Τενοντίτιδα Αγκώνα

Τενοντίτιδα Αγκώνα

Η Τενοντίτιδα του αγκώνα , ή αλλιώς ο αγκώνας του τένις , αποτελεί μια επώδυνη πάθηση του αγκώνα. Τις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σε αθλητές ρακέτας, εξού και η ονομασία της. Στο παραπάνω συντελεί ο ακατάλληλος εξοπλισμός ή τεχνική.  Ωστόσο, πολλά αθλήματα και δραστηριότητες εκτός από το τένις έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή του συνδετικού ιστού που στερεώνει τους μύες του αντιβραχίου στον αγκώνα. Οι τένοντες προσκολλώνται στο εξωτερικό άκρο του οστού του άνω βραχίονα (δηλαδή στο βραχιόνιο), όπου συναντά τον αγκώνα. Αυτό οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία κυρίως στο εξωτερικό του εκφυλισμένου σημείου.

Η τυπική ηλικία για την ανάπτυξη τενοντίτιδας είναι 30 έως 50 ετών, αλλά αυτό ποικίλλει ευρέως. Κάθε χρόνο, 1% έως 3% του πληθυσμού παθαίνει τενοντίτιδα του αγκώνα. Η γνώση του τρόπου αντιμετώπισης της τενοντίτιδας είναι σημαντική για όλους, καθώς ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αυτήν την επώδυνη πάθηση.

 

Ανατομία

Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τρία οστά: το οστό του άνω βραχίονα (βραχιόνιο) και τα δύο οστά στον αντιβράχιο (ακτίνα και ωλένη). Υπάρχουν οστέινα εξογκώματα στο κάτω μέρος του βραχιονίου που ονομάζονται επικονδύλοι, όπου αποτελούν το σημείο εκκίνησης αρκετών μυών του αντιβραχίου. Το οστέινο εξόγκωμα στην εξωτερική (πλευρική πλευρά) του αγκώνα ονομάζεται πλάγιος επικονδύλος.

 

Οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες συντελούν την άρθρωση του αγκώνα.

 

Ο αγκώνας περιλαμβάνει τους μύες και τους τένοντες του αντιβραχίου που είναι υπεύθυνοι για την επέκταση του καρπού και των δακτύλων . Οι μύες του αντιβραχίου εκτείνονται στον καρπό και στα δάχτυλά αντίστοιχα. Οι τένοντες του αντιβραχίου – που συχνά ονομάζονται εκτεινόμενοι – συνδέουν τους μύες στο οστό. Ο τένοντας που συνήθως εμφανίζεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται εκτεινόμενος καρποειδής ακτινωτός βραχίονας (ECRB), ενημερώνει ο Δρ. Μπεσίρης.

 

Τενοντίτιδα αγκώνα : Αιτίες Εμφάνισης

 

  • Κατάχρηση

Η τενοντίτιδα μπορεί να προκύπτει επειδή ο αγκώνας αποδυναμώνεται από υπερβολική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται μικροσκοπικά ρήγματα στον τένοντα όπου προσκολλάται στον πλάγιο επικόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

 

 

  • Δραστηριότητες

Οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι που παθαίνουν αγκώνα του τένις. Πολλά άτομα με τενοντίτιδα συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση του μυός του αντιβραχίου ή επαναλαμβανόμενη επέκταση του καρπού και του χεριού.

 

Οι ζωγράφοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη τενοντίτιδας αγκώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργάτες αυτοκινήτων, οι μάγειρες, ακόμη και οι κρεοπώληδες παθαίνουν αγκώνα του τένις πιο συχνά από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό φυσικά προκύπτει από την επανάληψη και την άρση βαρών που απαιτείται σε αυτά τα επαγγέλματα.

 

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα επίσης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κανένα αναγνωρισμένο επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ιδιοπαθές ή άγνωστης αιτίας.

 

 

 Συμπτώματα τενοντίτιδας αγκώνα

Το κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του αγκώνα είναι ο πόνος (μερικές φορές ένας πόνος με αίσθημα καύσου) και η ευαισθησία στο εξωτερικό του αγκώνα. Η δυσκαμψία και ο πόνος στον αγκώνα το πρωί ή το βράδυ κατά την κατάκλιση είναι επίσης κοινά και είναι χειρότερα όταν γίνεται εκτεταμένη χρήση του σημείου.

Επειδή οι μύες, οι τένοντες και τα νεύρα ταξιδεύουν μέσω του βραχίονα, ο πόνος, ενώ είναι συνήθως χειρότερος στον αγκώνα, μπορεί να μεταφερθεί στον άνω βραχίονα, στον κάτω βραχίονα και στον καρπό και το χέρι. Μερικοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν την τενοντίτιδα του αγκώνα, βρίσκουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα χειραψίας, γυρίζοντας τα πόμολα της πόρτας και κρατώντας αντικείμενα. Επομένως, μπορεί να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στο χέρι ή στον καρπό ενώ πρόκειται για τενοντίτιδα του αγκώνα. Ωστόσο, κάποιος μπορεί επίσης να βιώσει πόνο στον αγκώνα κατά την ανύψωση και η τενοντίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία τέτοιας δυσφορίας.

 

Διάγνωση και Θεραπεία

 

Ο ορθοπεδικός κατά την εξέταση θα λάβει υπ’όψιν του πληθώρα παραγόντων με σκοπό την πιο έγκυρη διάγνωση . Αυτοί περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά, τυχόν παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου και τη συμμετοχή σε αθλήματα αναψυχής.

Εφόσον οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας δεν αποδώσουν, ο χειρουργός ορθοπεδικός θα προχωρήσει σε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η αρθροσκόπηση, οι οποίες θα έχουν άμεση αποκατάσταση και εξιτίριο την ίδια μέρα.

 

Εντούτοις, σε κάθε ένδειξη συμπτώματος επικονδυλίτιδας αγκώνα, επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

 

  • Άνω βραχιόνιο οστό
  • Ακτίνα
  • Ωλένη
  • Μύες
  • Σύνδεσμοι
  • Τένοντες
  • Επικονδύλοι

 

Η τενοντίτιδα της άρθρωσης μπορεί να προκληθεί λόγω κατάχρησης αλλά και λόγω δραστηριοτήτων που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη κίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει και την άρση βαρέων αντικειμένων.

Ναι και στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε σε ιδιοπαθές ή άγνωστο αίτιο.

  • Έντονο πόνο, που μπορεί να επεκταθεί στον καρπό και αλλά και σε ολόκληρο το χέρι
  • Αίσθημα καύσου
  • Ευαισθησία στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα
  • Δυσκαμψία και περιορισμός της κίνησης

 

Ανάλογα το στάδιο και τα ευρήματα της διάγνωσης, ο Ορθοπαιδικός θα παραπέμψει τον ασθενή είτε σε συντηρητική θεραπεία, είτε σε χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω αρθροσκόπησης.