Πτώση μεταταρσίων
Τι είναι η πτώση μεταταρσίων;
Η πτώση μεταταρσίων ή αλλιώς μεταταρσαλγία είναι μια συνηθισμένη πάθηση στην οποία παρατηρείται πόνος και φλεγμονή στο μπροστινό μέρος του ποδιού, κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων οστών, δηλαδή στη μπάλα του ποδιού.
Με απλά λόγια, εστιάζεται κάτω από τα πέντε οστά στις βάσεις των ποδιών. Δηλαδή, στην περίπτωση όπου το οστό ακουμπάει με μεγαλύτερη δύναμη στο έδαφος καθώς μετατοπίζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος πόνος. Αναπτύσσεται συνήθως σε άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το τρέξιμο ή τα άλματα αλλά και σε άτομα με παραμορφώσεις στα πόδια. Αν και τα 2 φύλα είναι εξίσου επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της χρήσης τακουνιών.
Η πτώση μεταταρσίων είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Γ. Μπεσίρη.
Που οφείλεται η πτώση μεταταρσίων;
Αν και οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, και μόνος ένας από αυτούς αρκεί προκειμένου να εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της πτώσης μεταταρσίων είναι οι ακόλουθοι:
- Έντονη προπόνηση ή δραστηριότητα: Για παράδειγμα οι δρομείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, κυρίως επειδή το μπροστινό μέρος του ποδιού απορροφά σημαντική δύναμη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Κάτι που επιδεινώνεται σε συνδυασμό με ένα ποιοτικά κακό παπούτσι.
- Σχήμα ποδιού: Το υψηλό τόξο ασκεί επιπλέον πίεση στα μετατάρσια.
- Παραμόρφωση του ποδιού: Κάτι που προκαλείται από τα ακατάλληλα παπούτσια (μικρά ή πολύ στενά ή με τακούνια).
- Κοντός Αχίλλειος τένοντας: Είτε εκ γενετής είτε έπειτα από τραυματισμό, ο κοντός αχχίλειος τένοντας ασκεί τέτοια πίεση στο πέλμα, η οποία δημιουργεί εύκολα συνθήκες μεταταρσαλγίας.
- Κάταγμα στο μετατάρσιο: Προκαλείται κυρίως από την ορθοστασία.
- Παχυσαρκία: Σχεδόν όλο το βάρος μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού κατά τη βάδιση. Τα επιπλέον κιλά αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες πτώσης των μεταταρσίων.
- Ηλικία: με την πάροδο των ετών το υποδόριο λίπος ατροφεί και τα μετατάρσια είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη βάδιση και κατά συνέπεια στους κραδασμούς.
- Νευρίωμα του Μόρτον ή Νεύρωμα Μorton: Η πάθηση επιφέρει υπερτροφία του νεύρου που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο δάκτυλα. Προκαλεί έντονο πόνο και μούδιασμα κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πτώση του μεταταρσίου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πτώσης μεταταρσίων;
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο μπροστινό μέρος του πέλματος, πίσω από τα δάκτυλα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να παρατηρηθούν και συμπτώματα όπως καύσος και μούδιασμα στην ευρύτερη περιοχή του πέλματος. Ο πόνος μπορεί να παρατηρηθεί τις πρωινές ώρες ή και να ενταθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αίσθηση μάλιστα που έχουν πολλοί ασθενείς, είναι αυτή μιας μικρής πέτρας κάτω από τα δάκτυλα, που προκαλεί πόνο. Τέλος, δεν αποκλείεται να αισθανθεί ο ασθενής μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα.
Πως γίνεται η διάγνωση της πτώση μεταταρσίων;
Απαραίτητο βήμα για τη διάγνωση της πτώσης μεταταρσίων είναι η καταγραφή ιστορικού του ασθενούς και ειδικά οι αθλητικές του δραστηριότητες, εάν υπάρχουν. Η ακτινογραφία του άκρου ποδός αποτελεί επίσης σημαντικό σύμμαχο στη διάγνωση. Ενδέχεται να διενεργηθεί και αιματολογικός έλεγχος προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Τη διάγνωση ίσως συμπληρώσουν η μαγνητική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα οστών και το πελματογράφημα.
Ποια η θεραπεία για την πτώση μεταταρσίων;
Στην οξεία φάση του προβλήματος ο Ορθοπεδικός προτείνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, αναλγητικά χάπια καθώς και τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία βοηθούν στον καταμερισμό των φορτίων που ασκούνται στο βάδισμα.
Αν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο και σύντομο. Διενεργείται με μικρή τομή, με στόχο να ανασηκωθούν οι κεφαλές των μεταταρσίων από τη λανθασμένη θέση τους (πτωτική).
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με τη χρήση ενός ορθοπεδικού υποδήματος και ο χρόνος αποθεραπείας είναι περίπου 15 με 20 ημέρες.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικεύμενο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Γ. Μπεσίρη και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα της πτώσης μεταταρσίων. Στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και βάσει της πολυετούς του εμπειρίας μπορεί να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.
Πως εκδηλώνεται η πτώση μεταταρσίων;
Το κυριότερο σύμπτωμα της πτώσης μεταταρσίων είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια της βάδισης. Παρατηρούνται όμως και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων οστών.
Θεραπεύεται η πτώση των μεταταρσίων;
Ναι, η θεραπεία της μεταταρσαλγίας είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, εφόσον αποτύχει η πρώτη. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι άμεσος.
Πως γίνεται η διάγνωση της πτώσης μεταταρσίων;
Με ακτινογραφία και πελματογράφημα, ενώ αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να διενεργηθεί αιματολογικός έλεγχος, μαγνητική και σπινθηρογράφημα.