Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου
Ανατομία
Η μυϊκή ομάδα του δικεφάλου (δικέφαλος βραχίονας) αποτελείται από δύο κεφαλές. Οι μύες ξεκινούν από τον ώμο και εισάγονται στην ακτίνα (κοντό οστό στον πήχη). Η κύρια λειτουργία του δικέφαλου βραχιόνιου είναι η υπτίαση του αντιβράχιου. Η δεύτερη λειτουργία του δικέφαλου βραχιονίου είναι η κάμψη του αγκώνα. Η ρήξη του τένοντα του δικεφάλου μπορεί να συμβεί εγγύς (στον ώμο) ή περιφερικά (στον αγκώνα). Οι ρήξεις συμβαίνουν συνήθως όταν ασκείται μια απροσδόκητη δύναμη στον δικέφαλο μυ. Οι περισσότερες ρήξεις συμβαίνουν όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε κάμψη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ή να ακούσουν έναν κρότο όταν ο τένοντας διαχωρίζεται από το οστό.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης καταφυτικού τένοντα του Δικεφάλου;
Οι ρήξεις του τένοντα του δικεφάλου μπορούν συνήθως να διαγνωστούν μέσω του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Η παρατήρηση του εκφυλισμένου άκρου μπορεί να αποκαλύψει σημαντικούς μώλωπες και πρήξιμο, καθώς και σωματική παραμόρφωση. Η παραμόρφωση οφείλεται στην συστολή του τένοντα προς το μυ προκαλώντας μεγάλη διόγκωση. Μπορεί να παραγγελθούν ακτινογραφίες για να αποκλειστεί ένα σχετικό κάταγμα αποκόλλησης. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να παραγγελθεί για να βοηθήσει στην οπτικοποίηση της ποσότητας της βλάβης που προκαλείται στους μυς, τους τένοντες και τα οστά.
Ποια επέμβαση ακολουθείται για την αποκατάσταση τενόντων δικεφάλου;
Οι ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου απαιτεί συνήθως χειρουργική αντιμετώπιση για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και της δύναμης στον αγκώνα. Αυτή η διαδικασία είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός. Ο στόχος είναι η επανασύνδεση του τένοντα στο οστό της ακτίνας χρησιμοποιώντας είτε ράμματα είτε αγκύρωση με ράμματα.
Οι ρήξεις του εγγύς τένοντα του δικεφάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται όταν ένας ασθενής συνεχίζει να έχει πόνο παρά τα συντηρητικά μέτρα. Ο τένοντας του δικεφάλου δεν έχει επανασυνδεθεί στην αρχική του προέλευση. ο δικέφαλος μυς είναι προσκολλημένος στο βραχιόνιο με μια διαδικασία που ονομάζεται «τενόδιος δικέφαλου».
Περιφερική αποκατάσταση για ρήξη τένοντα δικεφάλου θα πρέπει να εξετάζεται σε ασθενείς που τραυματίζουν τον δικέφαλο στο κυρίαρχο χέρι τους ή σε ενεργά άτομα. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποκατάσταση της δύναμης και της αντοχής στους μυς καθώς και η διατήρηση του εύρους κίνησης στην άρθρωση του αγκώνα. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να περιοριστεί η λειτουργία του τραυματισμένου άκρου. Η αποκατάσταση του εγγύς τένοντα του δικεφάλου εξετάζεται όταν τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν ή δεν ανακουφίζουν από τον πόνο.
Ποιοι είναι οι περιορισμοί μου μετά από χειρουργική επέμβαση τενόντων δικεφάλου;
Ο συνολικός χρόνος επούλωσης για οποιονδήποτε τραυματισμό ή χειρουργική αποκατάσταση είναι συνήθως ένας χρόνος. Οι περιορισμοί ποικίλλουν ανάλογα με την απομακρυσμένη ή την εγγύς επισκευή. Επιπλέον η φυσικοθεραπεία θα ξεκινήσει το εύρος της κίνησης και τις δραστηριότητες ενδυνάμωσης με βάση τα πρωτόκολλα που έχει καθιερώσει ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός, συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης.
Η επίσημη φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει εντός 2 ημερών από την επέμβαση. Η επίσημη θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 12-16 εβδομάδες με σταδιακή εξέλιξη σε πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους δραστηριότητα, χωρίς περιορισμούς, 14-20 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το μεταβλητό μεγάλο εύρος επιστροφής στη δραστηριότητα βασίζεται σε μια απομακρυσμένη ή εγγύς αποκατάσταση του δικεφάλου.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση μιας ρήξης τένοντα του δικεφάλου;
Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αποκατάσταση του τένοντα του δικεφάλου είναι σπάνιες. Οι κοινοί κίνδυνοι που σχετίζονται με μια περιφερική αποκατάσταση περιλαμβάνουν: μειωμένη δύναμη, μειωμένη αίσθηση νεύρων και μείωση του εύρους κίνησης στον αγκώνα. Και οι δύο χειρουργικές τεχνικές σχετίζονται με κίνδυνο πόνου, μόλυνσης και αργής επούλωσης τραυμάτων.
Σε κάθε ένδειξη ρήξης τένοντα επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Πρέπει να επισκεφθώ Ορθοπεδικό;
Φυσικά γιατί μόνο εκείνος μπορεί να διαγνώσει την ρήξη, μέσα από την κλινική εξέταση και ως εκ τούτου να προτείνει τη κατάλληλη θεραπεία.
Γιατί να υποβληθώ σε χειρουργείο;
Γιατί μόνο μέσω της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποκατασταθεί η βλάβη και να επανασυνδεθεί ο τένοντας με το οστό της ακτίνας.
Υπάρχουν επιπλοκές από το χειρουργείο;
Είναι σπάνιες αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς ένας έμπειρος Ορθοπεδικός είναι σε θέση να φροντίσει ώστε να αποφευχθούν.
Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ώστε να ανακτήσει ο ασθενής το εύρος της κίνησής του.