ponos_sta_pleura

Πόνος στα πλευρά

Πόνος στα πλευρά: Σε τι συνίσταται;

Ο πόνος στα πλευρά είναι μια αρκετά οδυνηρή κατάσταση, η οποία δύναται να ταλαιπωρήσει αρκετούς ανθρώπους. Πλήττονται εξίσου τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή πλευρά του θώρακα, όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Γ. Μπεσίρης. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ο πόνος των πλευρών ενδέχεται να σηματοδοτεί προειδοποίηση του οργανισμού για υφιστάμενη πάθηση. Ανά περίπτωση ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, να εμφανιστεί αιφνιδίως ή μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες.

Σημειώνεται ότι τα πλευρά είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Έτσι λοιπόν, είναι ευαίσθητα σε μώλωπες και κατάγματα, καθώς και σε μια σειρά από συνθήκες που προκαλούν πόνο.

Από τι προκαλείται ο πόνος στα πλευρά;

Διάφορες αιτίες ενδέχεται να προκαλούν πόνο στα πλευρά. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή επακόλουθο κάποιας πάθησης. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων αιτιών πόνου στα πλευρά συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

 • Κατάγματα πλευρών, τα οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάκωσης του ημιθωρακίου (τροχαίο ατύχημα, πτώση και κάκωση πλευρών, άμεση πλήξη πλευρών)
 • Κακώσεις του θωρακικού τοιχώματος, όπως για παράδειγμα μυϊκές θλάσεις μεσοπλεύριων μυών (χωρίς παρουσία κατάγματος πλευρών)
 • Μυϊκό σπασμό
 • Παθήσεις όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση που εντείνει τον πόνο οποιουδήποτε τραυματισμού
 • Αυτόματος πνευμοθώρακας
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου των πνευμόνων, όπως για παράδειγμα πλευρίτιδες, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού
 • Σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων.

Ο πόνος στα πλευρά μπορεί όμως να έχει και ασκησιογενή αίτια. Η έντονη άσκηση ή τα αθλήματα που έχουν διάρκεια πολλές φορές προκαλούν πόνο στα πλευρά, ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως σαν κράμπα στα πλευρά και λιγότερες φορές σαν «τσίμπημα» στους μεσοπλεύριους μύες.

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τον πόνο στα πλευρά;

Αναλόγως από την υποκείμενη αιτία που τον προκαλεί, ο πόνος στα πλευρά μπορεί να χαρακτηριστεί ως έντονος, οξύς ή και ήπιος. Πολλές φορές όμως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που επιδεινώνουν την κατάσταση και τον ήδη υπάρχοντα πόνο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

 • Βήχας
 • Πρήξιμο στην περιοχή
 • Ερυθρότητα
 • Ευαισθησία στην περιοχή που παρουσιάζεται ο πόνος
 • Δύσπνοια.

Πόνος στα πλευρά: Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Ορθοπεδικό;

Αμέσως μόλις διαπιστώσει ο ασθενής ότι ο πόνος δεν υποχωρεί είναι σημαντικό να επικοινωνήσει με τον Ιατρό του. Μόνο ο Ορθοπεδικός είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία και ως εκ τούτου να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Πρώτο μέλημα του Ορθοπεδικού είναι να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα τα συμπτώματά του. Ακολουθεί η κλινική εξέταση. Εφόσον όμως το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να συστήσει και απεικονιστικό έλεγχο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διάγνωση. Ο απεικονιστικός έλεγχος δύναται να περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πόνος στα πλευρά: Πως αντιμετωπίζεται;

Εφόσον ολοκληρωθεί ο προαναφερόμενος διαγνωστικός έλεγχος, ο Ορθοπεδικός είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστεί ο πόνος στα πλευρά.

Αν λοιπόν διαπιστωθεί ότι ο πόνος είναι αποτέλεσμα κατάγματος, τότε θα ζητηθεί από τον ασθενή να ξεκουραστεί. Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνεται η επούλωση της πληγείσας περιοχής, μάλιστα δεν αποκλείεται προταθεί και η χρήση νάρθηκα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Ασφαλώς δεν αποκλείεται και η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.

Αν ο διαγνωστικός έλεγχος υποδείξει κάποια φλεγμονή ως αιτία του πόνου, τότε χορηγείται αντιφλεγμονώδης αγωγή, για να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα στην περιοχή. Αντίθετα, στην περίπτωση της λοίμωξης χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.

Είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και αυτό εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον Ορθοπεδικό.

 

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικεύμενο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Γ. Μπεσίρη και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας ώστε να εξακριβωθεί με σαφήνεια η αιτία του πόνου στα πλευρά. Η μεγάλη εξειδίκευσή του σε ορθοπεδικές παθήσεις και στην αντιμετώπισή τους, εγγυάται την σωστή διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Ναι. Μόνο αφού εξετασθεί ο ασθενής, ο Ορθοπεδικός μπορεί να προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας άμεσα για άμεσα αποτελέσματα.

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο το οποίο προκάλεσε τον πόνο στα πλευρά. Ανά περίπτωση προτείνονται αναλγητικά φάρμακα, αντιβίωση, ξεκούραση, νάρθηκας και πιο σπάνια χειρουργική επέμβαση.

Εκτός από τον πόνο, ενίοτε παρατηρούνται βήχας, πρήξιμο, ερυθρότητα και ευαισθησία στην ευρύτερη περιοχή.