κήλη στη μέση και περπάτημα

Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και μερικές φορές ακόμη και μια αίσθηση «κλειδώματος» στο προσβεβλημένο γόνατο. Είτε ένας τραυματισμός μηνίσκου οφείλεται σε μεμονωμένο περιστατικό είτε σε εκφύλιση του χόνδρου του γόνατος με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να κινείται στη καθημερινή του ζωή και να είναι δραστήριο. Μια κοινή ερώτηση σχετικά με αυτόν τον τραυματισμό είναι: «Μπορεί ο ασθενής να συνεχίσει το περπάτημα με σκισμένο μηνίσκο;» Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και άλλους μεμονωμένους παράγοντες, αλλά υπάρχει πιθανότητα μια ρήξη μηνίσκου να προκαλέσει πόνο κατά το περπάτημα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις πιθανές επιπτώσεις ενός σχισμένου μηνίσκου και θα αναφέρουμε λεπτομερώς τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα.

Τα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση. Σε περίπτωση μικρού μεγέθους εκφυλισμού μπορεί να προκύψει μόνο μία ήπια ενόχληση και πρήξιμο, ενώ πιο σοβαροί τραυματισμοί μηνίσκου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί άνετα την καθημερινή του ρουτίνα, το επάγγελμα ή/και τα χόμπι του. Γενικά, οι ασθενείς αναφέρουν χειρότερο πόνο από στάση οκλαδόν ή κινήσεις συστροφής, που ασκούν πίεση στο γόνατο.
Με την πάροδο του χρόνου, μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Επιπλέον, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων. Μερικοί ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται και να είναι επώδυνο να ανέβουν σκάλες ή ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Τελικά, τα συγκεκριμένα συμπτώματα και η απάντηση στο «μπορείς ακόμα να περπατήσεις με σκισμένο μηνίσκο;» θα εξαρτηθεί από τις ατομικές περιστάσεις του ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει:

• Το μέγεθος & τη σοβαρότητα (βαθμός) της ρήξης
• Τη φύση/μοτίβο της ρήξης (ακτινωτή, οριζόντια, κ.λπ.)
• Την θέση της ρήξης (μεσαία ή πλάγια)
• Ηλικία του ασθενούς
• Επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς
• Τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς

Οφέλη από το περπάτημα μετά από ρήξη μηνίσκου

Αφού διεκπεραιωθεί χειρουργική επέμβαση για επιδιόρθωση της ρήξης μηνίσκου, χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση στους μύες του ποδιού που υποστηρίζουν το γόνατό.
Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός θα συστήσει ένα πρωτόκολλο βαθμιαίας αποκατάστασης που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την χειρουργική τεχνική που χρησιμοποίησε. Οι ασκήσεις βαθμιαίας αποκατάστασης αυξάνουν αργά σε ένταση και εύρος κίνησης για να αποφευχθούν περαιτέρω τραυματισμοί.
Σύμφωνα με εγκεκριμένες μελέτες υποδηλώνεται ότι μια ταχύτερη αποκατάσταση με άσκηση πλήρους βάρους και πρώιμου εύρους κίνησης μπορεί να είναι μια καλή πορεία προς τα εμπρός για πολλούς ανθρώπους.

Προφυλάξεις

Εάν ο ορθοπεδικός θεωρήσει πως δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του σχισμένου μηνίσκου, τότε το περπάτημα σίγουρα θα προταθεί ως μία λύση για ενδυνάμωση.
Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τη ρήξη ή να προκαλέσουν πόνο. Αποφύγετε την οκλαδόν στάση και την περιστροφή του γόνατος, που είναι πιθανό να ασκήσουν υπερβολική πίεση στο γόνατο.
Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, η άσκηση βάρους συχνά περιορίζεται στη συνέχεια. Ενδεχομένως ο χειρουργός ορθοπεδικός να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε πατερίτσες και να φοράτε επιγονατίδα κάθε φορά που βάζετε οποιοδήποτε βάρος στο γόνατό σας για 4 εβδομάδες ή περισσότερο μετά την επέμβαση. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε τον εαυτό σας πέρα από αυτό που συνιστά ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός σας.

Ποιες είναι οι βασικές επιλογές θεραπείας της ρήξης μηνίσκου;

Οι συντηρητικές θεραπείες όπως η ξεκούραση, η φαρμακευτική αγωγή και η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν συμπτώματα μπορεί να είναι επαρκείς για να επιτρέψουν σε μια μικρότερη, λιγότερο σοβαρή ρήξη μηνίσκου να γίνει ασυμπτωματική. Η χειρουργική αποκατάσταση του μηνίσκου είναι πιο πιθανό να χρειαστεί για μεγαλύτερο τραυματισμό – ή εάν εμπλέκεται το εσωτερικό τμήμα του μηνίσκου, το οποίο λαμβάνει κακή παροχή αίματος.

Οι νεότεροι ασθενείς και τα ενεργά άτομα εξετάζουν γενικά τη χειρουργική αποκατάσταση του μηνίσκου πιο συχνά από τους ηλικιωμένους, λιγότερο δραστήριους ασθενείς για τους οποίους το πρόβλημα δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης και να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να μπορέσετε να συνεχίσετε πλήρως τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Επισκεφθείτε το Ιδιωτικό Ιατρείο του εξιδεικευμένου Ορθοπεδικού Χειρουργού Γεώργιου Μπεσίρη στην καρδιά της Αθήνας. Στην οδό Επτανήσου 29 & Κεφαλληνίας.
Κλείστε ραντεβού για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία σε κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα. Ο Δρ. Μπεσίρης και οι συνεργάτες του θα είναι δίπλα σας για να βρουν λύση με καθόλου έως ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, με άμεση αποκατάσταση.
Στο ιδιωτικό μας ιατρείο χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό και καινοτόμες μεθόδους για κάθε είδους θεραπευτική μέθοδο.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί από τις εξής αιτίες:

 • Τραυματισμό κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας και όχι μόνο
 • Εκφύλιση του χόνδρου με τη πάροδο του χρόνου
 • Απότομη κίνηση

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται διαφέρουν από τον βαθμό της ρήξης.

 • Ήπια ενόχληση ή σε σοβαρές περιπτώσεις έντονος πόνος
 • Περιορισμός της κίνησης

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τα εξής:

 • Ηλικία του ασθενούς
 • Βαθμός της ρήξης
 • Φύση της ρήξης
 • Θέση της ρήξης
 • Κατάσταση υγείας του ασθενούς
 • Επίπεδο δραστηριότητας τους ασθενούς

 

Μετά το χειρουργείο για την αντιμετώπιση της ρήξης, το περπάτημα παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των μυών του άκρου και την ταχεία αποκατάστασή του ασθενούς. Επίσης, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν υποβληθεί σε χειρουργείο, το περπάτημα αποτελεί ένα είδος θεραπείας και ενδυνάμωσης της άρθρωσης του γόνατος.

 

Στην περίπτωση που η βλάβη της ρήξης μηνίσκου είναι μικρή, μπορεί να αρκεί η συντηρητική θεραπεία π.χ. ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή. Σε νεότερους ασθενείς και σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται η διεκπεραίωση χειρουργικής επέμβασης.

ρήξη μηνίσκου χιαστού