προκαλώντας έντονη δυσκαμψία και πόνο

 

  • Σύνδρομο πρόσκρουσης: Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στην άρθρωση του ώμου λόγω ερεθισμού των τενόντων που βρίσκονται στο στροφικό πέταλο. Η ένταση του πόνου γίνεται μεγαλύτερη όταν το άτομο ξαπλώνει

 

  • Τενοντίτιδα ώμου: Χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή των τενόντων του ώμου, προκαλώντας πόνο, ο οποίος επιτείνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου

 

Ποια άλλα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν;

Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο μπορεί να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με:

  • Πρήξιμο
  • Ερυθρότητα
  • Αίσθημα καύσου/ θερμότητα περιμετρικά του ώμου
  • Σφίξιμο στο στήθος

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της υποκείμενης πάθησης;

 

Για τη διάγνωση της υποκείμενης πάθησης είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό.  Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος, αφού λάβει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα προβεί στην αξιολόγηση του εύρους κίνησης του ώμου, προκείμενου να λάβει πληροφορίες για την υποκείμενη πάθηση. Παράλληλα, για την ακριβή διάγνωση της πάθησης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική ή μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να διαγνωστεί, η οποιαδήποτε αλλοίωση.

 

 

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο νυχτερινός πόνος στον ώμο;

Η αντιμετώπιση του νυχτερινού πόνου στον ώμο εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση, καθώς και τη σοβαρότητα της βλάβης. Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο και η υποκείμενη πάθηση μπορούν να αντιμετωπιστούν, τόσο με την εφαρμογή συντηρητικών θεραπειών, όσο και χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις εξής συντηρητικές θεραπείες:

  • Πλήρης ακινητοποίηση του ώμου και ξεκούραση
  • Παγοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία και εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης
  • Χορήγηση αντιφλεγμωδών φαρμάκων
  • Βιολογικές θεραπείες με πλάσμα

 

Εάν ο νυχτερινός πόνος στην περιοχή του ώμου προκαλείται λόγω ρήξης τενόντων ή οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδώσουν, τότε, εκτελείται χειρουργική επέμβαση:

 

Αρθροσκόπηση ώμου: Με την αρθροσκόπηση ώμου μπορούν να αφαιρεθούν οι ιστοί που έχουν καταστραφεί και να επιδιορθωθούν οι τένοντες προκειμένου να επανέλθει ο ώμος σε  πλήρη λειτουργικότητα

 

Αρθροπλαστική ώμου: Στην περίπτωση που εντοπίζεται ολική καταστροφή της άρθρωσης του ώμου, τότε εφαρμόζεται η αρθροπλαστική ώμου για την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών.

Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την έγκαιρη διάγνωση της υποκείμενης πάθησης. Εάν εμφανίζετε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία κίνησης της άρθρωσης του ώμου, επικοινωνήστε με το Δρ. Μπεσίρης Γεώργιος. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπεσίρης Γεώργιος είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του νυχτερινού πόνου στον ώμο και στην εφαρμογή εξατομικευμένων μεθόδων αντιμετώπισης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και την εξειδικευμένη ομάδα της Orthopedia για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση.








Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο προκαλείται από διάφορες παθήσεις. Η ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.





Ο νυχτερινός πόνος μπορεί να συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, πρήξιμο, ερυθρότητα.





Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ένα Ορθοπεδικό Χειρουργό για τη διεξαγωγή της κλινικής εξέτασης (π.χ. δοκιμασίες κατά την ανύψωση του χεριού), ενώ είναι απαραίτητη η εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.





Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός θα υποδείξει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας, είτε είναι συντηρητική ή χειρουργική.