Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

   

  H ανατομία σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τις αρθρώσεις όψεων, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τον νωτιαίο μυελό, τα νεύρα και τους μαλακούς ιστούς. Χάρη στη σπονδυλική στήλη, το σώμα είναι σε θέση να εκτελεί πάσης φύσεως κινήσεις. Όταν η σπονδυλική στήλη δεν έχει υποστεί φθορές ή προβλήματα, τότε σχηματίζει τρεις φυσικές καμπύλες. Το σχήμα S που παίρνει η σπονδυλική στήλη εξ’ αιτίας τους, μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς των έντονων κινήσεων.

   

  Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης χαρτογραφεί και τις παθήσεις που προκαλούνται σε αυτήν. Το πιο κοινό σύμπτωμα τους είναι ο πόνος σε κάποιο σημείο της ή σε κάποιο από τα άνω ή τα κάτω άκρα. Σε κάθε περίπτωση η σημασία της σπονδυλικής στήλης για την ανθρώπινη κινησιολογία είναι μέγιστη, επομένως με κάθε ένδειξη πόνου μία επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό είναι απαραίτητη, συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης.

   

   

  Ανατομία σπονδυλικής στήλης – Συνηθισμένες παθήσεις

  Αν υπάρξει κάποιος τραυματισμός στην πλάτη ή στη μέση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Είναι πολύ ενοχλητικά τα προβλήματα και οι φθορές που έχουν αντίκτυπο στη σπονδυλική στήλη καθώς δυσκολεύουν τον άνθρωπο ακόμα και σε πολύ απλές κινήσεις.

   

  Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι οι εξής:

   

   

  Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου ή δισκοκήλη

  Όταν ένα μέρος από το εσωτερικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου εισχωρεί στον σπονδυλικό σωλήνα, τότε δημιουργείται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Έτσι, δημιουργείται πίεση ή εγκλωβισμός των νεύρων που καταλήγει σε πόνο. Συνήθως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την πάθηση. Μπορεί να προκληθεί, όμως, και από τραυματισμό.

  Η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου γίνεται πλέον με την μέθοδο της διαδερμικής δισκοπλαστικής, με τη χρήση discogel. Η διαδικασία ξεκινάει με μια λεπτή βελόνα που εισχωρεί στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και του εναποθέτει ένα ειδικό gel. Ο ρόλος του είναι να κρατήσει την φλεγμονή, όσο το δυνατόν περισσότερο στον πυρήνα του δίσκου, για να απελευθερωθούν τα νεύρα και να μην πονάει ο ασθενής. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία.

   

  Σπονδυλολίσθηση

  Όταν μετατοπίζεται ένας σπόνδυλος πάνω στον άλλο τότε προκαλείται σπονδυλολίσθηση. Και σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται πρόβλημα με τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Η μετατόπιση μειώνει τον χώρο τους και αρχίζουν σίγα σιγά να πιέζονται και να ενοχλούν τον ασθενή στη μέση και στα πόδια.

   

  Στένωση Σπονδυλικής Στήλης

  Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται ο χώρος μέσα στη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα που την διαπερνούν πιέζονται. Υπάρχουν δυο είδη στένωσης: η αυχενική (περιοχή αυχένα) και η οσφυϊκή (χαμηλά στη μέση).

  Η στένωση του αυχένα έχει τα εξής συμπτώματα:

  • Μούδιασμα στο άνω ή στο κάτω άκρο
  • Έλλειψη ισορροπίας
  • Πόνος στον αυχένα

   

  Στην περίπτωση της οσφυϊκής στένωσης εμφανίζονται παρόμοια συμπτώματα. Η διαφορά έγκειται ότι ο πόνος εμφανίζεται στη μέση ενώ μπορεί να προκληθούν και κράμπες στο πόδι.

   

  Οστεοαρθρίτιδα Σπονδυλικής Στήλης

  Η γήρανση του σώματος είναι η κυριότερη αιτία της οστεοαρθρίτιδας. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο δημιουργείται. Κάθε τμήμα της μπορεί να εκφυλιστεί με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργεί έντονη ενόχληση. Εκτός από πόνο, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, μούδιασμα και αδυναμία. Η θεραπεία στοχεύει κυρίως στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

   

  Σε κάθε περίπτωση, η εξατομικευμένη διάγνωση και η σωστή θεραπεία είναι απαραίτητη, επικοινωνήστε με τον Εξιδεικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη και κλείστε το ραντεβού σας.